Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ρετρό εξώφυλλα: Τα… πρώτα πρωτοσέλιδα



«Τι είναι ένας κομπιούτερ;», «Αποκλειστικό! Νέα Mazda 323», «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία», «Motorhead Live in Athens ‘88», «Η ανώτερη τάξη βλέπει ‘Λάμψη’»… Όχι, δεν σαλτάραμε (ακόμα) από τη ζέστη, απλά ρίχνουμε μια σύντομη ματιά στα «παρθενικά» πρωτοσέλιδα του Computer για Όλους, του Σινεμά, του Car & Driver, του Metal Hammer, του Tv Zapping και πολλών ακόμα ελληνικών και ξένων περιοδικών. 



Εξώφυλλα με ιστορία, που αντικατοπτρίζουν πλήρως την κοινωνική (και γραφιστική) κατάσταση του καιρού τους και σε κάνουν να αναπολείς. Εξώφυλλα καλτ με άρωμα 70’s, 80’s και 90’s. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα, έστω και σε ηλεκτρονική μορφή, για να μας θυμίζουν εποχές που φαντάζουν τόσο μακρινές (σχεδόν… εξωγήινες) σε σχέση με τη σημερινή. Είστε λοιπόν, έτοιμοι για ένα έντυπο… ταξίδι στον χρόνο; 

Pixel (1983) 

Το πρώτο τεύχος του ιστορικού περιοδικού Pixel που κυκλοφόρησε από τον Οκτώβριο του 1983 έως τον Ιούνιο του 1996. Οι «micros» που αναφέρονται στο εξώφυλλο δεν είναι άλλοι από τους υπολογιστές τις εποχής, τα προγράμματα των οποίων ο χρήστης έπρεπε να… πληκτρολογήσει για να εγκατασταθούν. Όλα τα τεύχη του περιοδικού μπορείτε να διαβάσετε εδώ. 

Computer για όλους (1983) 
Ακόμα ένας… παλιός του χώρου, ο οποίος όμως συνεχίζει να κυκλοφορεί μέχρι σήμερα. Στο πρώτο εξώφυλλο του Computer για όλους διαβάζουμε τον εκπληκτικό τίτλο: «Τι είναι ένας κομπιούτερ;». Priceless. 

Car and Driver (1989) 
Αλήθεια, θυμάστε το Starlet και το Cherry; 

4 Τροχοί (1970) 


Το ιστορικό περιοδικό αυτοκινήτου πρωτοκυκλοφόρησε το Οκτώβριο του 1970 με εκδότη τον δημοσιογράφο Κώστα Καβαθά και περιελάμβανε παρουσιάσεις αυτοκινήτων και ανταποκρίσεις από αγώνες. Στο πρώτο εξώφυλλό του διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Τεστ: Φίατ 128», «Οδηγήσαμε μια Ρόλλς Ρόϋς Σίλβερ Σάνντοου και μια Μερσεντές 6,3». 

Heavy Metal (1984) 
Η αλλιώς «Η μηνιαία παγκόσμια επιθεώρηση μουσικής σκληρού ροκ ΜΕΤΑΛ» με μοναδικό (τότε) συντάκτη τον Γιάννη Κουτουβό. 

Εικόνες (1955) 

Το θρυλικό περιοδικό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα περίπτερα στις 31 Οκτωβρίου 1955, ενώ το τελευταίο του τεύχος κυκλοφόρησε στις 14 Απριλίου 1967. Τη δεκαετία του 80’ ξανακυκλοφόρησε με άλλη μορφή και άλλη αρίθμηση. Στο πρώτο τεύχος του 1955 εμφανίζεται η βασιλική οικογένεια στο Τατόι. 

Γυναίκα (1950) 
Το εβδομαδιαίο περιοδικό κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την 1η Φεβρουαρίου του 1950 με τη θεματολογία του να περιλαμβάνει ευρεία γκάμα τομέων όπως μόδα, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, νοικοκυριό, αλλά και υγεία. Σήμερα κυκλοφορεί ως ένθετο της Καθημερινής.



in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου