Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΑΝΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 
Την στήριξη του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα, μετέφερε με θερμά λόγια για τις θυσίες των πολιτών, ο Χάρλεμ Ντεσίρ, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τη διάρκεια χθεσινής τους συνάντησης στο Παρίσι. Ζήτησε μάλιστα από την Ευρώπη να εξασφαλίσει το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ.

Θερμή στήριξη από το Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, έλαβε κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έστω και χωρίς να τον συναντήσει.

Συζητώντας επί μία ώρα με τον Α’ Γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Χάρλεμ Ντεσίρ για την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέκτησε για λογαριασμό της Ελλάδας έναν σπουδαίο σύμμαχο, τον Γάλλο Πρόεδρο.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε η Ευρώπη να βρίσκεται στα χέρια των χρηματοπιστωτικών αγορών, των σπεκουλαδόρων. Η Ευρώπη είναι ένα πολιτικό οικοδόμημα αλληλεγγύης», είπε μεταξύ πολλών άλλων στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο κ.Ντεσίρ, μεταφέροντας την πεποίθηση του προέδρου Ολάντ ότι «η Ευρώπη πρέπει να εξασφαλίσει το μέλλον της Ελλάδος μέσα στο ευρώ». Μίλησε μάλιστα –εκ μέρους του- για την ανάγκη να υπάρξει ένα σύμφωνο που θα στηρίζει την ανάπτυξη για το σύνολο της ευρωζώνης και ιδιαίτερα για τις χώρες με δυσκολίες, όπως η Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος του γαλλικού κόμματος ζήτησε την πολύ πιο άμεση επέμβαση της ΕΚΤ, ώστε να αγοράζει δημόσιο χρέος και να καταπολεμά την σπέκουλα και τα υψηλά επιτόκια. «Ζητάμε η τρόικα να κατανοήσει ότι πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση των προθεσμιών που έχουν ζητηθεί σε ορισμένες χώρες για την αποπληρωμή και δεν ζητάμε μόνο στις χώρες να κάνουν προσπάθειες για την αποσυμφόρηση του χρέους», είπε, σημειώνοντας τις ‘απόλυτα απίστευτες’ προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα. «Υπάρχει η πολιτική βούληση της αλληλεγγύης. Για μας η Ελλάδα είναι μέρος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δεν είναι μόνο μέλος του ευρώ, αλλά και της ιστορικής, πολιτιστικής πολιτικής πορείας της Ευρώπης», συνέχισε, επιβεβαιώνοντας την στήριξη της Γαλλίας στην χώρα μας και ζητώντας από το σύνολο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να κατανοησουν την ανάγκη επιμήκυνσης των προθεσμιών αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας την λεπτή και δύσκολη κατάσταση στην Ευρώπη και την ‘εξαιρετικά δύσκολη’ στην Ελλάδα, τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης των δημοκρατικών θεσμών και της συνοχής της κοινωνίας, που εξαρτώνται –όπως υπονόησε- από τη διαφύλαξη της πίστης των Ελλήνων στο ευρώ. «Είμαστε έτοιμοι και για άλλες θυσίες, αλλά πρέπει να έχουμε μία σαφή προοπτική, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικό, δημοσιονομικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό», είπε, επαναλαμβάνοντας το ‘καθήκον’ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να υποστηρίξουν μία ρεαλιστική, προοδευτική και εφαρμόσιμη γραμμή προς  αυτό τον στόχο. Ειδικά, για την Ελλάδα, επέμεινε στην ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους, με τρόπους που δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογουμενους άλλων κρατών, και επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σε …ανταπόδοση της στήριξης που έλαβε, δε, υποστήριξε ότι η εκλογή Ολάντ συμβολίζει πολλά πράγματα και δίνει ελπίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου