Οι ειδικοί που ανέλυσαν τα δεδομένα, αναφέρουν ότι η στρυχνίνη παρέλυσε το αναπνευστικό του σύστημα, με αποτέλεσμα να
προκληθεί καρδιακή προσβολή. Ο τάφος του Τουργκούτ Οζάλ άνοιξε στις 2 Οκτωβρίου του 2012, έπειτα από εντολή του εισαγγελέα της Άγκυρας. Το θανάσιμο δηλητήριο του χορηγήθηκε μέσω φαγητού ή ποτού. Η ποσότητα του εν λόγω δηλητηρίου που βρέθηκε κατά την νεκροψία στο άψυχο σώμα του Οζάλ είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Η σορός του δεν είχε αποσυντεθεί 100%, λόγω του ότι κοντά στο σημείο που ήταν θαμμένος υπήρχε μια φυσική πηγή νερού που κρατούσε την θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα.
Τα τελευταία δύο χρόνια η οικογένεια του Οζάλ ισχυριζόταν ότι ο δολοφονήθηκε και δεν πέθανε από φυσικά αίτια, ενώ το όλο θέμα γύρω από το ενδεχόμενο δολοφονίας του ξεκίνησε έπειτα από την έκθεση του Συμβουλίου Κρατικού Ελέγχου, η οποία χαρακτήριζε τον θάνατό του «ύποπτο».  Τα τουρκικά ΜΜΕ λένε πως η έκθεση του Ιατροδικαστικού Ινστιτούτου της Κωνσταντινούπολης γράφει ότι ο Οζάλ υπέστη καρδιακή ανακοπή λόγω της αναπνευστικής ανεπάρκειας που διήρκεσε περίπου 20 λεπτά εξαιτίας της δηλητηρίασης.
Να θυμίσουμε ότι ο κουρδικής καταγωγής Τουργκούτ Οζάλ έγινε πρωθυπουργός της Τουρκίας το 1989 και πέθανε σε ηλικία 65 ετών, το 1993.
matrix24