Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Σε ναρκοπέδια έχει μετατρέψει η Συρία τις οδούς διαφυγής προσφύγων, καταγγέλλει οργάνωση


Δεκάδες άτομα χάνουν τη ζωή τους καθημερινά στη Συρία 
Οι συριακές δυνάμεις τοποθετούν νάρκες κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και την Τουρκία, σε διαδρομές που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες για να εγκαταλείψουν τη χώρα, καταγγέλλει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι δέχεται πολλές αναφορές για ύπαρξη ναρκοπεδίων από αυτόπτες μάρτυρες και από ανθρώπους που εξουδετερώνουν νάρκες.

Ένα 15χρονο αγόρι περιέγραψε στην οργάνωση πώς έχασε το πόδι του από νάρκη, στην προσπάθειά του να βοηθήσει έναν φίλο του που είχε τραυματιστεί στις επιθέσεις κατά της Μπάμπα Αμρ της Χομς να περάσει τα σύνορα με τον Λίβανο. 

«Βρισκόμουν περίπου 50-60 μέτρα μακριά από τα σύνορα, όταν έσκασε η νάρκη» είπε, προσθέτοντας ότι ο φίλος του πέθανε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τη Δαμασκό να σταματήσει άμεσα την τοποθέτηση ναρκοπεδίων, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «στρατιωτικά μη αποτελεσματικό» όπλο που θα οδηγήσει στον θάνατο και τον τραυματισμό πολιτών μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα, από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, πριν από περίπου έναν χρόνο.

Στην Τουρκία ο Κόφι Ανάν

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Κόφι Ανάν, βρίσκεται στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης.

Τη Δευτέρα ο Κ.Ανάν είχε συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά από αυτές παραδέχθηκε ότι η διπλωματική διαδικασία θα χρειαστεί χρόνο, λέγοντας ότι η κατάσταση στη Συρία είναι «σύνθετη».

Οι συνομιλίες που είχε πριν από λίγες ημέρες με τον Μπασάρ Αλ-Άσαντ στη Συρία δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα.

Τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΟΗΕ και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα «να μιλήσει με μια φωνή» για το θέμα της Συρίας.

Η Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε ότι η «τρομακτική εκστρατεία βίας» της Συρίας «ταρακούνησε τη συνείδηση του κόσμου».

«Πιστεύουμε ότι τώρα έχει έρθει η ώρα για όλα τα έθνη -ακόμα και για αυτά που μέχρι σήμερα εμπόδιζαν τις προσπάθειές μας- να στηρίξουν την ανθρωπιστική και πολιτική προσέγγιση που έχει πραγματοποιήσει ο Αραβικός Σύνδεσμος» δήλωσε.

Μετά τη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου τη Δευτέρα δεν υπήρξαν σημάδια ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για τα επόμενα βήματα στη Συρία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα διατηρεί «σοβαρές ανησυχίες» για την κατάσταση στη Συρία, τόνισε, ωστόσο, ότι η αλλαγή στον αραβικό κόσμο «δεν θα πρέπει να γίνει με την παραπλάνηση της διεθνούς κοινότητας ή με την χειραγώγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας». 

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου