Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Γερμανία: Ενδεχόμενο αναστολής μετακίνησης χωρίς βίζα για Σερβία και Σκόπια


Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χανς-Πίτερ Φρίντριχ
Την αναστολή του δικαιώματος μετακίνησης χωρίς βίζα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για πολίτες της Σερβίας και της ΠΓΔΜ ζητά ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χανς-Πίτερ Φρίντριχ, έπειτα από την τεράστια αύξηση αιτήσεων για παροχή ασύλου που έχουν υποβάλει κατά τις τελευταίες εβδομάδες πολίτες από τις δύο Βαλκανικές χώρες.


«Η αυξανόμενη κατάχρηση του συστήματος ασύλου είναι απαράδεκτη, [...] η τεράστια εισροή σέρβων και [σκοπιανών] πολιτών πρέπει να σταματήσει άμεσα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Φρίντριχ σε γραπτή δήλωσή του.



Η Σερβία και η ΠΓΔΜ απέκτησαν το δικαίωμα μετακίνησης χωρίς βίζα εντός της ζώνης Σένγκεν το 2009.



«Η μετακίνηση χωρίς βίζα δεν πρέπει να οδηγήσει σε κατάχρηση των κανόνων του ασύλου. Αυτό θα στραγγίξει την ετοιμότητα των γερμανών να βοηθήσουν αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται και διώκονται», συμπλήρωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.



Πολίτες από τη Σερβία και τα Σκόπια ήταν υπεύθυνοι για περίπου το 33% όλων των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο στη Γερμανία το μήνα Σεπτέμβριο. Οι αιτήσεις ασύλου προς τη Γερμανία από σέρβους αυξήθηκαν κατά 300% το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ οι αιτήσεις σκοπιανών κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 70%.



Τα ζητήματα της λαθρομετανάστευσης και του πολιτικού ασύλου αναμένεται να είναι ευαίσθητα προεκλογικά θέματα για όλους τους υποψήφιους στις επερχόμενες γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, που θα διενεργηθούν το φθινόπωρο του 2013.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου