Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ιταλία: Αλλαγές στα εργασιακά

Την αλλαγή μέρους της νέας δέσμης μέτρων στον εργασιακό τομέα επιβεβαίωσαν την Τετάρτη, μέσω συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Monti και η υπουργός Εργασίας, Elsa Fornero.

Ειδικότερα, αντίθετα από ότι είχε αποφασισθεί αρχικά, σε περίπτωση που ένας υπάλληλος θεωρεί ότι απολύθηκε από τον εργοδότη του, για οικονομικούς λόγους, χωρίς όμως να υφίσταται η συγκεκριμένη αιτία θα μπορεί να προσφεύγει στην ιταλική
Δικαιοσύνη, ζητώντας να επαναπροσληφθεί. Πλέον, θα είναι στη δικαιοδοσία του δικαστή να αποφασίζει αν θα πρέπει να προτιμάται η χρηματική αποζημίωση ή η επαναπρόσληψη.

Το ίδιο πρόκειται να ισχύσει για τις απολύσεις για πειθαρχικούς λόγους που θα θεωρούνται αβάσιμες από τον εργαζόμενο, ενώ, για εκείνες που συνδέονται με διακρίσεις φύλου, εθνικότητας, σεξουαλικής ταυτότητας και κάθε άλλου είδους, θα είναι υποχρεωτική η επαναπρόσληψη.

Τα σχετικό σχέδιο νόμου κατατέθηκε επίσημα στο κοινοβούλιο, όπου και θα πρέπει να αρχίσει την καθιερωμένη πορεία έγκρισης από τις πολιτικές δυνάμεις.

«Η μεταρρύθμιση του εργασιακού στοχεύει στο να μετατραπούν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου σε πλειοψηφική μορφή απασχόλησης. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη, η αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και η καταπολέμηση της κακώς εννοούμενης εποχικής και παροδικής εργασίας. Παράλληλα, θα ενισχυθεί και η περίοδος μαθητείας, μιας ουσιαστικής επαγγελματικής κατάρτισης, που θα πρέπει, όμως, να οδηγεί στην πραγματική πρόσληψη των νέων», εξήγησε η Elsa Fornero.

Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θα κοστίζουν περισσότερο στον εργοδότη, σε ό, τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, και δεν θα μπορούν να ανανεώνονται για συνολικό διάστημα μεγαλύτερο των 36 μηνών.
Σε ό, τι αφορά, δε, στις συνεργασίες με «μπλοκάκι» και άλλου είδους, θα πρέπει να διενεργούνται έλεγχοι έτσι ώστε οι πιο «χαλαρές» αυτές μορφές απασχόλησης να μην κρύβουν, στην πραγματικότητα, σχέσεις εργασίας με ίδια καθήκοντα και υποχρεώσεις των μόνιμων υπαλλήλων, αλλά χωρίς τις ανάλογες εγγυήσεις.

«Θέλουμε να αυξήσουμε τις ξένες επενδύσεις στην Ιταλία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας συμπλήρωσε ότι «οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στο να αποφευχθεί η μαζική μεταφορά των ιταλικών εταιριών στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα, στη Σερβία».

«Ζητούμε από τους Ιταλούς να υπομείνουν κάποιες θυσίες για ένα καλύτερο μέλλον. Θα αυξήσουμε την φορολογική πίεση αλλά με δίκαιο τρόπο», συμπλήρωσε, αρνούμενος να σχολιάσει τη δήλωση του κεντροαριστερού πολιτικού, Antonio di Pietro ότι «η συνείδηση του πρωθυπουργού, βαρύνεται με τις πρόσφατες αυτοκτονίες ιταλών πολιτών, λόγω της οικονομικής κρίσης».

ZOUGLA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου