Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα χρειάζεται ανάσες - Σόιμπλε: Καμία συζήτηση πριν την έκθεση της τρόικας


Λαγκάρντ: Η Ελλάδα χρειάζεται ανάσες - Σόιμπλε: Καμία συζήτηση πριν την έκθεση της τρόικας
Σε σχεδόν ανοιχτή αντιπαράθεση γύρω από το ελληνικό ζήτημα ήρθαν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίοι εμφανίστηκαν σε πάνελ συζήτησης κατα τη διάρκεια των εργασιών του Διεθνούς Νομνισματικού Ταμείου στο Τόκιο.
Η γερμανική πλευρά παρέμεινε άκαμπτη στις θέσεις της επιμένοντας ότι είναι πρόωρο να κριθεί εάν η Ελλάδα αξίζει περισσότερο χρόνο για να πετύχει τους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων της.

Καθήμενη δίπλα στον Βόλφγκανγκλ Σόιμπλε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε ότι η Αθήα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανασάνει.
«Με δεδομένη την έλλειψη ανάπτυξης, την πίεση των αγορών, και τις καταβληθείσες προσπάθειες, λίγος περισσότερος χρόνος είναι αναγκαίος», σημείωσε η κυρία Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την πρόσφατη θέση του ΔΝΤ ότι είναι αντιπαραγωγικό και πλήττει τελικά τις οικονομίες τους, χώρες όπως η Ελλάδα να πιέζονται να μειώσουν πολύ γρήγορα τα ελλείμματά τους.
Η γερμανική απάντηση ήταν ότι με το να διακοπεί μια πορεία δέσμευσης για μείωση των ελλειμμάτων, συνιστά πλήγμα αξιοπιστίας.
Ο κ. Σόιμπλε άσκησε κριτική στην Κριστίν Λαγκάρντ που ζητεί «ευελιξία» ακόμη και πριν από την έκθεση της τρόικας. «Ωσπου να δούμε την έκθεση της τρόικας δεν θα πρέπει να κάνουμε εικασίες», είπε.
Απορρίπτοντας δε, εμμέσως πλην σαφώς, την προοπτική του «κουρέματος», ο κ. Σόιμπλε επέμεινε ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά μόνο η μεσοπρόθεσμη μείωση των χρεών των κρατών που είναι υπερβολικά υψηλά, κυρίως εννοείται για το ευρώ και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της».
Παραδέχθηκε ότι «σε ένα ενιαίο νόμισμα η πίεση στην ανταγωνιστικότητα είναι πολύ ισχυρή για όλες τις χώρες» αλλά επέμεινε: «Ομως αυτός δεν είναι λόγος για να αρνηθούμε τη μείωση των ελλειμμάτων διότι η ανεργία είναι επίσης μια «συνέπεια δημοσιονομικών πολιτικών οι οποίες δεν είναι σταθερές».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου