Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Νομαρχιακή Επιτροπή Πασοκ Α Θεσσαλονίκης: Ανακοίνωση για τη ΔΕΘ ΚΑΙ ΗΕLEXPO



ο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης με αφορμή την κατάθεση νομοσχεδίου προς διαβούλευση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει την συγχώνευση των ΔΕΘ-ΤHelexpo και ΟΠΕ εκφράζει μετά από ανταλλαγή απόψεων αλλά και την διατυπωμένη άποψη των εμπλεκόμενων παραγωγικών φορέων της πόλης μας και το δήμου Θεσσαλονίκης, τις επιφυλάξεις του για το σχέδιο τριπλής συγχώνευσης.
Αντίθετα, διατυπώνουμε τη σύμφωνη γνώμη μας με την αναγκαία, κατά την άποψη μας, συγχώνευση των ΔΕΘ και Helexpo, που υπό προϋποθέσεις είναι δυνατό να δημιουργήσουν έναν
ισχυρό εθνικό εκθεσιακό φορέα στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αναγκαία είναι επίσης, η ταυτόχρονη ανάδειξη της ΔΕΘ ως έκθεσης με διεθνές οικονομικό ενδιαφέρον, η οποία με την διευρυμένη λειτουργία της και την αποτελεσματικότητά της θα προκαλεί επενδυτικό ενδιαφέρον.
Είναι ανάγκη, άμεσα, μέσα από τη διαβούλευση να προκύψει ορθολογική λύση σύμφωνη με τις προτάσεις των αρμοδίων φορέων της πόλης, (π.χ. επιμελητήρια και σύλλογοι των παραγωγικών φορέων, δήμοι) και τις διεθνείς πρακτικές που η ύπαρξη και η λειτουργία εκθεσιακών και συνεδριακών φορέων είναι διαφορετική από τους φορείς εξωστρέφειας  της οικονομίας όπως π.χ. ο ΟΠΕ. Λύση απαραίτητη τόσο για το μέλλον του εκθεσιακού φορέα, όσο και για την ίδια τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Με διασφάλιση της κυριότητας στο δημόσιο του οικοπέδου και την απόδοσή του στο δήμο, μετά τη μελλοντική μετεγκατάσταση του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο, για την αξιοποίησή του  ως Μητροπολιτικού πάρκου προς όφελος των πολιτών. Με αξιοποίηση και ενίσχυση του προσωπικού που με την εξειδίκευσή του αποτελεί ιμάντα της ανάπτυξης του εκθεσιακού φορέα.
Καλούμε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να αφουγκραστούν το μέλλον για την ύπαρξη ενός εθνικού εκθεσιακού φορέα και ενός φορέα εξωστρέφειας, που με σχέδιο και αποτελεσματικότητα θα προβάλουν τα επιτεύγματα της ελληνικής και διεθνούς παραγωγικής διαδικασίας ο πρώτος και ο δεύτερος θα τα προωθεί στις αγορές του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου