Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Χειροπέδες, λόγω χρεών, για εκατό επώνυμους, μέρος δεύτερο...



«Πασαρέλα» ... στα κρατητήρια, για εκατοντάδες μεγαλοφειλέτες σχεδιάζει για την αυτήν την άνοιξη το υπουργείο Οικονομικών. Μόνο μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να "παρελάσουν" μπροστά από τα δικαστικά έδρανα –αλλά και από τις τηλεοπτικές κάμερες- τουλάχιστον 100 μεγαλόσχημοι. Ορισμένοι μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες –ανάμεσά τους και μόδιστροι, τι-βι περσόνες, πρώην εκδότες ή ακόμα και καναλάρχες.


Ήδη στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και άλλες εφορίες της χώρας, τα δικαστικά τμήματα έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την δίωξη επωνύμων επιχειρηματιών, τα ονόματα των οποίων φιγουράριζαν προ διμήνου για μεγάλα χρέη προς το Δημόσιο. Αν και αρκετοί εξ αυτών πέρασαν τότε τη νύχτα «στο φρέσκο» και αφέθηκαν ελεύθεροι με την υπόσχεση προς το δικαστήριο πως θα κάνουν το παν για να μαζέψουν χρήματα και να αποδώσουν τα λεφτά που οφείλουν στο κράτος, οι διορίες πέρασαν και λεφτά το ταμείο δεν μπήκαν. Έτσι οι υπηρεσίες ζητούν τώρα τη συνδρομή των διωκτικών αρχών, για να βάλουν τους ίδιους τους οφειλέτες στη φυλακή.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ανέρχεται σε 70 ο αριθμός των ατόμων που έχουν οδηγηθεί ως σήμερα στο αυτόφωρο   για χρέη προς το Δημόσιο. Σε άλλες 30 περιπτώσεις οι οφειλέτες του Δημοσίου, συγκέτρωσαν και κατέβαλαν άρον-άρον ένα ποσόν της τάξεως των 9 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποφύγουν προσωρινά τη σύλληψη.  

Σε όλους αυτούς όμως τα δικαστήρια έδωσαν διορία περίπου δύο μηνών, προκειμένου να βάλουν σε μια σειρά τα χρέη τους. Στην πλειοψηφία τους όμως αμέλησαν ή δεν κατάφεραν να βρουν λεφτά, ούτε καν για την πρώτη ή δεύτερη δόση της ρύθμισης, που θα έπρεπε να είχαν κάνει στην εφορία.

Επιπλέον όμως, το ΣΔΟΕ κααι οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν στρέψει το όπλο τους και σε δεκάδες άλλους μεγαλόσχημους οφειλέτες, των οποίων το status και το εκκεντρικό lifestyle έχει απασχολήσει έντονα τα μήντια, χωρίς όμως οι ίδιοι να εκπληρούν τις υποχρεώσεις τους προς το ελληνικό δημόσιο. Επικαλούμενοι την οικονομική κρίση και τα μεγάλα δανειακά τους «ανοίγματα», ζητούν από τις υπηρεσίες πίστωση χρόνου για να αποφύγουν φυλακίσεις και κατασχέσεις. Για όλους αυτούς όμως ο χρόνος εκπνέει οριστικά στα τέλη του μηνός και αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τον Απρίλιο –ενδεχομένως και προεκλογικά- στις λίστες των συλλήψεων για οφειλές προς την εφορία.

Η επιλογή τους γίνεται πάντως όχι μόνο με βάση της αναγνωρισιμότητα του προσώπου τους, αλλά και με ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως π.χ. το ύψος των οφειλών, τον κλάδο ή τομέα δραστηριότητας, τα οικονομικά δεδομένα τους (ακίνητα κλπ).

Με διαταγή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, καθορίζονται ως «ιδιαίτερα σημαντικού ύψους χρέη», οι συνολικές "βασικές" (χωρίς τις προσαυξήσεις) οφειλές ανά οφειλέτη ύψους άνω των 5.000.000 ευρώ. Δίδει μάλιστα την εντολή για άμεση επιδίωξη είσπραξης «κατά προτεραιότητα» από την Επιχειρησιακή Μονάδας Είσπραξης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

Αναζητούνται επίσης και συσχετίζονται στοιχεία για περιουσιακά δεδομένα, κινητή περιουσία, τόκους εισοδημάτων κλπ τα οποία συλλέγονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από διάφορες υπηρεσίες, φορείς, τράπεζες, νομικά και φυσικά πρόσωπα –συμβολαιογράφους, δικηγόρους κλπ.



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου