Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Γυναικεία τριχόπτωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Γυναικεία τριχόπτωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας τα πλούσια, φροντισμένα και καλοχτενισμένα μαλλιά αποτελούν κόσμημα της γυναίκας, αλλά και ειδοποιό διαφορά της από τον άντρα. Αυτός είναι ο λόγος που οι γυναίκες πανικοβάλλονται μόλις δουν κάποιες τρίχες να πέφτουν με την καθημερινή φροντίδα των μαλλιών τους.
Δυστυχώς αυτός ο φόβος δεν είναι αβάσιμος, γιατί κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που αντιμετωπίζουν σοβαρή τριχόπτωση και μάλιστα σε όλο και νεαρότερες ηλικίες. Μόνο το 40% των γυναικών που πάσχουν από τριχόπτωση είναι πάνω από 40 ετών. Οι συναισθηματικές συνέπειες από αυτό το φαινόμενο είναι πολλές, όπως κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος κ.ά. Ευτυχώς με την πρόοδο της επιστήμης έχουμε σήμερα περισσότερες πιθανότητες να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.


Ωστόσο δεν για να καταλάβουμε καλύτερα είναι απαραίτητο να γνωρίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με τον κύκλο ζωής της τρίχας. Όταν αυτός ο κύκλος διακόπτεται για οποιοδήποτε λόγο και αιτία τότε μη φυσιολογικά μαλλιά αρχίζουν να εμφανίζονται, μερικές φορές πρόσκαιρα και κάποιες άλλες μόνιμα.
Οι διαφορετικές αιτίες της τριχόπτωσης έχουν διαφορετικά ονόματα αλλά και απαιτούν διαφορετική θεραπεία και αντιμετώπιση: Ανδρογενετική αλωπεκία, τριχοτιλλομανία, διάχυτη αλωπεκία, γυροειδής αλωπεκία ( απλή, ολική, καθολική κλπ).

Για την διερεύνηση των αλωπεκιών στη γυναίκα, απαιτείται σε πρώτη φάση την λήψη ιατρικού ιστορικού, έπειτα δερματολογική εξέταση του τριχωτού της κεφαλής, στη συνέχεια ψηφιακή δερματοσκόπηση και τέλος λήψη διατροφικού ιστορικού.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου