Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ευκαιρία για την Ελλάδα η επιτυχία του PSI


Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν και πάλι οι υπουργοί Οικονομικών, με φυσική παρουσία αυτή τη φορά για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος.

Ένα από τα ανοιχτά θέματα είναι τα 40 δισ. που απαιτούνται για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας και θα καταβάλλονται σε δόσεις, αφού προηγουμένως υπάρχει η σχετική επικυρωτική έκθεση της Τρόικας.

Συνοπτικά από τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις προκύπτουν ότι:

- Δίνεται εντολή για εκταμίευση των 35,7 δισ. ευρώ του νέου δανείου για την ανταλλαγή των τίτλων που εγράφησαν στο PSI.

- Το ΔΝΤ καλείται να πάρει τις αποφάσεις του για το νέο ελληνικό πακέτο, που σύμφωνα με υπολογισμούς κυμαίνεται ανάμεσα στα 23 και 28 δισ. ευρώ.

- Οι 17 υπουργοί Οικονομικών έχουν ενημερωθεί για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ναενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης καθιστώντας την ανταλλαγή υποχρεωτική κατά ένα τμήμα της και προφανώς θα πάρουν τα μέτρα τους.

- Το Eurogroup έλαβε γνώση και για την παράταση της προθεσμίας ανταλλαγής των ξένων τίτλων έως τις 23 Μαρτίου, προσδοκώντας μάλιστα την αύξηση της επίσημης εθελοντικής συμμετοχής μέχρι την ημερομηνία αυτή.

- Οι εταίροι διαμηνύουν πως με βάση την έκθεση της Τρόικας η Ελλάδα ήταν συνεπής σε σχέση με ό,τι έχει ζητηθεί ως προαπαιτούμενο.
 
- Η χώρα καλείται να συνεχίσει με ιδιαίτερη αυστηρότητα την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί και η κυβέρνηση να συνεργαστεί με την ομάδα Ράιχενμπαχ ώστε οι δομές του κράτους να αποκτήσουν ουσία και ικανότητα. Μάλιστα, ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Κομισιόν θα βρεθεί από εβδομάδα στην Αθήνα ενώι την Πέμπτη θα παρουσιάσει την έκθεση προόδου και τον απολογισμό της δουλειάς που έχει γίνει με τα υπουργεία και τους κρατικούς φορείς.

- Οι εταίροι εμφανίζονται ανακουφισμένοι αλλά διατυμπανίζουν ότι η επιτυχία είναι η ευκαιρία της Ελλάδας να διασωθεί και να κινηθεί στον δρόμο της ανάπτυξης. 

Δηλώσεις αξιωματούχων

Με δήλωσή του στην Ημερησία του Σαββάτου ο διοικητής της Τ.τ.Ε, Γ. Προβόπουλος τονίζει ότι "οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν τη βάσιμη ελπίδα ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα νέο, ευνοϊκότερο, πλαίσιο για την οικονομία. Η ενεργή συμπαράσταση των εταίρων μας που στηρίζουν χρηματοδοτικά τη χώρα, αλλά και τα ενθαρρυντικά δεδομένα από την ολοκλήρωση του PSI, μας δίνουν μία νέα ευκαιρία να προχωρήσουμε συντεταγμένα, αποκαθιστώντας σταδιακά την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας. Η πρόκληση είναι μεγάλη.

Σε εμάς εναπόκειται η ιστορική ευθύνη να υπερβούμε την κρίση και να θέσουμε τις στέρεες βάσεις μιας υγιούς αναπτυξιακής πορείας, αφήνοντας οριστικά πίσω νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος".

Η επιχείρηση ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων "εξαλείφει μια πηγή ανησυχίας» και επιτρέπει στην Ελλάδα να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της οικονομίας, της, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ανχελ Γκουρία.

"Η επιτυχία του προγράμματος εξαλείφει μια πηγή ανησυχίας και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επικεντρώσει τις προσπάθειές της για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της, να τονώσει την ανάπτυξη και να ελέγξει το χρέος" σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γκουρία. 

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάραπροειδοποίησε ότι το IIF δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί άλλη απομείωση του χρέους με χώρα της ευρωζώνης, μετά από αυτήν που έγινε με την Ελλάδα.

"Θα απέτρεπα έντονα τις άλλες κυβερνήσεις, τους άλλους λαούς της Ευρώπης, να ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο", είπε ο Νταλάρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ερωτώμενος για ποιο λόγο θέλει να αποτρέψει την Πορτογαλία ή τη Ιρλανδία να επιδιώξουν την απομείωση του χρέους τους, ανέφερε τις θυσίες και τις περιπλοκές που θα έχει κάτι τέτοιο. "Γιατί δεν θα ήθελαν να το κάνουν; Επειδή ήταν ιδιαίτερα επώδυνο για τους Έλληνες πολίτες, για την ελληνική ηγεσία και για ολόκληρη την ευρωζώνη. Ήταν ένα σύννεφο πάνω από την ευρωζώνη που έμεινε εκεί για πολλούς μήνες και εμπόδισε την ανάκτηση της εμπιστοσύνης", εξήγησε.

"Το ελληνικό χρέος" πρόσθεσε "και οι στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας έχουν πραγματικά μια μοναδικότητα". 

Η σκιά για το πιστωτικό γεγονός

 Η απόφαση της ISDA να ενεργοποιήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας σκιάζει την επιτυχία του PSI, καθώς αν και θεωρείται ανώδυνη συντηρεί τις επιφυλάξεις της αγοράς για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, και ανατροφοδοτεί τις εκτιμήσεις ότι η χώρα θα χρειαστεί και άλλη βοήθεια και πιθανόν και νέο "κούρεμα".

Το συνολικό χρέος που εντάσσεται στο PSI είναι ονομαστικής αξίας 197 δισ. ευρώ, ή το 95,7% του συνόλου των ομολόγων, ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ.

Η αξία των ομολόγων ύψους 197 δισ. ευρώ αντικαθίσταται, τη Δευτέρα, από νέους τίτλους διάρκειας από ένα έτος μέχρι και 30 χρόνια, συνολικού ύψους 91,6 δισ. ευρώ και διαγράφεται χρέος ύψους 105,4 δισ. ευρώ.

Πρόκειται αναμφίβολα για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έγινε ποτέ παγκοσμίως και μάλιστα σε εθελοντική βάση κατά συντριπτική πλειοψηφία.

Στην ουσίαπρόκειται για υποκατάσταση του δημοσίου χρέους προς τους ιδιωτικούς φορείς με το δάνειο που θα λάβει η χώρα από το μηχανισμό στήριξης, τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ, μέχρι το 2014, εκ των οποίων τα 100 δισ. ευρώ, θα καταβληθούν εντός του 2012.

Συνέπεια αυτού είναι το ποσοστό του χρέους, από το 171% του ΑΕΠ (368 δισ. ευρώ) που διαμορφώθηκε στο τέλος του 2011, θα υποχωρήσει στο 120,5% του ΑΕΠ, ή σε 325 δισ. ευρώ, το έτος 2020, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, που έχει συντάξει το ΔΝΤ με την υπόθεση της υλοποίησης του PSI.

Τα κέρδη της Ελλάδας

Τα κέρδη από την αναδιάρθρωση του χρέους συνοψίζονται:

- Στο δραστικό περιορισμό της εξάρτησης από τις αγορές, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού χρέους, θα ανήκει στις χώρες της ευρωζώνης και στο ΔΝΤ (συνολικά 200 δισ. ευρώ), αλλά και στην ΕΚΤ και στις εθνικές κεντρικές τράπεζες 56,6 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, τα αναδιαρθρωμένα ελληνικά ομόλογα, η αξία των οποίων θα κυμαίνεται στα 100 δισ. ευρώ, θα δέχονται σαφώς λιγότερες πιέσεις, μελλοντικά όταν θα ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευσή τους στη δευτερογενή αγορά.

- Στη μείωση των ετήσιων καταβολών για τόκους κατά ποσό περίπου 5 δισ. ευρώ, ετησίως. Για το 2012 το κονδύλι των τόκων περιορίστηκε σε 13, 05 δισ. ευρώ, από 17,9 δισ. ευρώ που θα ήταν χωρίς το PSI. Η μείωση οφείλεται στο μειωμένο επιτόκιο των νέων ομολόγων (μ.ο. 3,65%) σε σύγκριση με το μέσο επιτόκιο των τίτλων που αντικαταστάθηκαν που ήταν 4,84%, στο γεγονός ότι τα νέα επιτόκια υπολογίζονται στο 46,5% της αξίας των αρχικών ομολόγων, και στα μειωμένα επιτόκια δανεισμού που θα έχουν τα δάνεια από το μηχανισμό στήριξης.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου