Ένα αίσθημα αφόρητου καύσου εμφανίζεται από το πουθενά και κάνει το στόχο να απομακρυνθεί έντρομος. Το αμερικανικό Πεντάγωνο επέδειξε στους δημοσιογράφους το «Σύστημα Ενεργού Άρνησης», ή ADS, ένα όπλο ηλεκτρομαγνητικών ακτίνων για την απώθηση εχθρών και διαδηλωτών.
«Δεν θα το δεις, δεν θα το ακούσεις, δεν θα το μυρίσεις. Σίγουρα όμως θα το νιώσεις» σχολίασε ο συνταγματάρχης Τρέισι Ταφόλα, διευθυντής της Κοινής Διεύθυνσης Μη Θανατηφόρων Όπλων του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Το ADS αναπτύχθηκε για λογαριασμό της υπηρεσίας από την εταιρεία οπλικών συστημάτων Raytheon.
Η επίδραση του όπλου είναι τόσο έντονη ώστε αναγκάζει το στόχο να το βάλει γρήγορα στα πόδια, επιβεβαιώνει ο ρεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που ένιωσε στο πετσί του την ηλεκτρομαγνητική ακτίνα.
Ο τετράγωνος πομπός του ADS, σχεδιασμένος να τοποθετείται πάνω σε οχήματα Humvee, εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα με μήκος κύματος μερικών χιλιοστών, τα οποία θερμαίνουν τα μόρια νερού και λίπους στο δέρμα του στόχου σε απόσταση μέχρι και ενός χιλιομέτρου.
Η αρχή λειτουργίας είναι ίδια με αυτή στην οποία βασίζονται οι φούρνοι μικροκυμάτων. Η διαφορά είναι το μεγαλύτερο μήκος κύματος του ADS, το οποίο εμποδίζει την ακτινοβολία να φτάσει σε βάθος μεγαλύτερο από 0,4 χιλιοστά μέσα στο δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι το όπλο είναι ασφαλές, παρόλο που η ισχύς του είναι 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι ο πομπός ενός φούρνου μικροκυμάτων.
«Έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερα από 11.000 πειράματα έκθεσης σε ανθρώπους. Είχαμε μόνο δύο τραυματισμούς που απαιτούσαν ιατρική φροντίδα αλλά και στις δύο περιπτώσεις οι βλάβες αποκαταστάθηκαν χωρίς επιπλοκές» διαβεβαίωσε η Στέφανι Μίλερ, η οποία μέτρησε τις επιδράσεις του όπλου στο Ερευνητικό Εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Προϊόν ερευνών που διήρκεσαν 15 χρόνια, το ADS θεωρείται πλέον έτοιμο για χρήση. Επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί το 2010 στον πόλεμο του Αφγανιστάν, τελικά όμως αποσύρθηκε πριν τεθεί σε δράση.
Δεδομένου ότι το Πεντάγωνο συνεχίζει να επενδύει στα λεγόμενα μη θανατηφόρα όπλα, τo ADS προορίζεται να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και σε σταθμούς ελέγχου σε δρόμους και σε λιμάνια, ακόμα και για τον έλεγχο του πλήθους σε διαδηλώσεις.
Η Raytheon, πάντως, δεν έχει ακόμα δεχτεί παραγγελίες από την αμερικανική κυβέρνηση.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου