Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

 
Η σκληρότητα των μέτρων που απαιτεί η τρόικα, ειδικά στα εργασιακά, παραπέμπει σε πολιτική συμφωνία των τριών. Αντίστροφα τρέχει ο χρόνος, αύριο στις 5 μ.μ. η συνάντηση των τριών.

Στις συνεννοήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, φαίνεται ότι θα κριθεί η επώδυνη συμφωνία με την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το προαπαιτούμενο των απολύσεων αλλά, κυρίως, η πλήρης διάλυση της εργατικής νομοθεσίας (τριετίες, αποζημιώσεις) που
θέτουν οι εκπρόσωποι των δανειστών προκειμένου να δώσουν το «ΟΚ» για την εκταμίευση επιβαρύνουν υπέρμετρα το κλίμα. Προφανώς το βάρος μίας πολιτικής συμφωνίας για ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων δεν μπορεί να σηκώσει, μόνον, ο Γ. Βρούτσης ενώ και οι αποφάσεις Μανιτάκη για τις απολύσεις δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα πολιτικής συμφωνίας των τριών.
Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης επρόκειτο να συναντηθούν ακόμη και σήμερα, ωστόσο η εκκρεμότητα στις διαπραγματεύσεις κατέστησε αναγκαία την αναβολή της συνάντησης. Αποφασίστηκε, τελικά να πραγματοποιηθεί αύριο, στις 5 το απόγευμα, στη Βουλή, καθώς ο Αντ. Σαμαράς προγραμματίζει να μεταβεί την Τετάρτη στο Βουκουρέστι για τη Σύνοδο του Ευρ. Λαϊκού Κόμματος.
Παρά το γεγονός ότι στο Μαξίμου ήλπιζαν ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν τη Συμβούλιο της Ε.Ε. την Πέμπτη, αυτή τη στιγμή όλα μοιάζουν να βρίσκονται στον… αέρα.
Τους χειρισμούς δυσκολεύει και η ογκούμενη αντίδραση στο εσωτερικό των τριών κομμάτων. Ο Χρ. Πρωτόπαπας ζήτησε να υπάρξει ελαστικότητα στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο προκειμένου να «σωθεί» ο ιδ. τομέας, η Εύη Χριστοφιλοπούλου κάλεσε τον Γ. Βρούτση να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση και η όποια απόφαση να παραπεμφθεί στους αρχηγούς ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ανδρ. Παπαδόπουλος σχολίασε πώς «τα μέτρα αυτά, δεν περνάνε».
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της Ν.Δ. διατυπώνονται αποκλίνουσες θέσεις. Ο Κυρ. Μητσοτάκης τάχθηκε σαφώς υπέρ των απολύσεων στο δημ. τομέα, όπως και η Φωτεινή Πιπιλή, ειδικά για επίορκους υπαλλήλους, την ίδια στιγμή που πολλοί άλλοι βουλευτές διατυπώνουν έντονες ενστάσεις για το περιεχόμενο των μέτρων, που μέχρι τις εκλογές απέρριπτε η Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου