Τρίτη 8 Μαΐου 2012

O μεγαλύτερος γνωστός κροκόδειλος «τρομοκρατούσε τους προγόνους μας»


Ο Crocodylus thorbjarnarsoni έμοιαζε με τον εικονιζόμενο κροκόδειλο του Νείλου, ήταν όμως σημαντικά πιο μεγαλόσωμος
Ένα νέο είδος κροκόδειλου που αναγνωρίστηκε από απολιθώματα στην Ανατολική Αφρική, ηλικίας 2-4 εκατομμυρίων ετών, είναι το μεγαλύτερο είδος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, ανακοίνωσαν παλαιοντολόγοι. Μάλιστα τα οστά των προγόνων μας που βρέθηκαν στο ίδιο σημείο δεν αποκλείεται να ήταν τα αποφάγια του τέρατος.

Ο Crocodylus thorbjarnarsoni, με μήκος που υπερέβαινε τα 8 μέτρα, έμοιαζε με το σύγχρονο κροκόδειλο του Νείλου, ήταν όμως τρία μέτρα μακρύτερος, είχε μεγαλύτερο ρύγχος και δύο επάρματα σαν κέρατα πίσω από τα μάτια.

Η ανατομική ομοιότητα ανάμεσα στα δύο είδη, αναφέρουν οι ερευνητές στο Journal of Vertebrate Paleontology, αποτελεί ένδειξη ενός κοινού τρόπου ζωής. Αυτό σημαίνει ότι ο C.thorbjarnarsoni πιθανότατα παραμόνευε στα νερά της όχθης για οποιοδήποτε ζώο πλησίαζε για να πιει νερό.

Σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο γιγάντιος κροκόδειλος ήταν κορυφαίος θηρευτής της περιοχής του και πιθανώς κατασπάραζε τους μακρινούς συγγενείς μας, οι οποίοι δεν θα είχαν άλλη επιλογή από να ρισκάρουν για να πλησιάσουν το νερό.

Οι υποψίες αυτές, επισημαίνουν οι ερευνητές, ενισχύονται από τα οστά αυστραλοπίθηκων (Australopithecus) που βρέθηκαν στην ίδια περιοχή. Δεδομένου ότι αυτοί οι πρωτόγονοι ανθρωπίδες είχαν ύψος μόλις 1,2 μέτρα, το γιγάντιο ερπετό δεν αποκλείεται να τους κατάπινε ολόκληρους.

Το νέο είδος αναγνωρίστηκε από απολιθώματα που φυλάσσονται στο Εθνικό Μουσείο της Κένυα στο Ναϊρόμπι. Τη μελέτη υπογράφουν ο Κρίστοφερ Μπρόκου του Πανεπιστημίου της Άιοβα και ο Γκλεν Στορς του Μουσείου του Σινσινάτι.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου