Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Βενιζέλος: Εκτός από θυσίες πρέπει να υπάρξει και προοπτική


Χωρίς παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κατάσταση της κρίσης, επανέλαβε από το Παρίσι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένα εργαστήριο για την εφαρμογή ευρωπαϊκών πολιτικών με προοπτική, όχι απλώς ένα εργαστήριο για την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με το νέο
γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αρλέμ Ντεζίρ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι οι θυσίες των Ελλήνων είναι ήδη πάρα πολλές και ότι «είμαστε έτοιμοι και για άλλες θυσίες», αλλά, όπως επισήμανε, πρέπει να υπάρξει και μια σαφής προοπτική. «Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι δημοσιονομικό, πρέπει να λύσουμε θέματα τεχνικά με τους εταίρους μας, αλλά είναι πρωτίστως πρόβλημα πολιτικό, πρόβλημα κοινωνικό», υπογράμμισε και γι' αυτό, πρόσθεσε, πρέπει η προσέγγιση να είναι διπλή: πολιτική και οικονομική.


Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ακόμη ότι χωρίς να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και χωρίς παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κατάσταση της κρίσης. Σημείωσε ακόμη ότι η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς να χρειαστεί να «κουρευτούν» τα διακρατικά δάνεια και χωρίς να υπάρξουν προβλήματα με Κοινοβούλια κρατών-μελών.


Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της επιστροφής των 550 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «ορθώς εισπράττεται το ποσό αυτό», καθώς «δεν είναι δυνατό την περίοδο που ζητάς θυσίες από τον ελληνικό λαό, να απαλλάξεις τις τράπεζες από 550 εκ. οφειλής προς το ελληνικό Δημόσιο».


Από την πλευρά του, ο κ. Ντεζίρ αναφέρθηκε στις «πάρα πολύ σκληρές» για την κοινωνία προσπάθειες της Ελλάδας και εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει υποστήριξη στην πραγματική οικονομία, στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη, στη καταναλωτική δυνατότητα των νοικοκυριών.


«Για μας η Ελλάδα είναι μέρος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δεν είναι μόνο μέλος του ευρώ αλλά και της ιστορικής, πολιτιστικής, πολιτικής πορείας της Ευρώπης. Και είμαστε όλοι μαζί, Γάλλοι, Έλληνες, Γερμανοί, αλληλέγγυοι όσον αφορά την απάντηση που πρέπει να φέρουμε στην κρίση», δήλωσε.


Τόνισε τέλος ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων πρέπει να κατανοήσουν ότι πρέπει να επιμηκυνθούν οι προθεσμίες αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας και ότι χρειάζεται μια παρέμβαση πολύ πιο σημαντική του ΕSM και της ΕΚΤ.


Πηγή:Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου