Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Telegraph: Κύπρος, όπως Manhattan ή Mayfair



Η αυξημένη ισοτιμία της στερλίνας έναντι του ευρώ προσφέρει μια καλή ευκαιρία σε Βρετανούς να αγοράσουν ακίνητα στις χώρες της ευρωζώνης, τονίζει αφιέρωμα της εφημερίδας Daily Telegraph. Το αφιέρωμα επικεντρώνεται στις ευκαιρίες για απόκτηση πολυτελούς κατοικίας στην Κύπρο από Βρετανούς με «βαθιές τσέπες».

Αναφέρεται ότι όπως στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ή στο Μέιφεαρ του Λονδίνου έτσι και σε διάφορα σημεία της Μεσογείου η αγορά ακινήτων παραμένει δυναμική. Ως ένα τέτοιο παράδειγμα δίνεται το θέρετρο Aphrodite Hills κοντά στην Πάφο, με την Κύπρο να χαρακτηρίζεται ως ένα νησί όπου υπάρχουν λόγοι να είναι κανείς αισιόδοξος για το μέλλον.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι παρά το γεγονός πως η κυπριακή οικονομία δεν έχει αποφύγει την κρίση, μακροπρόθεσμα η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι καλή οικονομική είδηση. Ακόμα και τώρα, ωστόσο, ορισμένοι οικονομικοί δείκτες υπονοούν ότι θα ήταν λάθος να δει κανείς την Κύπρο καθ’ ομοίωση της Ελλάδας. 

Για παράδειγμα, αναφέρει η Telegraph, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα για το περασμένο έτος, το κατά κεφαλήν εισόδημα των Κυπρίων ήταν 30.000 δολάρια, έναντι 26.427 για τους Έλληνες. Η ανεργία στην Ελλάδα έχει εκτοξευθεί στο 25%, ενώ στην Κύπρο κυμαίνεται γύρω στο 10%, όχι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό στη Βρετανία (8,2%). Σε αντίθεση με την Ελλάδα δεν έχουν εφαρμοστεί στην Κύπρο δρακόντεια μέτρα λιτότητας, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση έχει εισάγει μια σειρά προσωρινών μέτρων τόνωσης της οικονομίας, ορισμένα από τα οποία ευνοούν τους ξένους αγοραστές νεόδμητων ακινήτων.

Αναφέρεται ενδεικτικά η μείωση του ΦΠΑ για αγορά πρώτης κατοικίας από 17% σε 5%, καθώς και η κατάργηση του φόρου μεταβίβασης. Σημειώνεται ότι ενώ τα μέτρα αυτά έχουν παραταθεί έως το τέλος του 2012, προβλέπεται ευρέως παράτασή τους και στο 2013.

Στη συνέχεια γίνεται λεπτομερής αναφορά στον οικισμό Aphrodite Hills, όπου ολοκληρώνεται η κατασκευή νέων πολυτελών οικιών με καταπληκτική θέα στη Μεσόγειο. Το κόστος της πρώτης δόσης των κατοικιών αυτών τιμάται από 609.000 έως 2,8 εκατομμύρια ευρώ, κόστος κατά 300.000 λίρες στερλίνες πιο χαμηλό σε σχέση με πριν από 10 μήνες, σύμφωνα με το διευθυντή πωλήσεων του Aphrodite Hills. Από τις πρώτες δέκα πολυτελείς επαύλεις υπό κατασκευή, οι οχτώ έχουν πωληθεί, όλες σε ξένους αγοραστές.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 750 ιδιοκτήτες κατοικιών στο Aphrodite Hills, εκ των οποίων το 60% είναι Βρετανοί, το 15% Κύπριοι, 10% Ρώσοι και οι υπόλοιποι άλλες εθνικότητες (Ελβετοί, Αυστριακοί, Γερμανοί, από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική). Το 80% αυτών έχουν αγοράσει θέλοντας να ζήσουν σε μια τέτοια περιοχή και οι υπόλοιποι ως επένδυση.


Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου