Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ποιος θα είναι ο αντίπαλος της Μέρκελ στις εκλογές;

Ο επικεφαλής του γερμανικού αντιπολιτευόμενου
Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) δήλωσε σήμερα ότι η γέννηση του μωρού του σημαίνει πως θα εργάζεται λιγότερο, δίνοντας τη σαφέστερη ως τώρα ένδειξη ότι θα παραμερίσει για να αφήσει κάποιο άλλο στέλεχος του κόμματος να είναι αντίπαλος της 'Ανγκελα Μέρκελ για την καγκελαρία στις εκλογές της επόμενης χρονιάς.


Η κούρσα για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος για την καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013 επισκίασε φέτος την κάλυψη του SPD από τα μέσα ενημέρωσης, πολύ περισσότερο που δεν υπάρχει κανένας προφανής υποψήφιος.


Το SPD εξακολουθεί να υπολείπεται δέκα μονάδων των συντηρητικών της Μέρκελ στις περισσότερες δημοσκοπήσεις και έχει πασχίσει για να παρουσιάσει πολιτικές διαφορετικές από εκείνες του κυβερνώντος συνασπισμού τόσο για την κρίση της ευρωζώνης όσο και για εσωτερικά θέματα.


Υπάρχουν τρεις πιθανοί υποψήφιοι, ανάμεσα στους οποίους και ο 52χρονος πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος έγινε πρόσφατα πατέρας και δέχθηκε επικρίσεις όταν σταμάτησε να ασχολείται με την πολιτική για να φροντίσει το νεογέννητο κοριτσάκι του.


Ο Γκάμπριελ, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και πρωθυπουργός κρατιδίου, είναι γνωστός ως ένας μαχητικός πολιτικός. Όμως πολλοί ψηφοφόροι τον θεωρούν υπερβολικά ευμετάβλητο για να ηγηθεί της χώρας και η δημοτικότητά του είναι επίμονα χαμηλή.


Σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Στερν", ο Γκάμπριελ δήλωσε πως η κατάστασή του έχει αλλάξει αφότου έγινε πατέρας, πως δεν έχει μιλήσει στη γυναίκα του για το ενδεχόμενο να μετακομίσουν στη γερμανική πρωτεύουσα και πως στην οικογένειά του αρέσει να ζει "στην επαρχία", μακριά από το Βερολίνο. 


"Δεν θα είμαι διαθέσιμος 12 με 16 ώρες την ημέρα ούτε θα μπορώ να βρίσκομαι στο δρόμο για περιοδείες. Αυτό δεν θα είναι δυνατό", φέρεται ότι δήλωσε προσθέτοντας πως το να είσαι καγκελάριος δεν είναι δουλειά μερικής απασχόλησης. 


Ο Γκάμπριελ δήλωσε επίσης πως, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος θα πρέπει να θέλει να επιλεγεί ως υποψήφιος σε εθνικές εκλογές, "θα πρέπει επίσης να έχει την πειθαρχία να παραμερίζει, αν έχει την εντύπωση ότι κάποιος άλλος είναι πιο κατάλληλος υποψήφιος".


Το SPD έχει ανακοινώσει πως θα αποφασίσει ποιος θα είναι υποψήφιός του για την καγκελαρία στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Αν ο Γκάμπριελ όντως κάνει στην άκρη, οι αντίπαλοι θα είναι δύο και αμφότεροι έχουν υπηρετήσει ως υπουργοί μαζί του στο "μεγάλο συνασπισμό" της Μέρκελ από το 2005 ως το 2009.


Ο υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος θεωρείται από μερικούς απρόβλεπτος, άρχισε από πέρυσι την εκστρατεία για να είναι υποψήφιος, όμως δεν είναι αγαπητός στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος και μερικοί αναλυτές ήδη τον αποκλείουν.


Έτσι απομένει ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ένας σεβαστός πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είναι ο δημοφιλέστερος από τους τρεις. 


Εντούτοις οι ως τώρα επιδόσεις του Σταϊνμάιερ δεν αφήνουν πολλές ελπίδες. Το 2009, ήταν υποψήφιος εναντίον της Μέρκελ και το SPD κατέγραψε τη χειρότερη επίδοσή του από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κερδίζοντας μόνο το 23% των ψήφων. 


Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως ο συντηρητικός συνασπισμός της Μέρκελ θα είναι το ισχυρότερο κόμμα στις εκλογές της επόμενης χρονιάς, αλλά στο τέλος θα αναγκαστεί να σχηματίσει άλλον ένα συνασπισμό δεξιάς - αριστεράς με το SPD. 


Μια δημοσκόπηση της Forsa αυτή την εβδομάδα έδωσε 39% στους συντηρητικούς της Μέρκελ και 26% στο SPD. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που συμμετέχουν στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, βρίσκονται στο 5%, πολύ κάτω από το 14% που είχαν στις τελευταίες εκλογές. Το SPD θα προτιμούσε να μοιραστεί την εξουσία με τους Πράσινους, που είχαν 12% στη δημοσκόπηση.


Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου