Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα για να αποφύγει την στάση πληρωμών θα υπογραφεί αυτή την εβδομάδα, μόλις αρθούν και
οι τελευταίες αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
"Δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες" στο βάθος, είπε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο με τους ομολόγους του της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. "Το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα υπογραφεί εντός της εβδομάδας", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει καθολική συμμετοχή στο PSI, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Eurogroup, τονίζοντας παράλληλα ότι ο στόχος της Ελλάδας είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή στην ανάπτυξη.
Η πλήρης δήλωση του Έλληνα υπουργού οικονομικών είναι η εξής: «Περιμένουμε την ανταπόκριση των αγορών στην παράταση της προσφοράς μας προς το υπολοιπόμενο 4% των κατόχων ελληνικών ομολόγων αλλοδαπού δικαίου. Η αγορά κατανοεί πολύ καλά ότι η αποδοχή της προσφοράς μας είναι μια έξυπνη και αποδοτική λύση. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα υπάρξει καθολική συμμετοχή στο PSI. Από την πλευρά μας, τώρα ο στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη».
Ο ίδιος τόνισε ότι οι τελευταίες "επίσημες" προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν πρόβλημα. Στη Γερμανία, ειδικότερα, μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων (Bundestag) πρέπει να επικυρώσει τη συμμετοχή του Βερολίνου στο πρόγραμμα στήριξης.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να συγκρίνει την Ισπανία με την Ελλάδα παρά την απόκλιση του δημοσίου ελλείμματος της Μαδρίτης. "Η Ισπανία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο" και αυτό επιβεβαιώνεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπου τα επιτόκια δανεισμού για τη χρηματοδότηση της Μαδρίτης έχουν μειωθεί σημαντικά, σημείωσε.
"Είμαστε όλοι σε έναν δύσκολο δρόμο αλλά οι εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο", είπε ακόμη ο Σόιμπλε.
Η οριστική έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 130 δισ. ευρώ θα είναι ένα από τα κύρια θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ήδη την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως για την εκταμίευση των πρώτων 35,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διατεθούν αφενός ως εγγυήσεις για νέα κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο της διεκπεραίωσης της απομείωσης του ελληνικού χρέους και αφετέρου για τη καταβολή οφειλομένων τόκων προς τους πιστωτές μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF.
Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας, το οποίο τελικά διαμορφώθηκε σε υψηλότερο επίπεδα από ότι είχε προγραμματιστεί. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα τεθεί και η Πορτογαλία, η οποία επίσης δέχεται οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη.
Θεωρείται βέβαιο ότι τους 17 υπουργούς θα απασχολήσει και το ζήτημα της αύξησης των κεφαλαίων των μηχανισμών στήριξης EFSF και ESM, χωρίς ωστόσο να αναμένεται απόφαση. Το Βερολίνο απέφευγε μέχρι τώρα να δεσμευθεί στο θέμα αυτό, επικαλούμενο την ανάγκη να ολοκληρωθούν πρώτα οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους ιδιώτες πιστωτές για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup βρίσκεται επίσης η στελέχωση του διευθυντηρίου της ΕΚΤ, ενώ θα συζητηθεί και το ζήτημα της διαδοχής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup.
blog.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου