«Οι αναλήψεις και οι εκροές μέχρι τις 16.00 μμ η ώρα που τον πήρα, ξεπερνούσαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, έφτασαν τα 700 εκατομμύρια ευρώ», είπε και πρόσθεσε: «Χαρακτηριστικά μου είπε ο κ. Προβόπουλος ότι βεβαίως δεν υπάρχει πανικός, αλλά υπάρχει ένας μεγάλος φόβος, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε πανικό. Ανέφερε επίσης ότι η αντοχή των τραπεζών είναι πολύ μικρή αυτή τη στιγμή».
Ο κ. Παπούλιας έκανε γνωστό ακόμη ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο «που αγωνιά», όπως είπε, και επεσήμανε με δραματικούς τόνους την ανάγκη να σχηματισθεί κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αν λοιπόν κι αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τώρα -που επιθυμούμε- να σχηματιστεί κυβέρνηση αποτύχει, τότε τα πράγματα δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν. Έχουμε μεγάλη ευθύνη και την αισθάνομαι προσωπικά. Σκέφτηκα ότι δεν μπορώ να πάρω μόνος μου την ευθύνη ότι απέτυχα στην προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση. Πρέπει να βγω αύριο και να πω στον ελληνικό λαό ότι απέτυχα. Αλλά δεν απέτυχα εγώ. Δεν ήταν στο χέρι μου εγώ να σχηματίσω κυβέρνηση. Έπρεπε όλοι να συμπέσουμε επί το αυτό να σχηματίσουμε κυβέρνηση».
Και πρότεινε στους τρείς αρχηγούς να συμφωνήσουν σε κυβέρνηση προσωπικοτήτων. Ωστόσο οι ενστάσεις των τριών αρχηγών ήταν έντονες.
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Φώτη Κουβέλη:
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: «Λυπάμαι, αλλά μια τέτοια κυβέρνηση από προσωπικότητες, αν δεν εξασφαλίζει αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να σταθεί».
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Με συγχωρείτε. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ».
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: «Αυτό είπα».
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Δηλαδή, το χαρακτηριστικό είναι η υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ».
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: «Αυτό είπα, η συμμετοχή του δευτέρου κόμματος. Διότι κύριε Πρόεδρε…»
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Αναγάγουμε δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρυθμιστή της σωτηρίας της πατρίδας».
Αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις: «Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ μεγάλη που απέρριψε τη συμμετοχή του, γιατί οι εκλογές έχουν διαμορφώσει ένα νέο σκηνικό, που απαιτεί και μια πολιτική αντιστοίχιση αποτελέσματος και κυβέρνησης», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Αυτό που σωστά είχε αναφέρει στο παρελθόν ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος σαν πολιτική νομιμοποίηση, να μπορεί να οδηγήσει σε μια βιώσιμη κυβέρνηση. Δηλαδή και τυπική και κοινωνική νομιμοποίηση. Πρέπει να υπάρχει και κοινωνική αποδοχή».
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διατύπωσε ανάλογες επιφυλάξεις και επεσήμανε τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας πρότασης: «Αναμφίβολα τα τρία κόμματα που παρίστανται εδώ, δίνουμε αυτή την ελάχιστη κοινοβουλευτική βάση. Όμως, εάν αυτό συμβεί, πρέπει να είναι η αφετηρία ώστε αύριο να επιδιώξουμε τη διεύρυνση αυτής της κοινοβουλευτικής βάσης υποστήριξης, καλώντας και τα άλλα κόμματα να μετάσχουν σ' αυτή την εθνική συνευθύνη».
«Άρα, θα σας παρακαλούσα», συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «ανεξαρτήτως της έκβασης της σημερινής συζήτησης, αύριο -αν συμφωνείτε- να αναλάβετε μια πρωτοβουλία, αφού θα έχουν ωριμάσει τα πράγματα εδώ, να κληθούν και άλλα κόμματα τα οποία δεν έχουν αποκλείσει τη συμμετοχή τους σε μια τέτοια κυβέρνηση. Θα έλεγα ότι επισήμως…»
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Μάλλον στη στήριξη μιας κυβέρνησης…».
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «... δεν θα έβλαπτε να είναι παρόντες και Αρχηγοί κομμάτων που τελικώς δεν θα μετάσχουν στη στήριξη, αλλά πρέπει να τοποθετηθούν εδώ, και ενώπιόν σας, επί του θέματος αυτού».
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου