Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Επαναστατική θεραπεία αναπήρων με μπαϊπάς!


Επαναστατική θεραπεία αναπήρων με μπαϊπάς! : Πρωτοποριακή επέμβαση αποκατάστασης της κίνησης σε ασθενή με παραλυσία πραγματοποίησαν με επιτυχία χειρουργοί της Ιατρικής Σχολής του Washington University ανοίγοντας τον δρόμο για μια επανάσταση
Πρωτοποριακή επέμβαση αποκατάστασης της κίνησης σε ασθενή με παραλυσία πραγματοποίησαν με επιτυχία χειρουργοί της Ιατρικής Σχολής του Washington University ανοίγοντας τον δρόμο για μια επανάσταση στον τομέα.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε 71χρονο ασθενή, ο οποίος είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα το 2008. Ενας τραυματισμός στον αυχένα είχε ως αποτέλεσμα να παραλύσει στα πόδια και να χάσει την ικανότητα πιασίματος και τσιμπήματος και στις δύο παλάμες, ωστόσο μπορούσε να κουνήσει τα χέρια του.


Τα νεύρα στις παλάμες του δεν είχαν υποστεί βλάβη, απλώς δεν έφτανε ποτέ σε αυτές η εντολή από τον εγκέφαλο για να τους πει τι να κάνουν, παρ’ ότι ο εγκέφαλος μπορούσε να δώσει εντολές στους βραχίονες και τα μπράτσα.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου οι ειδικοί επιχείρησαν να κάνουν ένα είδος μπαϊπάς στα νεύρα επανασυνδέοντάς τα με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργήσουν μια νέα διαδρομή από τον εγκέφαλο στα χέρια.

Συγκεκριμένα, ένα από τα νεύρα που οδηγούσε σε μυ συνδέθηκε στο πρόσθιο μεσόστεο νεύρο, το οποίο οδηγεί στην παλάμη. «Το κύκλωμα της παλάμης ήταν άθικτο, όμως δεν συνδεόταν πλέον με τον εγκέφαλο.

Αυτό που κάναμε ήταν να πάρουμε αυτό το κύκλωμα και να αποκαταστήσουμε τη σύνδεση με τον εγκέφαλο» εξηγεί η Αϊντα Φοξ, βοηθός Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής στο Washington University, η οποία χαρακτηρίζει καινοτόμα τη μέθοδο, αλλά παράλληλα προειδοποιεί ότι η φυσιολογική λειτουργία δεν αποκαθίσταται ποτέ πλήρως.

Οπως εξηγεί, ο δρόμος της ανάρρωσης είναι μακρύς, καθώς περιλαμβάνει εντατική προπόνηση για την ανάκτηση του ελέγχου της παλάμης, αφού νεύρα που χρησιμοποιούνταν για το λύγισμα του αγκώνα τώρα χρησιμοποιούνται για να πιάνουν αντικείμενα.

Υστερα από οκτώ μήνες φυσιοθεραπειών ο ασθενής είναι πλέον σε θέση να κινεί τον αντίχειρα, τον δείκτη και τον μέσο του, με αποτέλεσμα να τρώει πλέον μόνος του και να γράφει στοιχειωδώς. Οι γιατροί εκτιμούν πως μέσα στους επόμενους μήνες η κατάστασή του θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.


espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου