Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Κατασκευή αεροπλανοφόρου προγραμματίζει η Τουρκία


 

Άκρως φιλόδοξα είναι τα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας για την επόμενη δεκαετία, τα οποία παρουσίασε με αναλυτική συνέντευξή του στο περιοδικό της αμερικανικής Ναυτικής Ακαδημίας, ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναύαρχος Μουράτ Μπιλγκέλ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ναύαρχος, η γειτονική χώρα, εκτός από την απόκτηση ελικοπτέρων, υποβρυχίων, κορβετών κ.ο.κ., σχεδιάζει να υλοποιήσει μεγαλειώδη σχέδια, όπως την απόκτηση αεροπλανοφόρου, ώστε να είναι σε θέση να προασπίσει τα συμφέροντά της, αλλά και να ισχυροποιήσει τη ναυτική της παρουσία διεθνώς.



Ο Τούρκος ναύαρχος αναφέρθηκε τόσο στους βραχυπρόθεσμους όσο και στους μακροπρόθεσμους στόχους της Άγκυρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι κομβικό ρόλο στις κινήσεις της κατέχει η δυσμενής οικονομική συγκυρία.

Σε πρώτο στάδιο, το Τουρκικό Ναυτικό θα επιδιώξει την απόκτηση κορβετών και περιπολικών σκαφών, που θα επιτρέψουν στη γείτονα να επιτηρεί επαρκώς κρίσιμες περιοχές, όπως η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο. 

Πιο μακροπρόθεσμα όμως - συγκεκριμένα σε ορίζοντα δεκαετίας - σχεδιάζει τη ναυπήγηση αεροπλανοφόρου που θα χρησιμοποιείται για επανδρωμένα και μη σκάφη.

Αυτή τη στιγμή, τρεις τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες διαγκωνίζονται, σύμφωνα με τη «Hurriyet», ώστε να υπογράψουν το συμβόλαιο κατασκευής του αεροπλανοφόρου, που μπορεί να φτάσει και το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Εκτός από την αγορά των εν λόγω σχεδίων, το ναυτικό πρόγραμμα της Άγκυρας ήδη περιλαμβάνει τη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων και οκτώ κορβετών.

Σκοπός, σύμφωνα με τον ναύαρχο Μπιλγκέλ, είναι να διατηρηθεί ή και να αυξηθεί το αξιόμαχο του Τουρκικού Ναυτικού, το οποίο ωστόσο θα κάνει περικοπές σε έμψυχο δυναμικό. 

Η ισχυροποίηση του ναυτικού εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί με επενδύσεις σε σύγχρονα μέσα που θεωρούνται το μέλλον των πολεμικών επιχειρήσεων, όπως τα μη επανδρωμένα σκάφη. Αυτό που θέλει να αποφύγει η Τουρκία είναι η προμήθεια πολυδάπανων οπλικών συστημάτων από ξένες χώρες. 

Αντιθέτως, στόχο της Άγκυρας αποτελεί η ενίσχυση της αμυντικής της βιομηχανίας, που θα οδηγήσει σε δημιουργία οικονομιών κλίμακας. 




zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου