Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Νεάπολη-Συκιές: Βιοντίζελ από τηγανόλαδο γεμίζει τη δεξαμενή σχολείου


 
Την πρώτη ποσότητα βιοκαυσίμου που παρήχθη από την ανακύκλωση των τηγανελαίων θα παραλάβει την Πέμπτη 15 Μαρτίου στις 12:00, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, εξασφαλίζοντας δωρεάν θέρμανση σε σχολείο της περιοχής.
Συγκεκριμένα, το βιοντίζελ από τηγανόλαδο, θα χρησιμοποιηθεί για να γεμίσει την δεξαμενή του 1ου δημοτικού σχολείου της δημοτικής ενότητας Αγ. Παύλου του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Το βιοντίζελ το οποίο παρήγαγε το ειδικό εργαστήριο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, μετέτρεψε σε βιοκαύσιμο τη μεγάλη ποσότητα μαγειρικών ελαίων που συγκεντρώθηκαν από τα νοικοκυριά του δήμου στο πλαίσιο της εκστρατείας ανακύκλωσης.
Το συγκεκριμένο σχολείο είναι ένα από τα λίγα του διευρυμένου δήμου που καταναλώνει πετρέλαιο για την θέρμανσή του, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών μονάδων χρησιμοποιεί φυσικό αέριο.
Η ποσότητα που παραλαμβάνεται την Πέμπτη, είναι η πρώτη που παράγεται από την ανακύκλωση των 750 λίτρων τηγανόλαδων, που συγκεντρώθηκαν σε διάστημα λίγων μηνών, με την αξιοποίησή τους να γίνεται στο εργαστήριο θερμοδυναμικής του τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας υπό την ευθύνη του καθηγητή Ιωάννη Κάρμαλη.
Τα τηγανόλαδα αυτά παραδόθηκαν στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη στο ΤΕΙ από τους μαθητές του 1ου γυμνασίου Νεάπολης, οι οποίοι ενημερώθηκαν και παρακολούθησαν τη διαδικασία μετατροπής του σε βιοκαύσιμο.
Επίσης, συνεργεία του δήμου διανέμουν στους δημότες και στους μαθητές ειδικά δοχεία για τη συλλογή των τηγανόλαδων, τα οποία παραλαμβάνουν μετά από ειδοποίησή τους.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα εκστρατεία για την προώθηση της ανακύκλωσης, προωθώντας ταυτόχρονα όλα τα προγράμματα που ο δήμος υλοποιεί, όπως είναι η ανακύκλωση συσκευασιών (μπλε κάδος), η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών και μπαταριών και η χουμοποίηση-κομποστοποίηση φυτικών-οργανικών απορριμμάτων.
Ο πρώην δήμος Συκεών ήταν από τους πρώτους που έθεσε σε υλοποίηση το πρόγραμμα ανακύκλωσης και αξιοποίησης των μαγειρικών ελαίων, το οποίο τώρα επεκτείνεται σε όλες τις ενότητες του νέου διευρυμένου δήμου, δίνοντας έμφαση κυρίως στις μαθητικές κοινότητες, με το 1ο δημοτικό σχολείο Αγ.Παύλου να είναι ένα από τα έξι που εντάχτηκαν στο κίνημα αυτό.

Στο πρόγραμμα παραγωγής βιοκαυσίμων συμμετέχει και το 2ο Λύκειο Κοζάνης, ενώ σε λίγες μέρες το εργαστήριο θα επισκεφθούν μαθητές και μαθήτριες του Τεχνικού Λυκείου Κατερίνης. Μάλιστα συνεργασία με το ΤΕΙ σχετικά με την παραγωγή βιοντίζελ σύναψαν οι δήμοι Νεάπολης – Συκεών, Θεσσαλονίκης και Βοΐου Κοζάνης. Ενδιαφέρον για αντίστοιχη συνεργασία εκδήλωσαν επίσης οι δήμοι Μεταμόρφωσης από την Αττική και Εορδαίας από την Κοζάνη.
«Η διαδικασία ανακύκλωσης τηγανέλαιων για την παραγωγή βιοντίζελ δεν είναι καινούργια, όμως είναι μοντέρνα. Στην Ελλάδα λειτουργούν αντίστοιχες μονάδες, ωστόσο το εργαστήριο που δημιουργήσαμε το 2006 στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είναι μια από τις μεγαλύτερες και τις πιο σύγχρονες μονάδες σε εργαστηριακή και εκπαιδευτική κλίμακα με δυνατότητα παραγωγής 600 λίτρων την ημέρα», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ και υπεύθυνος του εργαστηρίου, Γιάννης Κάρμαλης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το στοιχείο που διαφοροποιεί το εργαστήριο από τις υπόλοιπες μονάδες είναι η εκπαιδευτική του λειτουργία, μέσα από την οποία αναπτύσσεται ένα δίκτυο συλλογής των χρησιμοποιημένων λαδιών μέσα από τα σχολεία, με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών. «Αυτά τα λάδια καταλήγουν εδώ, ανακυκλώνονται και το βιοντίζελ που παράγεται αποστέλλεται στους δήμους με τους οποίους έχουμε συνάψει προγραμματικές συμβάσεις, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση σχολικών μονάδων», τονίζει και υπογραμμίζει τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητών και της ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης.
Άλλωστε, όπως επισημαίνει, ο σκοπός δεν είναι να καλυφθούν στο έπακρο οι ανάγκες των σχολικών μονάδων σε θέρμανση, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να συγκεντρωθούν τεράστιες ποσότητες τηγανέλαιων.

aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου