Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Τετ α τετ Σαμαρά - Μόντι στη Ρώμη.Αύριο με τον Πάπα


Τετ α τετ Σαμαρά - Μόντι στη Ρώμη
Με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Μόντι, συναντάται σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται στη Ρώμη ο πλαίσιο των επαφών του με Ευρωπαίους εταίρους, εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο.
Σε συνέχεια των επαφών του με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα δει ξεχωριστά και τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και της Ιρλανδίας Εντα Κένι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια των συνομιλιών θα θέσει το θέμα της ανάπτυξης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πορεία της Ευρώπης είναι άμεσα εξαρτημένη από την πορεία των αδύναμων αυτή την περίοδο χωρών.
Το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα συμμετάσχει στη Σύνοδο ηγετών του CDI (Διεθνής Κεντροδεξιών Κομμάτων) και αύριο θα γίνει δεκτός από τον Πάπα Βενέδικτο XVI.
Ο Μάριο Μόντι, από την πλευρά του, θα επιχειρήσει να ενδυναμώσει το μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου, χαράσσοντας κοινή γραμμή με τον Μαριάνο Ραχόι, για τα θέματα που θα απασχολήσουν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.
Για τον ίδιο λόγο θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη στο Βερολίνο οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών που ανήκουν στον «σκληρό πυρήνα» του ευρώ.
Τετ α τετ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα έχει την ίδια μέρα η Ανγκελα Μέρκελ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάχερ και η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ούρπιλαϊνεν, υπέρμαχοι της δημοσιονομικής αυστηρότητας στην Ευρωζώνη, θα συζητήσουν διεξοδικά τόσο την κατάσταση της Ισπανίας όσο και την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Η συνάντηση Ντράγκι - Μέρκελ αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο των προσπαθειών του προέδρου της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις από το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της Γερμανίας σχετικά με τα σχέδιά του να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Ο «σούπερ Μάριο» αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στη Γερμανική Ομοσπονδία Βιομηχανίας. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη δώσει μια σειρά συνεντεύξεων σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης στο πλαίσιο των προσπαθειών του να καθησυχάσει τις ανησυχίες που υπάρχουν στη χώρα για το νέο πρόγραμμα.
Ο ίδιος έχει προσφερθεί να μιλήσει και στο γερμανικό κοινοβούλιο, όμως τελικά θα απευθυνθεί μόνο σε μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών για τον προϋπολογισμό και τα ευρωπαϊκά θέματα.
Σημειώνεται τέλος ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επανειλημμένα τονίσει πως για να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα απαιτείται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας - η οποία θα έπρεπε να βρίσκεται, αρχικά, στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών.
Οσον αφορά το ζήτημα της Ισπανίας, η Μαδρίτη έχει πιέσει για κινήσεις στήριξής της -το έδαφος για τις οποίες είχε καταφέρει να προετοιμάσει στην επεισοδιακή Σύνοδο του Ιουνίου- αλλά προσπαθεί να αποφύγει κατά το δυνατόν την επιβολή όρων έχοντας ήδη δρομολογήσει πακέτο σκληρής λιτότητας.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου