Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

JP Morgan: Πολύ αδύναμη η ελληνική κυβέρνηση - Επικίνδυνο το εγγύς μέλλον της Ελλάδας


Η JP Morgan πιστεύει ότι υπάρχουν κίνδυνοι η ελληνική κυβέρνηση να αναταραχθεί περαιτέρω αν το Eurogroup δεν ανταμείψει άμεσα την Ελλάδα για τις προσπάθειές της την επόμενη εβδομάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει πλέον περισσότερο από το ένα τρίτο της πλειοψηφίας της μέσα σε 5 μήνες και δεν είναι σίγουρο για πόσο ακόμη θα αντέξει να δοκιμάζεται, επισημαίνει JP Morgan. Aναμένει ότι η κρίση στο ΠΑΣΟΚ θα επιδεινωθεί καθώς η τρέχουσα κατάρρευσή του θα μπορούσε εύκολα να προμηνύει μια πρόκληση ηγεσίας.

Ακόμη και να αποφευχθεί αυτή τη στιγμή η έναρξη μιας διαίρεσης εντός της κυβέρνησης, η JP Morgan πιστεύει ότι υπάρχουν κίνδυνοι η ελληνική κυβέρνηση να αναταραχθεί περαιτέρω αν το Eurogroup δεν ανταμείψει άμεσα την Ελλάδα για τις προσπάθειές της την επόμενη εβδομάδα, κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα γίνει μετά και τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χθες, πως η επόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί απόφαση σχετικά με την χορήγηση περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η ψηφοφορία της Τετάρτης κατέδειξε πόσο εύθραυστος είναι ο συνασπισμός της ελληνικής κυβέρνησης και αν και κατάφερε να περάσει ένα σημαντικό τεστ, μια άλλη σοβαρή πρόκληση θα μπορούσε να αποβεί μοιραία.
Η JP Morgan σημειώνει επίσης πως τα κατεστημένα συμφέροντα γίνονται όλο και πιο επιθετικά. Οι εξελίξεις μετά την ψήφιση επίσης δείχνουν ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων μπορεί να είναι κοντά στο... αδύνατο. Εκτός από το γεγονός ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά εκβιάστηκε από τους δικούς της κοινοβουλευτικούς υπαλλήλους, αντιμετώπισε και άμεσες προκλήσεις στην εξουσία της από συμφέροντα-κλειδιά. Το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο κήρυξε τα μέτρα αντισυνταγματικά, επειδή περιλαμβάνονται στοιχεία που θα τροποποιήσουν τους μισθούς των δικαστών. Η πρόγνωση για την εφαρμογή των μέτρων σήμερα φαίνεται τουλάχιστον όσο ζοφερή, ήταν σε οποιοδήποτε σημείο στο παρελθόν. Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι ομάδες των κατεστημένων συμφερόντων θα αποδεχθούν την ανάγκη για ριζική αλλαγή, κάτι που θα καταστήσει δυσκολότερο για την τρόικα να παράσχει μια εποικοδομητική έκθεση για την Ελλάδα.
Η JP Morgan προσθέτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε μια καλή βραδιά. Ο αρχηγός του κόμματος, επανέλαβε τον ισχυρισμό του, ότι η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να βγει από την ευρωζώνη, έστω και αν αποκηρύξει τα χρέη της. Υποστήριξε ότι «η ΕΕ χρειάζεται την Ελλάδα, τουλάχιστον όσο η Ελλάδα χρειάζεται την ΕΕ». Το επιχείρημά του, αν και δεν είναι τόσο λογικό, κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος. Πολλοί στην Ελλάδα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις της τρόικας είναι ουσιαστικά προαιρετικές. Ότι υπάρχει μια βιώσιμη πορεία για την χώρα, η οποία περιλαμβάνει το να πει η χώρα «όχι» στα μέτρα. Ο Πρωθυπουργός της χώρας το χρησιμοποίησε αυτό,υπονοώντας ότι, ενώ ορισμένα από τα μέτρα είναι απαραίτητα, άλλα είναι «οδυνηρά και άδικα». Αυτό είναι πιθανό να ενθαρρύνει μια μακροπρόθεσμη στροφή προς την άποψη ότι η προσέγγιση της τρόικας μπορεί να αποκηρυχθεί.Ο ηθικός κίνδυνος στην Ελλάδα, όπως τονίζει η JP Morgan, κινείται σε μια κατεύθυνση που θα πρέπει να απασχολήσει την Τρόικα.
Σε ότι αφορά το επόμενο βήμα, η τράπεζα σημειώνει πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός - όπως και οι προκάτοχοί του - έχει γίνει Σίσυφος, που προσπαθεί ασταμάτητα να σύρει το χρέος της Ελλάδας πάνω στο βουνό, και αγωνίζεται για να περάσουν μέτρα, όπως αυτά που συμφωνήθηκαν την Τετάρτη. Η επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα συνεχίζει να τον πιέζει προς τα πίσω, αναγκάζοντάς τον να επαναλάβει την ίδια διαδρομή προς το βουνό. Προχθές το βράδυ, ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε ότι δεν θα υπήρχε ανάγκη για την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μελλοντικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει ήδη φτάσει στην κορυφή του λόφου. Αυτό είναι πολύ απίθανο να είναι αλήθεια. Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει μη βιώσιμη μακροπρόθεσμα και θα υπάρξουν και άλλες ημέρες «αναμέτρησης» στο κοινοβούλιο, ακόμη και αν η τρόικα συμφωνήσει τελικά ακόμη και στο OSI. Κάθε μία από αυτές τις δοκιμασίες αποδυναμώνει την πολιτική τάξη στην Ελλάδα ακόμη περισσότερο, και αυτή η ψηφοφορία έφερε επικίνδυνα κοντά το να διαλυθεί η κυβέρνηση. Η JP Morgan σημειώνει πως αναμένει ότι ο συνασπισμός θα επιβιώσει οι επόμενες εβδομάδες (αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι), αλλά η μεσοπρόθεσμη προοπτική του είναι πλέον εξαιρετικά αδύναμη.
reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου