Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Για το μακροχρόνιο ρόλο της στην ενότητα της Ευρώπης Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Νομπέλ Ειρήνης


Στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) απονέμεται το Νομπέλ Ειρήνης 2012 για το μακροχρόνιο ρόλο της στην ενότητα της Ευρώπης, όπως αποφάσισε ομόφωνα η νορβηγική επιτροπή. Στην ανακοίνωσή της, η επιτροπή επαίνεσε την ΕΕ για την ανοικοδόμηση της ηπείρου μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και για το ρόλο της στην παγίωση της σταθερότητας στις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,2 εκατ. δολ. θα απονεμηθεί σε τελετή στο Οσλο στις 10 Δεκεμβρίου.



Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν υποψήφια για Νομπέλ Ειρήνης αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, καθώς το έργο της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχει θάψει το «τσεκούρι του πολέμου» στη Γηραιά Ηπειρο.

Η απονομή του βραβείου σε αυτή τη συγκυρία, την ώρα που η οικονομική κρίση απειλεί να υποσκάψει τα θεμέλια της ΕΕ, έχει ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα.

Η πρώτη αντίδραση από ευρωπαϊκό φορέα ήρθε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δήλωσε «βαθιά συγκινημένος» από την απόφαση της Επιτροπής. «Η ΕΕ είναι ένα μοναδικό έργο που αντικατέστησε τον πόλεμο με την ειρήνη, το μίσος με την αλληλεγγύη» σχολίασε ο Σουλτς στο Τwitter.


Το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης είναι «μια μεγάλη τιμή για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους 500 εκατομμύρια πολίτες της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο λογαριασμό του στο Twitter. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ χαιρέτισε τη βράβευση της ΕΕ, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει τον «πόλεμο και τους διχασμούς», όπως δήλωσε. 

«Οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τον πόλεμο και τους διχασμούς για να σχηματίσουν από κοινού μια ήπειρο ειρήνης και ευημερίας», τόνισε ο Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ χαρακτηρίζοντας τη Ευρώπη ως «το μεγαλύτερο ειρηνοποιό στην ιστορία». 

«Είμαστε όλοι πολύ περήφανοι που οι προσπάθειες της ΕΕ για τη διατήρηση της ειρήνης ανταμείβονται», είπε στους δημοσιογράφους από το Ελσίνκι όπου  βρίσκεται, μόλις η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ανακοίνωσε το βραβείο. 

«Η Ευρώπη πέρασε από δύο εμφυλίους πολέμους στον 20ό αιώνα και εδραίωσε την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος ειρηνοποιός στην ιστορία», επισήμανε.  

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την βράβευση με Νομπέλ Ειρήνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «ενθάρρυνση» για το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης το οποίο συνέβαλε να διατηρηθεί η ειρήνη στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπός της. 

«Διαπιστώνουμε μια ενθάρρυνση του μεγάλου ειρηνευτικού σχεδίου που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Καγκελαρίου, στην διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των 
εκπροσώπων του Τύπου στο Βερολίνο. 

Από την πλευρά του, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέφερε σε δήλωσή του ότι πρόκειται για «μια σημαντική και ορθή απόφαση από την Επιτροπή του Βραβείου Νομπέλ» και «μια μεγάλη ενθάρρυνση για το λαό της Ευρώπης. 

Σημειώθηκε τη σωστή στιγμή για μεγαλύτερη ομοψυχία στην Ευρώπη και ενισχύει τις δυνάμεις εκείνες που πιέζουν να υπάρξει στενότερη ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 

«Είναι μια ξεκάθαρη απόρριψη του εθνικισμού και της επιδίωξης μόνον εθνικών σκοπών. Η Επιτροπή του Βραβείου Νομπέλ αξίζει το σεβασμό μας για την απόφαση αυτή. Και (οι αξιωματούχοι σε) όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιληφθούν αυτή την υψηλή τιμή ως κίνητρο για να συνεχίσουν με όλη τους την δύναμη τον δρόμο της στενότερης ολοκλήρωσης. 

Με αυτόν τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υπηρετήσει ως μοντέλο για άλλες περιφέρειες», πρόσθεσε ο Σρέντερ, ως μια «κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά και πολιτικά επιτυχημένη κοινότητα.

Η βράβευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί ένα ισχυρό «ηθικό και πολιτικό μήνυμα» που θα ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές  χώρες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους παρά τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν, δήλωσε συγκινημένος ο πρώην πρόεδρος 
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ. 

«Μήνυμα ηθικό στο μέτρο που χαιρετίζονται οι χώρες που, εγκαταλείποντας τη στάση του χθες, έκαναν μεταξύ τους ειρήνη. Και μήνυμα πολιτικό τη στιγμή που υπάρχουν πολλές επικρίσεις, πολλές στατιστικές και πολλές προβλέψεις αρνητικές για την Ευρώπη», προσθέτοντας πως θεωρεί ότι «όλοι οι αρχηγοί των κρατών και των πληθυσμών θα θεωρήσουν το βραβείο ως ενθάρρυνση». «Είμαι πολύ συγκινημένος. Οι τρεις τελευταίες δεκαετίες ήταν πολύ δύσκολες», πρόσθεσε. 

«Η Ευρώπη προχωρεί παρά τις κρίσεις. Δεν είναι ένα μακρύ και ήρεμο ποτάμι, αλλά εδραιώνεται», δήλωσε ο Ζακ Ντελόρ. 

«Εγώ έχω πλέον αποτραβηχτεί, αλλά είχα προειδοποιήσει ότι αν δεν ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ τους, η Οικονομική και Νομισματική Ενωση δεν θα κρατήσει. Το βραβείο αυτό δείχνει ότι οι αξίες της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης μπορούν να 
οδηγήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο!». 

Ο νορβηγός Πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ συνεχάρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά απέκλεισε εκ νέου όμως το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στην ΕΕ.
«Μπορούμε να συγχαίρουμε την ΕΕ, να αναγνωρίζουμε το ρόλο της ως ειρηνοποιού και να ξεχωρίζουμε αυτό από τη σχέση της Νορβηγίας με την ΕΕ» τόνισε, υπογραμμίζοντας όμως ότι το θέμα της ένταξης «δεν είναι της παρούσης».
Η Νορβηγία, πλούσια σε αποθέματα πετρελαίου, έχει ήδη απορρίψει δυο φορές, το 1972 και το 1994, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τόσο η αριστερά όσο και η δεξιά είναι διχασμένες στο θέμα της ένταξης στην ΕΕ, καθώς τα μεγαλύτερα κόμματα, το Εργατικό Κόμμα και το συντηρητικό, τα οποία είναι μάλλον υπέρ της ΕΕ, χρειάζονται τη στήριξη μικρότερων ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων για να εξασφαλίσουν μια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Νορβηγών -σχεδόν τρεις τέσσερις- είναι εχθρικοί στην ιδέα της ένταξης, γεγονός κρατά το ζήτημα έξω από κάθε πολιτική συζήτηση.
«Παρά τα όποια "σύννεφα" στην οικονομία της Ευρώπης, η σημερινή είναι ωστόσο μια μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη. Αυτό το βραβείο  Νομπέλ Ειρήνης προφανώς τιμά τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 60 χρόνια στην ειρήνη, τη συμφιλίωση, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτές τις ευρωπαϊκές αξίες, που επιπλέον είναι οικουμενικές ανθρώπινες αξίες. Αυτή είναι μια ημέρα υπερηφάνειας για κάθε ευρωπαίο», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ένας από τους "αρχιτέκτονες" της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, χαιρέτισε σήμερα τη βράβευση της ΕΕ με το Νομπέλ Ειρήνης για το 2012. 
«Είναι σωστό το ότι αναγνωρίζεται και τιμάται αυτή η τεράστια προσπάθεια που επιτεύχθηκε από τους ευρωπαίους και τους ηγέτες τους  για την εδραίωση της ειρήνης στην ήπειρο--η οποία ιστορικά επλήγη από τον πόλεμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στο Reuters.
«Η βράβευση με Νόμπελ Ειρήνης της ΕΕ συνιστά μια ιδιαίτερα ευχάριστη και σημαντική απόφαση. Τιμά τον ρόλο προώθησης της ειρήνης για την ευρωπαϊκή ομοψυχία, η οποία καλλιέργησε την ειρήνη για την ευρωπαϊκή ήπειρο και για άλλες περιοχές του κόσμου. Η βράβευση με Νόμπελ Ειρήνης (της ΕΕ) αποτελεί ακόμη σαφή ένδειξη προς εκείνους στην Ευρώπη, οι οποίοι επικαλούμενοι δήθεν εθνικά συμφέροντα, θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενότητα» , δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ. 

Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, χαιρέτισε σήμερα τη βράβευση της ΕΕ χαρακτηρίζοντάς την ως «ανταμοιβή σε μια μοναδική ιστορική διαδικασία». 

«Η ΕΕ είναι η πιο ολοκληρωμένη περιφερειακή οντότητα στον κόσμο και είναι εκεί που σημειώθηκαν οι πιο αιματηρές συρράξεις. Οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι ήσαν στην πρσαγματικότητα ευρωπαϊκοί, παρόλο που ανεφλέγη όλος ο πλανήτης», υπογράμμισε ο 
Μοσκοβισί, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση Ζοσπέν (1997-2002). 

«Προώθηση της Ειρήνης και της Δημοκρατίας»

Στη δήλωσή της, η νορβηγική επιτροπή επικαλείται για την επιλογή της το ρόλο που έπαιξε η ευρωπαϊκή ενοποίηση στην ειρήνη και τη δημοκρατία στην ήπειρο.

«Η Ένωση και οι προκάτοχοί της έχουν συμβάλει για πάνω από έξι δεκαετίες στην προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων» αναφέρει η δήλωση της επιτροπής.

«Στο μεσοπόλεμο, η επιτροπή για το Νομπέλ Ειρήνης είχε επιλέξει αρκετές προσωπικότητες που επιδίωκαν τη συμφιλίωση Γερμανίας και ΓαλλίαςΑπό το 1945, η συμφιλίωση αυτή έγινε πραγματικότητα. Η τρομακτική συμφορά του ΔευτέρουΠαγκοσμίου έχει δείξει την ανάγκη για μία νέα Ευρώπη. Μέσα σε 70 χρόνια, η Γερμανία και η Γαλλία έκαναν τρεις πολέμους.

»Σήμερα είναι αδιανόητος ένας πόλεμος μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. Αυτό δείχνει πώς, μέσω στοχευμένων προσπαθειών και χτισίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ιστορικοί εχθροί μπορούν να γίνουν στενοί σύμμαχοι.

»Στη δεκαετία του 1980, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία έγιναν μέλη της ΕΕ. Η εισαγωγή της δημοκρατίας ήταν όρος για την είσοδό τους. Η πτώση του Τείχους έκανε δυνατή την είσοδο αρκετών χωρών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, ανοίγοντας μία νέα εποχή. 

»Ο διαχωρισμός μεταξύ ανατολής και δύσης έχει φτάσει σε μεγάλο βαθμό στο τέλος του, η δημοκρατία έχει ενισχυθεί και πολλές διαμάχες με βάση την εθνότητα έχουν διευθετηθεί.

»Σήμερα, η ΕΕ περνά σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και σημαντικές κοινωνικές αναταραχές. Η νορβηγική επιτροπή ελπίζει πως η ΕΕ θα επικεντρωθεί σε αυτό που θεωρεί το πιο σημαντικό της έργο: Τον επιτυχή αγώνα για ειρήνη, συμφιλίωση, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα» κατέληξε ο πρόεδρος της επιτροπής για το Νομπέλ Ειρήνης.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου