«Ξεκινάμε τώρα μια πορεία ανατροπής των υπαρχόντων δεδομένων» τόνισε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, απευθυνόμενος στη Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος, που συνέρχεται στο ΣΕΦ.
Ο κ. Καρχιμάκης επέκρινε με οξύτητα τη διακυβέρνηση της ΝΔ κάνοντας λόγο για «πεντέμισι ζοφερά χρόνια καταστροφικής πολιτικής της Δεξιάς» και προσθέτοντας:
«Αναγκαστήκαμε να διαχειριστούμε τη μιζέρια της ΝΔ επιλέγοντας να γίνουμε εμείς το θύμα του πολιτικού κόστους αντί να αφήσουμε την Ελλάδα να πέσει θύμα του γενιτσαρισμού των αγορών».«Η αξιολόγηση της πορείας μας πρέπει να έχει το στοιχείο της έντιμης αυτοκριτικής, αλλά πρέπει να πούμε ότι επί δύο χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου αντιτάχθηκε στην κατάρρευση του τόπου» είπε ο κ. Καρχιμάκης και πρόσθεσε: «Πείσαμε τη συντηρητική Ευρώπη για την ανάγκη δημιουργίας του μηχανισμού. Αμυνθήκαμε στις ορέξεις των αγορών, καλέσαμε τους εταίρους να χτυπήσουμε τους φορολογικούς παραδείσους και τονίσαμε την ανάγκη να ελεγχθούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης».
Ο γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμη ότι το Κίνημα έδωσε αυτή τη μάχη μόνο του «σε μια κοινωνία με ελάχιστα αποθέματα υπομονής, με μια Δεξιά με νεκρωμένη μνήμη και με την συντήρηση μιας παρωχημένης Αριστεράς».
Υποστήριξε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του «γιατί τα κατεστημένα είναι εδραιωμένα και γιατί η προσπάθεια απαιτεί χρόνο» και πρόσθεσε πως: «Κάναμε, όμως, τη σημαντική αρχή για να ξεπλύνουμε τη γάγγραινα των έκνομων συμφερόντων. Αλλά έπρεπε να προχωρήσουμε και ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας δημόσια ονοματεπώνυμο στην ποταπή ιδιοτέλεια και σε κάθε έναν που επιδιώκει να ωφεληθεί εις βάρος του συνόλου».
Επιπλέον, ο κ. Καρχιμάκης είπε ότι η μάχη υπέρ της Δημοκρατίας και κατά των αγορών συνεχίζεται εντός και εκτός συνόρων με πρώτο και βασικό στόχο να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο με τη νέα σύμβαση.
Αναφερόμενος στη νέα δανειακή σύμβαση, ο γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το Κίνημα «αναμετρήθηκε σκληρά με τον εαυτό του, με άλλες δομές και νοοτροπίες και βεβαίως αναμετρηθήκαμε με όσους πρώτα κατήγγελλαν τις επιλογές μας, αλλά τώρα προσυπογράφουν και αγωνιούν να υλοποιήσουν όσα στην αρχή απέρριπταν, με τρανό παράδειγμα τη ΝΔ και τον αρχηγό της».
Ενώ η κυβέρνηση Παπανδρέου, είπε, «μάτωνε για να φέρει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, κάποιοι με θεόρατες γλώσσες εμπάθειας τη χαρακτήριζαν απόφαση «κατοχική» και «προδοτική» και μετά την αποχώρηση Παπανδρέου από πρωθυπουργού η ίδια απόφαση παρουσιάστηκε ως ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο που πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχτεί και να εφαρμοστεί».
Αυτή η μανιασμένη εμπάθεια, απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου, ξεχειλίζει από σκοπιμότητες συμφερόντων με ανύπαρκτο ανάστημα και σοβαρό έλλειμμα δημόσιου ήθους, είπε ο κ. Καρχιμάκης.
Ο γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι όσοι ψάχνουν για «προδότες», ας ψάξουν αλλού και όχι στο ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «όσο, όμως, ψάχνουν, οφείλουν να δουν γιατί λιθοβόλησαν την απόφαση για δημοψήφισμα, γιατί δεν εμπιστεύθηκαν τον λαό, γιατί φοβήθηκαν τη δεσμευτική έκφρασή του. Να δουν γιατί πλημμύρισαν την κοινωνία με προπαγάνδα, αποκρύβοντας διεθνή δημοσιεύματα που στήριζαν τον Γιώργο Παπανδρέου στην απόφασή του».
Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε λάθη, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι οι πρωταίτιος της κρίσης είναι η διακυβέρνηση της ΝΔ, η οποία «οδήγησε την χώρα σε παγκόσμιο ρεκόρ χρέους», ενώ ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη μέρα ήρθε αντιμέτωπο με μια θεσμοποιημένη διαφθορά και ένα αχυρένιο κράτος. Συμπλήρωσε ότι «στις ρίζες αυτών των δεινών βρίσκεται σήμερα η γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος».
«Όμως, ούτε ο διχασμός, ούτε η τυφλή εκδίκηση, υπηρετούν τη Δημοκρατία» υπογράμμισε ο γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ.
Συνεχίζοντας, δε, την αυτοκριτική στη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καρχιμάκης είπε: «Δεν χαριστήκαμε ούτε σε «βαρόνους» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ούτε σε επώνυμους με μυθώδεις οφειλές στο Δημόσιο, ούτε σε κανένα καθεστώς ατιμωρησίας, για το οποίο βέβαια δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης».
«Το αποτέλεσμα σήμερα είναι ένας άφαντος Καραμανλής να «νίπτει τας χείρας του», ένας κραυγάζων Σαμαράς να τάζει «λαγούς με πετραχήλια» και να χρυσοστολίζεται για την καρέκλα, μια Αριστερά να περιφρουρεί την ετικέτα του προοδευτικού και ένα ΠΑΣΟΚ να κατηγορείται για τα πάντα», πρόσθεσε ο κ. Καρχιμάκης και, ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Κινήματος αναγκάστηκε να υιοθετήσει προτεραιότητες διαφορετικές από τις προεκλογικές του εξαγγελίες και επέτρεψε να συνδεθούν οι μεγάλες τομές με τους όρους του δανείου και αφήνοντας να επισκιαστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις από τα έκτακτα μέτρα για την αποφυγή της χρεοκοπίας.
Ο γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε ως «υστερόβουλες» τις συμπεριφορές διαφόρων που μετείχαν στην κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα την κατέκριναν, καθώς και εκείνες άλλων, που απαξίωναν το κόμμα μέσα από το οποίο καταξιώθηκαν.
Επίσης, ο κ. Καρχιμάκης είπε ότι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρασύρθηκε σε ένα «υφεσιακό σπιράλ» χωρίς να χτίζουμε μια εξειδικευμένη αναπτυξιακή ταυτότητα και στις 13 Περιφέρειες, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις ν' αναγκαζόμαστε ν' ακολουθήσουμε οριζόντιες περικοπές εισοδημάτων. Αυτά μας στοίχισαν, δημιούργησαν σύγχυση γέννησαν τάσεις εσωστρέφειας, και εμφάνισαν ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς στέρεα πολιτική ταυτότητα. Το αποτέλεσμα είναι, να έχουμε σήμερα περιορισμένες κοινωνικές αναφορές, έλλειμμα οργανωμένης πολιτικής δράσης και μια πληγωμένη σχέση με τον λαό».
Ο γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το Κίνημα οφείλει να αναλάβει τη δημοκρατική ευθύνη να ανασυνθέσει την πολιτική του και να την τοποθετήσει στους κοινωνικούς χώρους, που κυριαρχεί η ανασφάλεια για την πολιτική του σήμερα και διευκρίνισε: «Αυτό σημαίνει πως πρέπει ν' απαντήσουμε με ένα δυναμικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, που θα υιοθετεί αυξημένα μέτρα κοινωνικής προστασίας, κάνοντας την κοινωνική ασφάλεια μέρος της λύσης για την έξοδο από την κρίση, στήριξη της παραγωγικής μας βάσης και ανασυγκρότηση της Παιδείας».
Αναφερόμενος στη δανειακή σύμβαση, σημείωσε ότι χωρίς αυτήν η χώρα θα έκανε «ανώμαλη προσγείωση» προσθέτοντας ότι «όσοι επαίρονται ότι έχουν τη λύση στο «φέσωμα» των δανειστών μας, την ίδια στιγμή να μιλήσουν για τα αντίποινα, και για τον διεθνή μας αποκλεισμό από μια αγορά που έχει νόμους, τους οποίους όποιος δεν τηρεί, αυτομάτως η αγορά τον ξεβράζει».
Ο γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο και για διαμορφωμένο «αντι-ΠΑΣΟΚ» μέτωπο που «αποσκοπεί στην οικειοποίηση της λαϊκής δυσαρέσκειας και στον εκφυλισμό της σε ψήφο διαμαρτυρίας, απέναντι στην δημοκρατική παράταξη».
Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «παραμένοντας συνεπές με την ιστορία του οφείλει να είναι η ψυχή των νέων μεγάλων αλλαγών, οι οποίες θα είναι οι διαχωριστικές γραμμές με τη Δεξιά, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα το έδαφος για ν' αναπτυχθεί μια συμπαγής πρόταση δημοκρατικού σοσιαλισμού, που θα δώσει τη μάχη ενάντια στη χειραγώγηση της πολιτικής από τα οικονομικά συμφέροντα».
«Το ΠΑΣΟΚ αξιώνει μια Ευρώπη ειρηνική στην κατεύθυνση της ομοσπονδίας ισότιμων εταίρων», τόνισε, αναφερόμενος στην Ευρώπη και τέλος, κάλεσε σε εντατικοποίηση της οργανωμένης πολιτικής δράσης με τη δημιουργία του ΠΑΣΟΚ «που μας αξίζει, όχι κατοχυρώνοντας ρόλους, αλλά ενώνοντας δυνάμεις», ώστε «με προϋπόθεση την ενότητα και την πίστη στη νίκη σε όλα τα επίπεδα να απευθυνθούμε στους αδύναμους και τους αποκλεισμένους».
Π. Οικονόμου: «Με τα όποια λάθη μας αντιμετωπίσαμε την χρεοκοπία της χώρας»
«Με τα όποια λάθη μας αντιμετωπίσαμε την χρεοκοπία της χώρας. Και αυτό που παίζεται δεν είναι η ιστορική μας δικαίωση αλλά η πολιτική και εκλογική μας δικαίωση», τόνισε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Παντελής Οικονόμου, παρουσιάζοντας ευσύνοπτα τον απολογισμό της διετούς πορείας του ΠΑΣΟΚ. Και επεσήμανε ότι «δεν μπορεί και πρέπει να το απορρίψουμε ότι μόνη κυβερνητική προοπτική είναι η κυβερνητική συνεργασία μόνο με τη ΝΔ».
Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «είμαστε τώρα σε ανάλογη φάση με το ΄89. Όπως τότε δεν κατέρρευσε το ΠΑΣΟΚ έτσι και τώρα δεν θα καταρρεύσει διαψεύδοντας τα σενάρια που ακούγονται» και με αυτοκριτική διάθεση είπε πως «τα πράγματα μετά τη νίκη του 2009 δεν ήταν όπως τα είχαμε σχεδιάσει και βρεθήκαμε απροετοίμαστοι να διαχειριστούμε αυτά που κληθήκαμε».
Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι αγωνιστήκαμε να αποτρέψουμε δύο χρεοκοπίες και δεν εκτιμήσαμε ποιους είχαμε απέναντί μας. «Αν ήταν η ΝΔ θα ήταν εύκολο. Ήταν όμως η ευρωπαϊκή Δεξιά και μια συμμαχία αντίδρασης στο εσωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «αισθανθήκαμε αυτά τα χρόνια την έλλειψη ενός ΠΑΣΟΚ συντεταγμένου και δυναμικού και πως με όποια ηγεσία και νέα συλλογικότητα μπορεί να το πετύχουμε».
Π. Κουκουλόπουλος: «Ο στόχος συγκρότησης της Ελλάδας σε σύγχρονο κράτος χρειάζεται να βασιστεί στα τρία Α»
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Πάρις Κουκουλόπουλος παρουσιάζοντας την εισήγηση για την μελλοντική πορεία του ΠΑΣΟΚ. «Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα αν ξέρουμε που πάμε ως χώρα. Στον κόσμο των δημοκρατιών της Δύσης. Να αποφασίσουμε ότι θα γίνει η Ελλάδα μια κανονική χώρα που παράγει και παραμένει σε ευρωπαϊκή τροχιά με τις θυσίες των Ελλήνων».
Ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος συγκρότησης της Ελλάδας σε σύγχρονο κράτος χρειάζεται να βασιστεί στα τρία Α. Αποκέντρωση στην λειτουργία του κράτους, Απλούστευση στη λήψη αποφάσεων και Αξιολόγηση των πάντων όχι μόνο των υπαλλήλων αλλά και των δομών του.
Βασικός άξονας, κατά τον κ. Κουκουλόπουλο, της περαιτέρω πορείας του ΠΑΣΟΚ είναι το ΠΑΣΟΚ να μετασχηματισθεί σ΄ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με αρχές και σαφές πολιτικό στίγμα.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου