Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Στα χαρτιά τα πρόστιμα για μεγαλοφειλέτες: 19 εκ. ευρώ από τα συνολικά 13 δισ. έχει εισπράξει μέχρι στιγμής το κράτος


Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης
Μόλις 19 εκατομμύρια ευρώ έχει εισπράξει μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών από τα συνολικά 13 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου κατά το διάστημα από 01/05/2012 έως 31/08/2012, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη.

Ειδικότερα, στο σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής 13 δισ. ευρώ, εισπράχθηκε μόλις ποσό 19.062.985,11 ευρώ, ενώ διεγράφη ποσό 29.485.785,35 ευρώ που αφορά πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για τα οποία εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις, καθώς και δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. 

Σε αναστολή είσπραξης βρίσκεται το ποσό των 282.900.195 ευρώ.

Ο κ. Μαυραγάνης ενημέρωσε πάντως τον κ. Μιχελάκη ότι γίνεται επεξεργασία και διασταύρωση στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί αν στους 1.500 μεγάλους οφειλέτες υπάρχουν φυσικά πρόσωπα, διοικούντες Νομικά Πρόσωπα και μέλη της οικογενείας τους (σύζυγοι και συγγενείς Α΄ βαθμού) οι οποίοι περιλαμβάνονται στο αρχείο μεταφοράς εμβασμάτων στο εξωτερικό, στο αρχείο τόκων καταθέσεων στο εξωτερικό και αν είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, στην κοινή γνώμη επικρατεί η αντίληψη ότι η λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες που κατατέθηκε στη Βουλή ένα χρόνο νωρίτερα από τον τότε υπουργό Οικονομικών, δόθηκε στη δημοσιότητα για επικοινωνιακούς λόγους και στην πραγματικότητα δεν κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες σε βάρος μεγαλοεπιχειρηματιών που οφείλουν στο δημόσιο ποσά σε δυσθεώρητα ύψη.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου