Ένα ισχυρό σοκ μπορεί στ’ αλήθεια να αποβεί μοιραίο – και δεν έχει καμία σημασία αν οφείλεται στον χαμό ενός αγαπημένου ανθρώπου ή στον ενθουσιασμό από τον πρώτο αριθμό στο λαχείο, αναφέρουν γερμανοί επιστήμονες.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν κατόρθωσαν να βρουν για ποιον ακριβώς λόγο μπορεί μία απρόσμενη, συγκλονιστική, θετική ή αρνητική είδηση να θέσει σε κίνδυνο την υγεία.
Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι εκείνες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι γυναίκες που έχουν μπει ή έχουν περάσει την κλιμακτήριο.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα πολύ μεγάλα σοκ κάνουν τον οργανισμό να παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες των ορμονών του στρες, συμπεριλαμβανομένης της αδρεναλίνης, με συνέπεια να συστέλλονται οι κύριες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά.
Η στένωση αυτή μπορεί να διαταράξει τον κύριο θάλαμο της καρδιάς, την αριστερά κοιλία, προκαλώντας απότομη αλλαγή του καρδιακού ρυθμού – σαν κι αυτήν που συμβαίνει όταν παθαίνει κάποιος έμφραγμα.
Όταν συμβεί αυτό, ο ασθενής αισθάνεται ξαφνικά ότι δυσκολεύεται να αναπνεύσει, αρχίζει να εκδηλώνει οξείς πόνους στο στήθος και μπορεί να αισθάνεται πάρα πολύ αδύναμος.
Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν αυτή την κρίση όταν υποβληθούν σε επείγουσα θεραπεία, αλλά κάποιοι χάνουν τη ζωή τους.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετά καιρό ότι υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν επειδή «ραγίζει» η καρδιά τους, συνήθως εξαιτίας πένθους. Παρ’ ότι, όμως, είχαν αναγνωρίσει το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, όπως το αποκαλούν, δεν ήξεραν που ακριβώς οφείλεται.
Ωστόσο, οι ερευνητές του Universitätmedizin Rostock, στη βόρειο Γερμανία, βρήκαν μία πιθανή εξήγηση, μελετώντας ομάδα ασθενών. Ανακάλυψαν επίσης πως το σύνδρομο δεν εκδηλώνεται απαραιτήτως εξαιτίας του πένθους, αλλά μπορεί να συμβεί και όταν κάποιος κερδίσει πολλά χρήματα ή ακόμα έχει έναν άγριο καυγά.
«Οι ασθενείς που μελετήσαμε βρέθηκαν κάτω από τεράστια ψυχική ένταση, είτε θετική είτε αρνητική», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κριστόφ Νίναμπερ, διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος της πανεπιστημιακής κλινικής.
«Η καρδιά τους είχε σπάσει σε χίλια κομμάτια, μέσα σε λίγα λεπτά έως μία ώρα από τη στιγμή που άκουσαν τα νέα. Οι περισσότεροι είχαν ακούσει κακές ειδήσεις, αλλά κάποιοι είχαν ακούσει εξαιρετικά καλές».
Και συνέχισε: «Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν γυναίκες που είχαν μπει ή είχαν περάσει την εμμηνόπαυση – είχαν ηλικία μεταξύ 50 και 70 ετών όταν αρρώστησαν.
»Προς το παρόν, δεν ξέρουμε γιατί αυτή η ομάδα είναι πιο ευάλωτη στο σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς. Ενδεχομένως παίζει ρόλο το ότι το γυναικείο σώμα αντιδρά μετά την εμμηνόπαυση εξαιρετικά έντονα στις ορμόνες του στρες».
Υπολογίζεται ότι το 2% των ανθρώπων που παθαίνουν έμφραγμα ετησίως, πάσχουν από σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς.
Τα καλά νέα, κατά τον δρα Νίναμπερ, είναι πως οι περισσότεροι πάσχοντες από το σύνδρομο αναρρώνουν, αρκεί να λάβουν την απαιτούμενη θεραπεία.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου