Τρίτη 15 Μαΐου 2012

"Πάλι εδώ είμαστε;" "Πάλι κύριε Πρόεδρε"


"Πάλι εδώ είμαστε;" "Πάλι κύριε Πρόεδρε" : Όπως και την Κυριακή,  όταν ήταν τέσσερις στο προεδρικό μέγαρο, έτσι και  σήμερα που ήταν πέντε, Σαμαράς,  Τσίπρας, Βενιζέλος, Καμμένος,  Κουβέλης,  οι αρχηγοί
Όπως και την Κυριακή,  όταν ήταν τέσσερις στο προεδρικό μέγαρο, έτσι και σήμερα που ήταν πέντε, Σαμαράς,  Τσίπρας, Βενιζέλος, Καμμένος, Κουβέλης,  οι αρχηγοί των κομμάτων που προσήλθαν σε αυτήν  εμφανίσθηκαν «μουδιασμένοι» στο προεδρικό μέγαρο.


Σχετικά πιο «άνετος» ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος για μία ακόμη φορά προσήλθε πρώτος στο προεδρικό μέγαρο, αλλά χωρίς τα "κέφια"  της Κυριακής.



Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Καμμένος ο οποίος είπε ότι «Για να γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι δεν γίνεται με προβοκάτσιες και τακτικές του χθες», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έδωσε μια σαφέστατη εντολή, η οποία είναι, όπως είπε, απαλλαγή από το μνημόνιο.


Στην κεφαλή του τραπεζιού είναι ο Κάρολος Παπούλιας. Αριστερά του κάθονται οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος και δεξιά του οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης. Η αμηχανία ήταν έντονη τα πρώτα λεπτά. Μόνοι χαμογελαστοί οι κ.κ. Βενιζέλος και Τσίπρας. Τα υπόλοιπα πρόσωπα "σφιγμένα".


Ο Κάρολος Παπούλιας πάντως ρώτησε τους  δημοσιογράφους: "πάλι εδώ είμαστε";. Πάλι Πρόεδρε.





Σε εξέλιξη η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Σαμαράς, Βενιζέλος, Τσίπρας, Καμμένος και Κουβέλης θα αποφασίσουν να θα οδηγηθούμε και πάλι στις κάλπες ή θα οδηγηθούμε σε μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων, όπως πρότεινε και ο πρόεδρος Παπούλιας.


Στη συνάντηση δεν προσήλθε η γ.γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, ενώ δεν έχει κληθεί να  συμμετάσχει ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος. Ματαιώθηκε επίσης η αρχικά προγραμματισμένη συνάντηση, για τις 13.00, του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά τα όσα συνέβησαν με το έγγραφο για «σενάριο Β», την ύπαρξη του οποίου με το συγκεκριμένο  «εναλλακτικό σενάριο»  για τον σχηματισμό συγκυβέρνησης διέψευσε ο κ. Καμμένος και μίλησε για «πλαστογράφησή του».   Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων όμως συμμετέχει  κανονικά στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο.


Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται πλέον από τον κ. Παπούλια η πρόταση για συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών-προσωπικοτήτων, η οποία εξετάστηκε και στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης) χθες το βράδυ στο προεδρικό μέγαρο. 


Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ  κ. Σαμαράς ανέφερε ότι θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης με πολιτικά πρόσωπα και κατόπιν, εφόσον είμαστε σε έκτακτη ανάγκη -όπως είπε- η συγκρότηση κυβέρνησης με προσωπικότητες.


Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη στήριξης μιας κυβέρνησης «από όσο το δυνατό περισσότερες δυνάμεις» και πρόσθεσε πως ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να διερευνήσει και τη γραπτή πρόταση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένου, από την οποία, όπως είπε, υπάρχουν περιθώρια δικής του στήριξης.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει «ως λύση ανάγκης μια τέτοια κυβέρνηση» δεδομένου του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η χώρα.


«Στη δημοκρατία η ευθύνη ανήκει στα πολιτικά κόμματα. Δεν είναι φυσιολογικό να σχηματίζονται κυβερνήσεις τεχνοκρατών ή προσωπικοτήτων. Όμως, όταν είμαστε μπροστά σε τέτοια κρίση, σε τέτοιο αδιέξοδο και αυτό πρέπει να το δεχθούμε», ανέφερε, τονίζοντας ότι έχει σημασία να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική στήριξη. «Η συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ελάχιστη κατά τη γνώμη μας βάση. Θα μπορούσαν όμως να μετέχουν και άλλες δυνάμεις. Θα μπορούσε να μετέχει και το κόμμα του κ. Καμμένου, ακόμη και το ΚΚΕ».   


Αντίθετος στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε ο  πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του  παραμένει σταθερό στην άποψή ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι οικουμενική κυβέρνηση.


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε μάλιστα ότι «η συγκρότηση μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων θα συνιστούσε ήττα της πολιτικής».


«Επιμένουμε στο οικουμενικό σχήμα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βρίσκεται σε αντιστοιχία με την ετυμηγορία του λαού, δηλαδή τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων.


Το σχέδιο αυτό, εξακολουθεί να απορρίπτει και ο ΣΥΡΙΖΑ. 


Εάν πάντως δεν προκύψει αποτέλεσμα ούτε από τη σημερινή σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο,  θα μοιάζει πλέον με μονόδρομο η νέα προσφυγή στις κάλπες και η ανάθεση σε έναν  εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων (με πιθανότερο τον  κ. Π. Πικραμμένο του Συμβουλίου της Επικρατείας  σύμφωνα με πληροφορίες) του σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.


star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου