Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Στα χέρια του Αλ. Τσίπρα η διερευνητική εντολή με φόντο νέες εκλογές


Στα χέρια του Αλ. Τσίπρα η διερευνητική εντολή με φόντο νέες εκλογές
«Δεν θα πετάξουμε την διερευνητική εντολή στο καλάθι των αχρήστων», λένε μετ’ επιτάσεως παράγοντες της Κουμουνδούρου, ενόψει της σχετικής διαδικασίας που θα ενεργοποιηθεί στις 2.00 το μεσημέρι της Τρίτης, όταν ο κ. Αλ. Τσίπρας θα διαβεί το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου. Μαζί με τη συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία φαίνεται, πάντως, να ενεργοποιείται και το σενάριο της νέας προσφυγής στις κάλπες, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι περιορίζονται τα περιθώρια κυβερνητικών συγκλίσεων και συνευρέσεων με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ικανής να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 6ηςΜαΐου.

Το ναυάγιο των προσπαθειών του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά να βρει αποδέκτες η πρότασή του περί κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε και επέστρεψε αυθημερόν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, επιβεβαίωσε τη δυσκολία εξεύρεσης κοινού τόπου, καθώς η προϋπόθεση που τίθεται εκ του (εκλογικού) αποτελέσματος και δεν αρνείται κανένα κόμμα -ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠαΣοΚ, ούτε η ΔΗΜΑΡ-, να συμμετέχει δηλαδή απαραιτήτως στο όποιο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας και ο ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη -και ουσιαστικός νικητής των εκλογών-, δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η προεκλογική δέσμευση για κυβέρνηση συνεργασίας με πυρήνα την Αριστερά, παραμένει στο επίκεντρο των μετεκλογικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο κ. Τσίπρας στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής και ως εκ τούτου οριοθετεί τα περιθώρια των όποιων κινήσεων σύγκλισης ένθεν κακείθεν. Κατά την πολύωρη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στην Κουμουνδούρου σε επίπεδο στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας κτλ. αποφασίστηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει στις πολιτικές δυνάμεις εντός αλλά και εκτός Βουλής, καθώς και στους κοινωνικούς φορείς της χώρας, την πρότασή του για κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία θα περιλαμβάνει την καταγγελία του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, καθώς και την λήψη ορισμένων πρώτων μέτρων όπως η αποκατάσταση των αδικιών σε μισθούς και συντάξεις, μη εφαρμογής του μέτρου της μετενέργειας, ελάφρυνσης των βαρών για τους δανειολήπτες κλπ.
Στη βάση αυτής της πρότασης θα επιδιώξει τις επαφές του με τα κόμματα ο κ. Τσίπρας πρωτίστως με το ΚΚΕ και την ΔΗΜ.ΑΡ και ακολούθως με τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, αλλά και τους Ανεξάρτητους Ελληνες του κ. Π. Καμμένου. Ωστόσο, σε πρωϊνή εκπομπή οΠαναγιώτης Μεντρέκας σημείωσε ότι το ΚΚΕ θ' αρνηθεί να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ενδέχεται να μην χρειαστεί καν να γίνουν συναντήσεις εφόσον από τις επικοινωνίες που θα γίνουν δεν προκύψει σύγκλιση απόψεων επί της κεντρικής πρότασης που θα κομίσει ο κ. Τσίπρας προς τα κόμματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνει μάλιστα και κόμματα εκτός Βουλής, όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε ένα επίπεδο πολιτικού συμβολισμού όσον αφορά το περιεχόμενο και την εμβέλεια της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για αριστερή διακυβέρνηση του τόπου. Επίσης, έχει αποφασιστεί το περιεχόμενο της πρότασης αυτής να συζητηθεί και με κοινωνικούς φορείς μεταξύ των οποίων η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΒΕΕ κ.ά. πιθανόν την Τετάρτη στη Βουλή.   
Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν προϋποθέσεις συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας επί της συγκεκριμένης ατζέντας, θα ενημερωθεί σχετικώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «και θα πάμε στην Βουλή να ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης», όπως αναφέρουν παράγοντες της Κουμουνδούρου. Στην αντίθετη, ωστόσο, περίπτωση, θα επιστραφεί η διερευνητική εντολή στον κ. Παπούλια (το πιθανότερο την δεύτερη ημέρα), ώστε να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία με την επίδοση της τρίτης και τελευταίας εντολής στο τρίτο κατά σειρά κόμμα, το ΠαΣοΚ.
«Ζητήσαμε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς, προκειμένου να απεμπλακούμε από το μνημόνιο της χρεοκοπίας. Αυτό που ζητήσαμε το εννοούσαμε και το εννοούμε», δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά την συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά, δίνοντας έτσι το στίγμα των προθέσεών του. Ενώ επί της ουσίας αποσαφήνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με δυνάμεις που οι υπογραφές και οι δεσμεύσεις τους στο Μνημόνιο «δεν αποτελούν σωτηρία, αλλά τραγωδία για το λαό και τον τόπο». Υπό το σκεπτικό αυτό και με δεδομένη την αρνητική στάση του ΚΚΕ, το οποίο δεν πρόκειται να προσέλθει σε καμία συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται από στελέχη της Κουμουνδούρου δύσκολο -αν όχι ανέφικτο- το να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της κεντρικής πρότασής του, ενώ όπως αναφέρουν σχετικώς με το ενδεχόμενο νέων εκλογών, «ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».
Είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί -και συνηγορεί υπέρ του ενδεχόμενου νέας προσφυγής στις κάλπες εντός του Ιουνίου- το ότι από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Φ. Κουβέλη η πρόταση που προβάλλεται για υπέρβαση του κυβερνητικού αδιεξόδου που έχει προκύψει αφορά μια κυβέρνηση ευρύτερης δυνατής αποδοχής (δηλαδή με ΝΔ, ΠαΣοΚ και οπωσδήποτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και με επικεφαλής πρόσωπο ευρείας αποδοχής), κάτι όμως που προσκρούει στην άρνηση του κ. Τσίπρα να συνεργαστεί με τα κόμματα που υπέγραψαν το μνημόνιο και δέσμευσαν τη χώρα, αν και τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠαΣοΚ εμφανίζονται να αποδέχονται την ιδέα μιας κυβέρνησης συνεργασίας (και με τον ΣΥΡΙΖΑ) η οποία θα μπορούσε να εκπροσωπήσει τη νέα τάση που διαμορφώνεται με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα για προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, υπό τον απαράβατο όρο της παραμονής μας στην ευρωζώνη και την ΕΕ.
Αλλωστε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, στη σχετική πρόταση που απηύθυνε ήδη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, έχει συμπεριλάβει και τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΗΜ.ΑΡ και έχει αποδεχθεί ακόμη και να μην συμπεριληφθεί σε αυτήν κανένα στέλεχος του ΠαΣοΚ. Ωστόσο, το μίνιμουμ των στόχων που έχει θέσει (επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2015 κτλ.) αποτέλεσε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠαΣοΚ το οποίο κρίθηκε εκλογικώς, όπως σημειώνουν με νόημα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντας στην φράση του κ. Τσίπρα σχετικά με το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του μνημονίου, ότι «δεν θα επαναφέρουμε τώρα από το παράθυρο, αυτό που έδιωξε χθες από την πόρτα ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του».

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου