Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Αναζητώντας ίχνη


Το περίφημο ναυάγιο των Αντικυθήρων και πάλι στο προσκήνιο, καθώς το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole Μασαχουσέτης σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ψάχνουν για αρχαία απομεινάρια. 



Από την περασμένη Δευτέρα, που ξεκίνησαν οι καταδύσεις, αναζητούν όχι μόνο θραύσματα του μηχανισμού των Αντικυθήρων, αλλά και ό,τι άλλο μπορεί να έχει απομείνει στον βυθό, από τον οποίο οι Σύμιοι σφουγγαράδες ανέλκυσαν το 1901 τον πρώτο -όπως έχει χαρακτηριστεί- υπολογιστή στον κόσμο, καθώς επίσης τον Έφηβο των Αντικυθήρων και όλους εκείνους τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που φιλοξενούνται στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

«Είναι πολύ σημαντικό να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν κι άλλα ίχνη από το ναυάγιο στον βυθό των Αντικυθήρων, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν αποκλείεται μέσα από την έρευνα αυτή, να έρθει στο φως και κάποιος άλλος μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στη Βάνα Λυκομήτρου η διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων ΑρχαιοτήτωνΑγγελική Σίμωση.

Όπως είπε, σε μια προκαταρκτική έρευνα που έγινε πριν από 2-3 μήνες, υπήρχαν δείγματα για κάτι σημαντικό.
«Ωστόσο», πρόσθεσε, «είναι πιθανό να βρεθούν κι άλλα ναυάγια. Ίσως να βρούμε και κάτι άλλο παρόμοιο με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, όχι απαραίτητα κάτι από τον ίδιο αυτόν καθ' αυτόν».
Σε ερώτηση για το αν η περιοχή είναι αυτή που ενισχύει την άποψη για την πιθανή ύπαρξη και άλλων ναυαγίων, η κ. Σίμωση απάντησε θετικά, ενώ είπε ότι το 1985 πραγματοποιήθηκε στην περιοχή κατάδυση στην οποία συμμετείχε και η ίδια και το συμπέρασμα που βγάζει είναι ότι πραγματικά αξίζει τον κόπο.
Σημειώνεται ότι, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα συνεχίζεται το αφιέρωμα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Στην ενότητα «Αφιέρωμα του Μήνα», για τον μήνα Οκτώβριο προβάλλονται όσα νομίσματα ανελκύσθηκαν από το ναυάγιο βρέθηκαν συσσωρευμένα σε μάζες με προϊόντα διάβρωσης και θαλάσσια υλικά. Μερικά παρουσιάζουν εκτεταμένη φθορά και απώλεια υλικού. Πρόκειται για 36 αργυρά και για περισσότερα από 40 χάλκινα.
Η περιοδική έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Απριλίου 2013.
athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου