Ιταλοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο που καλύπτει το ψάρι – τοξότη, το οποίο πιάνει έντομα και μικρά ζωάκια φτύνοντας νερό.
Όπως διαπίστωσαν οι Ιταλοί ερευνητές, σε αντίθεση με όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα, το δυνατό χτύπημα του ψαριού σχηματίζεται εξωτερικά, χρησιμοποιώντας τη δυναμική του νερού, και δεν δημιουργείται από τους εσωτερικούς μύες του σώματός του.
Η τεχνική επιτρέπει στα ψάρια να χτυπούν το θήραμά τους με μεγάλη ακρίβεια, ακόμα και σε απόσταση δυο μέτρων.
Η έρευνα
Το ψάρι – τοξότης (Toxotes jaculatrix), απέκτησε το όνομά του χάρη στην ακρίβεια με την οποία ρίχνει θανατηφόρα βέλη νερού στα θύματά του.
Οι πίδακες νερού δημιουργούνται όταν το ψάρι – τοξότης πιέζει τη γλώσσα του σε ένα «αυλάκι» στο στόμα του και κλείνει τα βράγχια του ώστε να στείλει με δύναμη το νερό προς τα έξω.
Χάρη στην τεχνική που χρησιμοποιεί το ψάρι η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει στον αέρα ο «φονικός» πίδακας νερού αυξάνεται συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί μια μεγάλη σταγόνα νερού.
Η ενέργεια συγκεντρώνεται στην κορυφή του πίδακα έτσι ώστε αυτός να χτυπήσει το θήραμα με πολύ μεγάλη δύναμη.
Επισημαίνεται ότι οι πίδακες νερού που εκτοξεύει το ψάρι – τοξότης είναι έξι φορές ισχυρότεροι συγκριτικά με τη μυϊκή του δύναμη, ικανοί να ρίξουν από τη θέση τους ακόμα και τα πιο «σταθερά» θηράματα ή αυτά που γαντζώνονται στα κλαδιά.
Πηγή:econews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου