Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Σκληρή αντιπολίτευση απο τον Βενιζέλο, αλλά «ΝΑΙ» στα μέτρα όταν φτάσουν στη Βουλή


Σκληρή αντιπολίτευση απο τον Βενιζέλο, αλλά «ΝΑΙ» στα μέτρα όταν φτάσουν στη Βουλή
Η πολιτική που επιλέγει τελικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος είναι αυτή της σκληρής αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπεράσει κάποια όρια. Και τα όρια είναι αυτά που συνδέονται με τους εθνικής σημασίας στόχους, όπως η εκταμίευση της δόσης και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.


Ο κ. Βενιζέλος ασκεί ήδη σκληρή αντιπολίτευση και θα συνεχίσει να διαφοροποιείται απο τις επιλογές Σαμαρά, θα αυξήσει την επιθετικότητα του κατά της ΝΔ, υποστηρίζοντας οτι ενώ ο Σαμαράς υποσχόταν ισοδύναμα μέτρα αξίας 18 δισ ευρώ τελικά κανένα απο αυτά δεν έγινε αποδεκτό απο την τρόικα και θα εκφράζει ανοικτά τη διαφωνία του σχετικά με τα συγκεκριμένα οριζόντια μέτρα που επιλέγονται και αφορούν περικοπές εισοδημάτων των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Η τακτική αυτή του ΠΑΣΟΚ στηρίζεται στη λογική οτι αν μεν υπάρξει οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα στο μέτωπο της οικονομίας θα το καρπωθεί η ΝΔ και ο Σαμαράς, ενώ το πολιτικό κόστος αυτής της κρίσης το εισπράττει ισότιμα, αν όχι περισσότερο το ΠΑΣΟΚ. Πρόθεση λοιπόν του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να "ψαρέψει" ψήφους απο τους δυσαρεστημένους πρώην ψηφοφόρους του που έφυγαν προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς την Αριστερά, παρά να προσπαθήσει να αντλήσει ψήφους απο τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που φαίνεται οτι προς το παρόν έχουν σταθεροποιηθεί στις γραμμές της ΝΔ.
Η επιλογή αυτής της γραμμής που συνοψίζεται στην φράση οτι "διαφωνούμε κάθετα με τα μέτρα αλλά τα ψηφίζουμε για το εθνικό συμφέρον"  θα χαρακτηρίσει την τακτική του ΠΑΣΟΚ απο εδώ και εμπρός.

Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι ο κ. Βενιζέλος θα επεκτείνει τις διαφωνίες του και σε κάθε άλλου είδους πολιτική παρέμβαση επιδιώξει ο Σαμαράς. Θα εμποδίσει τις αλλαγές διοικήσεων σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς, θα αντιδράσει στις επιλογές του Σαμαρά για τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις και θα απαιτήσει ισότιμη συμμετοχή στις αποφάσεις που θα αλλάξουν τον επιχειρηματικό χάρτη τους επόμενους μήνες.
Αυτή η τακτική θα προκαλεί διακυμάνσεις στην άποψη των "αγορών" για τις εξελίξεις, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα φτάσει μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης ούτε την διαφωνία με την τρόικα. Διότι σκοπός της είναι η μείωση του πολιτικού κόστους που έχει το ΠΑΣΟΚ απο την συμμετοχή του στην κυβέρνηση, η επαναπροσέλκυση των ψηφοφόρων που έφυγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι η αλλαγή πολιτικής. 

Γρ. Νικ.

reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου