Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Η εβδομάδα που θα κρίνει πολλά


Θα κλειδώσουν τα μέτρα; Ο Πρωθυπουργός θα πάει με «άδεια χέρια» στην σύνοδο κορυφής; Τι θα γίνει στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Δευτέρα; 

Αυτά είναι τα ερωτήματα τα οποία θα έχουν απαντηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπου θα κριθούν πολλά για την πορεία της ελληνική οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί πριν ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες την Πεμπτη για την Σύνοδο Κορυφής να έχουν «κλειδώσει» τα μέτρα προκειμένου να τα παρουσιάσει στους ευρωπαίους ομολόγους του και να αποδείξει εμπράκτως πως αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. 

Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκινήσει τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του προκειμένου να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου. 

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η οποία βρίσκει διαρκώς προφάσεις για να καθυστερεί την διαδικασία. «Δεν θα υπάρξει συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο» είπε ο Αντώνης Σαμαράς συνομιλώντας με δημοσιογράφους το απόγευμα της Παρασκευής και πρόσθεσε πως αυτό θα συμβεί πιθανότατα την άλλη εβδομάδα. Και πως να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που, τόσο σήμερα, όσο και αύριο ο Γ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες τα 13,5 δισ. ευρώ έχουν ουσιαστικά κλείσει και αυτό που προσπαθεί η ελληνική πλευρά είναι οι περικοπές να πέσουν κάτω από τα 9 δισ. ευρώ κάτι που φαντάζει ιδιαιτέρως δύσκολο. 

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να πραγματοποιηθούν άμεσα ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις και να δρομολογηθεί η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, έτσι ώστε να σταλεί ένα σαφέστατο μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα η κυβερνητική συνοχή δοκιμάζεται σε καθημερινή βάση. Από την μία τα κυβερνητικά «φάλτσα» -όπως του Κώστα Μουσουρούλη- και από την άλλη η έντονη αντιπαλότητα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δημιουργούν σημαντικά πρόβλημα στην συνεργασία των τριών κομμάτων. 

Σε αυτό το κλίμα θα πρέπει να προστεθούν και οι αποσύρσεις τροπολογιών μετά τις αντιδράσεις των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Το ίδιο συνέβη μόλις παρουσιάστηκε η «Αριάδνη» από τον Γιάννη Βρούτση. Τον επισκέφθηκαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ανακοίνωσαν πως αν δεν προχωρήσει σε αλλαγές δεν πρόκειται να το ψηφίσουν. 

Εκείνο που τρομάζει τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση είναι τι θα συμβεί όταν θα έρθουν στην βουλή τα σκληρά μέτρα. Η κυβερνητική συνοχή αναμένεται να κυριαρχήσει και στην συνάντηση που αναμένεται να έχει την Δευτέρα ο Πρωθυπουργός με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. 

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου