Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Κοινό μέτωπο των τριών αρχηγών στη Σύνοδο Κορυφής Τι θα υποστηρίξει ο κ. Αντ. Σαμαράς την Τετάρτη στις Βρυξέλες


Κοινό μέτωπο των τριών αρχηγών στη Σύνοδο Κορυφής

Κοινό πολιτικό μέτωπο κατά των εκβιασμών της τρόικας, συγκροτήθηκε το βράδυ της Τρίτης μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της χώρας έναντι των όποιων διαθέσεων και επιδιώξεων των πιστωτών.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή τα ανεξήγητα εμπόδια που θέτει η τρόικα, καθυστερώντας σκόπιμα την επίτευξη συμφωνίας, οδήγησαν τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη να θέσουν βέτο, για δεύτερη φορά, στις απαιτήσεις των εκπροσώπων των πιστωτών.

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος και συμφώνησε, στην παρέμβασή του στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη να θέσει το πολιτικά το ζήτημα της Ελλάδας, δίνοντας έμφαση ότι η κοινωνία έχει φθάσει τα όριά της, ότι υπάρχει πρόβλημα κοινωνικής αντοχής και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά νέα σκληρά μέτρα.
Ως εκ τούτου, το σύνθημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως πρέπει η χώρα να λάβει πάση θυσία τη δόση_ λένε ότι είναι αδήριτη ανάγκη_ και πως τέτοιου είδους μέτρα, δηλ. απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και απολύσεις στο δημόσιο, με τον τρόπο που τα θέτουν οι τροϊκανοί, δεν τα αντέχει η ελληνική κοινωνία.
Οι κυβερνητικοί εταίροι θέτουν ευθέως το ζήτημα της εξάντλησης της αντοχής της ελληνικής κοινωνίας στις απαιτήσεις των πιστωτών που ξεπερνάνε κατά πολύ τα όσα πρέπει να γίνουν για να κλειδώσει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, ώστε να δρομολογηθεί η απόφαση για να δοθεί η δόση των 31,5 δισ.  ευρώ.

Το κλίμα στην τρίωρη σύσκεψη _ξεκίνησε στις πέντε το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις οκτώ το βράδυ_ που έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, αντί για το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν αρκετά καλό, παρά τα προβλήματα δυσλειτουργίας και συνοχής που εμφάνισε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι παράλογες και ξαφνικές απαιτήσεις της τρόικας κρίθηκαν από τους τρεις αρχηγούς ως εκβιαστικές και με σκοπιμότητα προκειμένου να υπάρξει καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις.

Παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν και τα ερωτηματικά για τη στάση της τρόικα, δεν διαφαίνεται διάθεση ρήξης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των πιστωτών.Ως εκ τούτου η διαπραγμάτευση _με τη σύμφωνη γνώμη των τριών εταίρων_ συνεχίζεται με το βέτο των κκ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη για τις απολύσεις και τις αλλαγές στα εργασιακά, να κυριαρχεί.
Αυτό ήταν και το μήνυμα που θέλησε να δώσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όταν βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου, λίγο μετά τις εννέα και μισή χθες το βράδυ.«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» είπε ο κ. Σαμαράς στους δημοσιογράφους και όταν τον ρώτησε ένας εξ αυτών, εάν αντέχει, σημείωσε: «Όσο με βλέπετε εδώ αντέχω».


Επικύρωση των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ

Σε μια ειλικρινή συζήτηση, όπως έλεγαν και από τις τρεις πλευρές, οι κκ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, οριστικοποίησαν το πακέτο των μέτρων, ύψους 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 και έδωσαν την έγκρισή τους.

Η απόφαση αυτή θα είναι το επιχείρημα και του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα επισημάνει στους άλλους ηγέτες των κρατών-μελών πως στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική συμφωνία για το πακέτο των μέτρων, μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 13,5 δισ. ευρώ κατανέμονται ως εξής: α) περικοπές ύψους 7,8 δισ. ευρώ από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, β) εξοικονόμηση 3,5 δισ. ευρώ από διαρθρωτικές αλλαγές και γ) πρόσθετα έσοδα 2,2 δισ. ευρώ από επιπλέον φορολόγηση.

Σχετικά με τη χρονική κατανομή των μέτρων, αυτή έχει ως εξής: Τα 9,2 δισ. ευρώ αφορούν το 2013 και τα 4,3 δισ. ευρώ το 2014.

Σε κοινή γραμμή πλεύσης
Οι τρεις τους συμφώνησαν ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα επώδυνα μέτρα και οι πολίτες έφθασαν στα όριά τους, ενώ επεσήμαναν πως πρέπει να τελειώσει άμεσα η «μετρολογία», διότι δημιουργεί αρνητικό κλίμα στην οικονομία και στην κοινωνία.

Ο Πρωθυπουργός κατανόησε τις επισημάνσεις των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη και η εντολή στον παριστάμενο υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, ήταν να δοθεί ένα μήνυμα στους εκπροσώπους των πιστωτών, ότι τα μέτρα που προτείνουν, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, τόσο από τους βουλευτές που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση, όσο και από την ίδια την κοινωνία.

Υψηλόβαθμα στελέχη του ΠαΣοΚ έλεγαν όμως ότι προκειμένου να ισχύσει το βέτο των τριών αρχηγών για τις αλλαγές στα εργασιακά θα πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα και έγινε γνωστό πως το κόμμα ξεκινά άμεσα την επεξεργασία προτάσεων για να συμβάλλει στη δικαιότερη κατανομή των μέτρων.  

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ τονίζουν, όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Κουβέλης δημόσια, ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα_ απόφαση που αποτελεί οδηγό και για το  ΠαΣοΚ_ μιλάνε για παράλογες αξιώσεις της τρόικας και επιμένουν στην ανάγκη να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές.
Με τον κ. Κουβέλη συμφωνεί και ο κ. Βενιζέλος που υποστήριξε πως η τρόικα παίζει με τη φωτιά και σκόπιμα καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις, επισημάνσεις με τις οποίες συμφωνεί και ο κ. Σαμαράς που θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τις απαιτήσεις των πιστωτών.
Αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησαν να δώσουν τη διάσταση πολέμου με τους πιστωτές και γι' αυτό η εντολή ήταν «ουδέν σχόλιο».Όμως υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως ο ρόλος των κυβερνητικών εταίρων είναι διακριτός σε σχέση με αυτόν του Πρωθυπουργού. «Αυτοί έχουν ευελιξία. Η κυβέρνηση απαντά με έργα και όχι με λόγια. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ο Πρωθυπουργός προετοιμάζεται για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο.

Να μην πληγεί η κυβερνητική συνοχή
Εκτός από το θέμα των μέτρων, έγινε και συζήτηση, αλλά σε χαμηλότερη ένταση και για το θέμα της κυβερνητικής συνοχής. Κοινή ήταν η γραμμή ότι δεν πρέπει να γίνονται κινήσεις αιφνιδιαστικές από υπουργούς, χωρίς ενημέρωση του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Τα κρούσματα αποσυντονισμού και κακής λειτουργίας του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν εμφανή τις τελευταίες ημέρες και δοκιμάστηκε αρκετά η συνοχή του σχήματος.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που ανέδειξε σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα ασυνεννοησίας και ελλείμματος συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν η προ ημερών κίνηση του υπουργού Εργασίας κ. Ι. Βρούτση να καταθέσει αιφνιδιαστικά τροπολογία για την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας.

Η αντίδραση του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ ανάγκασε για μια ακόμη φορά υπουργό της κυβέρνησης να ανακρούσει πρύμνα, όπως είχε κάνει και πριν από ένα μήνα - μετά τις αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων - ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, όπου επίσης υποχρεώθηκαν οι κυβερνητικοί εταίροι να συνομιλούν στο παρά πέντε στο τηλέφωνο για να σώσουν τα προσχήματα.  

Για να αποφευχθούν νέα κρούσματα ασυνεννοησίας που θα πλήξουν την κυβερνητική συνοχή έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου οδηγία να υπάρχει συνεννόηση και όχι αιφνιδιασμός των υπουργών με τα αρμόδια στελέχη του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, προτού προβούν σε νομοθετική πρωτοβουλία.

Επίσης, το ΠαΣοΚ ετοιμάζεται _και συμφωνεί η ΔΗΜΑΡ_ να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή για να έχει τον τελικό λόγο στις αποκρατικοποιήσεις η Βουλή. Το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του κόμματος, όπου χαρακτηριστική είναι η επισήμανση: «η επιβεβλημένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν είναι λευκή επιταγή».

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου