Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ο περιορισμός των διαφωνούντων ενισχύει τον Ευ. Βενιζέλο


Η μάχη από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την υπερψήφιση των μέτρων από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί και μάχη για τη δική του επικράτηση στην ηγεσία της Ιπποκράτους.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί-και εν μέρει σωστά- ότι στο παρασκήνιο εκδηλώνεται σχέδιο ανατροπής του κυρίως από τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Ανδρέα Λοβέρδο, (από διαφορετική σκοπιά ο καθένας), αλλά και από συμφέροντα που επιθυμούν τη δημιουργία ενός «νέου δικομματισμού» με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα.

Αν οι βουλευτές που θα καταψηφίσουν τα μέτρα περιοριστούν σε τρεις έως τέσσερις, όπως πιστεύει η Ιπποκράτους ότι θα συμβεί, είναι σαφές πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα λάβει μεγάλη ανάσα, αφού θα εμφανιστεί ως ο εγγυητής της ενότητας του ΠΑΣΟΚ και της συνοχής της κυβέρνησης. Παράλληλα, σε μεγάλο βαθμό, θα έχει κατορθώσει να καταφέρει ένα καίριο χτύπημα στη «λαϊκή ομάδα» που οργανώνεται γύρω από τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Η Ιπποκράτους θεωρεί ότι οι μόνοι σίγουροι που θα καταψηφίσουν τα μέτρα είναι ο Μιχ. Κασσής και ο Θ. Παραστατίδης, ενώ πιστεύει πως υπάρχει χρόνος να μεταπειστούν στελέχη όπως ο Κ. Σκανδαλίδης, η Θεοδώρα Τζάγκρη, ο Γιάννης Κουτσούκος και τυχόν άλλοι «ύποπτοι» ότι δεν ακολουθήσουν την κομματική γραμμή.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης

Τυχόν καταψήφιση-ή μη υπερψήφιση-των μέτρων από τον Κ. Σκανδαλίδη, πάντως, δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αφού ο πρώην υπουργός θεωρείται από τα πρόσωπα που αποτελούν «συνείδηση» του κόμματος. Τυχόν διαγραφή του Κ. Σκανδαλίδη, δηλαδή, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για εξελίξεις στην Ιπποκράτους.

Η λίστα Λαγκάρντ

Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την εξέλιξη να αποσταλεί στη Βουλή η «λίστα Λαγκάρντ»,με το αίτημα να διερευνηθούν από τη Βουλή πράξεις ή παραλείψεις των πρώην υπουργών Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Όλοι, άλλωστε, γνωρίζουν πως θα αποτελεί σκάνδαλο η μη συγκρότηση Εξεταστικής, αλλά και ότι η συγκρότηση Εξεταστικής θα αποτελεί το τέλος της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο δε ότι ακόμα δεν έχει φτάσει στη Βουλή η δικογραφία από την κατάθεση Ρουμελιώτη για τον Γιώργο Παπανδρέου, ούτε και έχει συζητηθεί η σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου