Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Σήμερα το Eurogroup για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης


Την τελική έγκριση για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας αναμένεται να δώσουν στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οιυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανοίγοντας το δρόμο για την αποδέσμευση των 130 δισ. ευρώ. Αντικείμενο προς διαπραγμάτευση αναμένεται να αποτελέσει, το ύψος των δόσεων και ο χρόνος που θα δίνονται, καθώς η Αθήνα επιζητά να εξασφαλίσει μεγαλύτερες δόσεις για το 2012. Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC o υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος  ότι η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει «καθολική συμμετοχή» στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων και χαρακτήρισε το PSI, καλό επιχείρημα που επιτρέπει στην Ελλάδα να πείσει τις αγορές.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος για το PSI, την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για την αποδέσμευση των 130 δισ. ευρώ.

«Καλωσορίζω τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στην προετοιμασία του δεύτερου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Ειδικότερα, καλωσορίζω τη λεπτομερή αξιολόγηση της τρόικας, που διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες πράξεις με ικανοποιητικό τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στο σχετικό ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι το Eurogroup «εκτιμά ότι τηρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την προώθηση των απαιτούμενων εθνικών διαδικασιών για την τελική έγκριση της συνεισφοράς της Ευρωζώνης στη χρηματοδότηση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής».
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του νέου δανεικού προγράμματος με το Eurogroup να σημειώνει ότι αναμένει σημαντική συμμετοχή. «Ισχυρή συμμετοχή» περιμένει, σύμφωνα με δήλωσή του και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ,Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Κατά πάσα πιθανότητα το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου θα συνεδριάσει την Πέμπτη προκειμένου να αποφασίσει και το ύψος της χρηματοδοτικής στήριξης που θα παρέχει στην Ελλάδα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει εισηγηθεί η χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα να είναι ύψους 28 δισ. ευρώ για τέσσερα χρόνια.

Ολοκληρώνεται το PSI για τους τίτλους ελληνικού δικαίου
Εν τω μεταξύ, με την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 20 νέων ελληνικών κρατικών ομολόγων ολοκληρώνεται τη Δευτέρα το πρώτο στάδιο του PSI που αφορά στα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο. Για τους τίτλους υπό ξένο δίκαιο η προθεσμία έχει παρατεθεί μέχρι τις 23 Μαρτίου.
Στο σύστημα εισάγονται τίτλοι ονομαστικής αξίας 55,8 δισ. ευρώ. Από την Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων θα διαγραφούν 53 ομόλογα. Η ονομαστική αξία των ομολόγων του EFSF θα είναι 26,5 δισ. ευρώ, ενώ τα έντοκα γραμμάτια για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τόκων θα ανέλθουν έως 4,6 δισ. ευρώ περίπου.

Βενιζέλος: «Μπορούμε να εξασφαλίσουμε καθολική συμμετοχή στο PSI»
Εν τω μεταξύ, την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει «καθολική συμμετοχή» στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων εξέφρασε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC o υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά και την παράταση που δόθηκε έως τις 23 Μαρτίου για τα ομόλογα που υπάγονται στο διεθνές δίκαιο. Υπογράμμισε ακόμη ότι η συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ομολόγων στο PSI ανήλθε στο 95,7%, μετά την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) την Παρασκευή.
«Η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή η προσφορά είναι μοναδική, είναι μια πολύ καλή και επωφελής προσφορά. Είναι μια απολύτως εποικοδομητική πρόταση, όχι μόνο από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και την πλευρά του αποκαλούμενου δημόσιου τομέα» επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σημείωσε δε, ότι «κλειδί» για την ανάπτυξη και την ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας είναι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Όσον αφορά την ενεργοποίηση των CACs, και την απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Swaps και Παραγώγων (ISDA) ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνιστά πιστωτικό γεγονός, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τέλος αναφερόμενος στη φημολογία περί τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI δίνει στη χώρα ένα «καλό επιχείρημα» για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. «Τώρα μπορούμε να πείσουμε την αγορά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου