Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Sheryl K. Sandberg: H επόμενη δισεκα-τομμυριούχος του Facebook



Εβδομήντα δύο ώρες πριν από τη μεγάλη στιγμή του Facebook, η Sheryl Κ. Sandberg βρισκόταν στην άλλη πλευρά του πλανήτη, συχρωτιζόμενη με τύπους σαν τον Bill Gates και τον Αρχιεπίσκοπο Desmond Tutu. 

Ναι, η κα Sandberg είναι η νούμερο 2 μετά τον Mark Zuckerberg, μας υπενθυμίζουν οι New York Times. Και, ναι, αν όλα πάνε καλά, σύντομα θα γίνει η γυναίκα των 1,6 δισ. δολαρίων. Την Τετάρτη, το Facebook κατέθεσε αίτηση για δημόσια εγγραφή με μία συμφωνία που, κατά πάσα πιθανότητα, θα το ανάγει αυτόματα σε μία από τις πιο πολύτιμες επιχειρήσεις στον πλανήτη. 


Αλλά η κα Sandberg, η οποία έχει συμβάλει ώστε να οδηγηθεί το κοινωνικό δίκτυο σε αυτό το αδιανόητο σημείο ανάπτυξης, έχει περισσότερα στο μυαλό της από τις μετοχές και τις στατιστικές των διαφημίσεων. Συμμετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας, όπου το αντικείμενό της δεν ήταν το Facebook – αλλά οι γυναίκες. Συγκεκριμένα το πως οι γυναίκες, κατά την άποψή της, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη σταδιοδρομία τους και να μην κατηγορούν τους άνδρες επειδή τις κρατούν πίσω. 

Δεδομένης της θέσης της ως chief operating officer του Facebook και του γεγονότος ότι ολόκληρη η Wall Street περίμενε καθηλωμένη τα νέα της περασμένης εβδομάδας, η συμπεριφορά της κας Sandberg που εκείνη τη στιγμή περί άλλων τύρβαζε κρίνεται τουλάχιστον ως αψυχολόγητη. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κα Sandberg βλέπει τον εαυτό της ως κάτι περισσότερο από ένα στέλεχος σε μία από τις πιο «καυτές» εταιρείες επί γης – και ακόμα περισσότερο σαν τη γυναίκα που σύντομα θα συγκαταλέγεται μεταξύ ελάχιστων αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων κυριών. Βλέπει τον εαυτό της ως πρότυπο για τις γυναίκες στον κόσμο των επιχειρήσεων και την τεχνολογία. Στις ομιλίες της, συχνά προτρέπει τις γυναίκες να «κρατάνε το πατημένο το γκάζι» και να βάζουν υψηλούς στόχους. 

Η αποστολή της δεν είναι μόνο η καθοδήγηση και η ενίσχυση. Είναι επίσης η επιχειρηματική στρατηγική. Η πλειοψηφία των 845 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook είναι γυναίκες. Και οι γυναίκες είναι επίσης οι πιο αφοσιωμένοι χρήστες του. Άρα η κα Sandberg έχει να κάνει με ένα πολύ ισχυρό και κερδοφόρο πληθυσμιακό κομμάτι καθώς επίσης και με τους διαφημιστές που θέλουν να το αγγίξουν. Στα κεντρικά γραφεία του Facebook στο Menlo Park της Καλιφόρνια, η κα Sandberg θεωρείται ένα όχι και τόσο μυστικό όπλο για την πρόσληψη και απασχόληση ταλαντούχων γυναικών καθώς και ανδρών. Εκείνη και ο κ. Zuckerberg θα χρειαστούν τα καλύτερα μυαλά που μπορούν να βρουν ώστε να διατηρήσουν τον εκπληκτικό αυτό ρυθμό ανάπτυξης του Facebook. 

Φυσικά, βοηθά το γεγονός ότι η κα Sandberg έχει προσωπικότητα και είναι δεινή ομιλήτρια. Στο Νταβός και σε συνέδρια, σε δημόσιες εμφανίσεις στην Ουάσιγκτον και στα αμφιθέατρα πανεπιστημίων, έχει ένα ζεστό, αφοπλιστικό ύφος που την κάνει να ξεχωρίζει από άλλα στελέχη, άνδρες και γυναίκες. 

Οι ομιλίες της έχουν γίνει πόλος έλξης στο διαδίκτυο. Στο YouTube, τα βίντεο από τις εμφανίσεις της έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 200.000 χρήστες. Μερικά από αυτά έχουν συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη των σχολών διοίκησης επιχειρήσεων του Stanford και του Harvard. Με απλά λόγια, αποπνέει αυτό το κάτι που μαγεύει τους ανθρώπους, και κυρίως τις νεαρές γυναίκες. 

«Οι γυναίκες που θα μπορούσαν να γίνουν ο ‘Justin Bieber της τεχνολογίας’ μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, όμως η Sheryl είναι ακριβώς αυτό» λέει η Ann Miura-Ko, λέκτορας στη Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου του Stanford και συνεταίρος στην Floodgate, μία εταιρεία επενδύσεων καινοτομικών κεφαλαίων στο Palo Alto της Καλιφόρνια. «Οι νεαρές γυναίκες θέλουν να της μοιάσουν και να μάθουν από εκείνη», προσθέτει. «Η Sheryl γίνεται ραδιενεργό πλουτώνιο όταν το Facebook χρειάζεται ένα αποτελεσματικό όπλο για επιτυχημένες προσλήψεις». 

Για ορισμένους, ωστόσο, η Sandberg φαίνεται να πρεσβεύει ότι οι γυναίκες χρειάζεται απλά να εργάζονται πιο σκληρά, παραβλέποντας να επισημάνει το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν τα δικά της προνόμια. 
«Είμαι φανατικός θαυμαστής των επιτευγμάτων της και νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο μπορεί να αποτελέσει τεράστιο πρότυπο, εκτιμώ ωστόσο ότι είναι υπερβολικά επικριτική με τις γυναίκες, αφού σχεδόν αφήνει να εννοηθεί πως δεν έχουν τη θέρμη, το ζήλο να κυνηγήσουν κάτι», λέει η Sylvia Ann Hewlett, πρόεδρος του Center for Talent Innovation και διευθύντρια του Gender and Policy Program του Πανεπιστημίου της Κολούμπια. 

«Νομίζω ότι εκείνη βρήκε το δικό της μονοπάτι στρωμένο και ίσως δεν κατανοεί εύκολα πως η πραγματική δυσκολία δεν είναι να έχεις παιδιά ή φιλοδοξία», συνεχίζει. «Οι γυναίκες, στην πραγματικότητα, είναι πολύ φιλόδοξες, αλλά ανακαλύπτουν στην πορεία ότι υπάρχουν άλλοι παράγοντες ‘εκτροχιασμού’, όπως π.χ. το να μην έχουν ένα υποστηρικτή στη ζωή τους που θα τις βοηθήσει να κυνηγήσουν όσα θέλουν να αποκτήσουν». 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η θητεία της Sandberg στο Facebook έχει στεφθεί από απόλυτη επιτυχία. Όταν ξεκίνησε στην εταιρεία, οι χρήστες έφταναν περίπου τα 70 εκατομμύρια ενώ δεν υπήρχε συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο. Με την Sandberg στη θέση της COO, τα κέρδη έχουν εκτιναχθεί στο 1 δισ. δολάρια από έσοδα 3,7 δισ. δολάρια». 

Στη μεγάλη της συλλογή από αρμοδιότητες και τίτλους, η Sandberg ετοιμάζεται να προσθέσει άλλον έναν: αυτόν της δισεκατομμυριούχου. Σύμφωνα με την αίτηση του Facebook για εισαγωγή στο χρηματιστήριο, η αμοιβή της πέρυσι έφτασε τα 31 εκατ. δολάρια. Η Sandberg έχει στην κατοχή της 1,9 εκατ. μετοχές της εταιρείας και επιπλέον 39 εκατ. σε περιορισμένα δικαιώματα αγοράς μετοχών. Εάν η αξία της εταιρείας αποτιμηθεί στα 100 δισ. δολάρια μετά την αρχική δημόσια εγγραφή –κάτι που οι αναλυτές της Wall Street θεωρούν πιθανό -η αξία του μεριδίου της Sandberg ενδέχεται να φτάσει τα 1,6 δισ. δολάρια. Θα κατατάσσεται τότε ανάμεσα στις πλουσιότερες, αυτοδημιούργητες γυναίκες της Αμερικής, πάνω από την Meg Whitman ($1,3 δισ.), αλλά κάτω από την Oprah ($2,7 δισ.), βάσει των στοιχείων του Forbes.


capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου