Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Στίγμα Του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου


Στο παρά ένα κάηκε ο πολιτικός
ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ «καίει» η νέα εκδοχή της λίστας Λαγκάρντ, και αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την αντιπαραβολή της παλιάς λίστας (αυτής δηλαδή που παρέλαβε πριν από δύο χρόνια ο Γιώργος - Παπακ. για τους φίλους - Παπακωνσταντίνου) με εκείνη που μετέφεραν κατευθείαν από το Παρίσι οι τρεις.
λιστοφύλακες που στάλθηκαν από την Αθήνα.

ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΙ σε θέση να γνωρίζω, έπειτα από πληροφορίες που  συνέλεγα έως αργά το βράδυ χθες, η σύγκριση των δύο εκδοχών της λίστας έβγαλε στον αφρό τρία ονόματα (όχι εξακόσια, κυρία Βαλαβάνη μου, που σας είχα και για σοβαρή), φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους. Η μικρή έρευνα που πραγματοποίησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης αποκάλυψε ότι τα τρία αυτά ονόματα είχαν συγγενική σχέση μεταξύ τους, και - το σοβαρότερο - συγγενική σχέση με γνωστό πολιτικό.

Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ της σχέσης των τριών αυτών προσώπων με τον πολιτικό, σε συνδυασμό με τα ποσά που φαίνεται να έχουν διακινηθεί μέσα από τους λογαριασμούς τους, προκάλεσε  αναστάτωση, και αυτή είναι  μια εξήγηση για το γιατί οι δύο εισαγγελείς έστειλαν αμέσως CD και πόρισμα επί της λίστας στον προϊστάμενό τους εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε εκείνος να τη διαβιβάσει στη Βουλή.

ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ φυσικό και αναμενόμενο, αναζήτησα περισσότερες πληροφορίες για το όνομα του πολιτικού τον οποίο καίει η αντιπαραβολή. Συνάντησα στόματα «ερμητικά κλειστά». Το μόνο που κατάφερα να αποσπάσω από έναν αρμόδιο (πιο αρμόδιος δεν γίνεται) είναι ότι το πρόσωπο αυτό δεν είναι ούτε ο Παπανδρέου, ούτε ο Σημίτης, ούτε ο Καραμανλής.

ΜΑΛΙΣΤΑ, όπως μου ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «δεν μετέχει στη δρώσα πολιτική σήμερα». Αυτό λογικά σημαίνει ότι πρόκειται είτε για πρώην υπουργό είτε για πρώην αρχηγό κόμματος. Με αυτή την έννοια, και επειδή ρώτησα αρκετές φορές τον συνομιλητή μου για διάφορα πρόσωπα, δεν έχει νόημα να τα αναφέρω εδώ. Θα πω μόνο ότι, κατά τον συνομιλητή μου, «ανακύπτει σοβαρό ζήτημα», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ, έμαθα από άλλη πηγή ότι ο πολιτικός τον οποίο καίει η λίστα είναι μάλλον άτυχος. Η απόφαση για τη διερεύνηση της σχέσης των τριών προσώπων που προέκυψαν από την αντιπαραβολή ήταν κυριολεκτικά της «τελευταίας στιγμής»· λίγο προτού ολοκληρωθεί η σύνταξη του πορίσματος.

ΕΙΧΑΝ ΛΗΦΘΕΙ μάλιστα για το τυπικό του πράγματος και μαρτυρικές καταθέσεις από δύο εκ των τριών... λιστοφυλάκων που την είχαν παραλάβει από το Παρίσι (η τρίτη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, απουσιάζει με άδεια), και ο φάκελος ήταν έτοιμος να διαβιβαστεί απευθείας στη Βουλή με την ένδειξη «Δεν προέκυψαν ενδείξεις αλλοίωσης» (μπορώ να φανταστώ το κλάμα της Ζωής...).

ΑΛΛΑ στο παρά ένα προέκυψε η σχέση των τριών προσώπων μεταξύ τους και με τον πολιτικό, και η κατάσταση άλλαξε άρδην.
Τι θα γίνει τώρα; Μπορώ επίσης να φανταστώ ότι θα υπάρξει μεγάλη σύγκρουση εντός και εκτός Βουλής:
*** για το ποιος αλλοίωσε τη λίστα ως προς το συγκεκριμένο, και επίμαχο, σημείο των τριών προσώπων·
***ειδικότερα, αυτός που την αλλοίωσε  το έκανε εξ ιδίας πρωτοβουλίας για να προστατεύσει τον πρώην πολιτικό ή γιατί έλαβε «άνωθεν» εντολές, και από ποιον;
***τα περίπου 60 επιπλέον του αριθμού της λίστας ονόματα που  δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό του Βαξεβάνη ποιος τα πρόσθεσε και για ποιον λόγο;

ΟΠΩΣ ΚΑΙ να έχει το πράγμα, η ουσία είναι ότι τώρα αρχίζει ο πυρρίχιος χορός γύρω από τη λίστα και εμείς οι υπόλοιποι καλό είναι να πηγαίνουμε τοίχο τοίχο, διότι θα πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι, που λέγαμε παλιά...
Η έκρηξη του Βενιζέλου...
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ «είμαι μόνος και στο τέλος όπως όλα δείχνουν θα μείνω εντελώς μόνος» Βαγγέλης φαίνεται ότι κάτι ήξερε που χθες εξερράγη  (κοινώς ανέβηκε στα κεραμίδια) αναφορικά με τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως μου εξομολογήθηκε ένας από τους μετέχοντες στη σύσκεψη του κονκλαβίου, το οποίο συχνά  συγκαλεί ο πρόεδρος για να κάνει στο τέλος αυτό που εξαρχής έχει αποφασίσει, «εξερράγη (μπα, δεν άκουσα κάτι...) γιατί ένιωσε να τον πνίγει το δίκιο. Να δέχεται δηλαδή επιθέσεις με "ψέματα" αυτός που παρέδωσε τη λίστα στις Αρχές, και όχι αυτοί που εμπλέκονται λ.χ στην υπόθεση».

ΕΠΕΜΕΙΝΑ στο «εξερράγη». Αν χτυπούσε τραπέζια, αν ανέβηκε πάνω τους, αν... αν...
Οχι, όχι, τηλεδιάσκεψη κάναμε. Βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, μου απάντησε.
- Μα τι έκανε στη Θεσσαλονίκη;
- Εγραφε τα κείμενα του συνεδρίου.
-Συγγνώμη, κάνει ακόμη ΚΑΙ αυτό; Γράφει ΚΑΙ τα κείμενα του  συνεδρίου; Δεν θυμάμαι άλλον πρόεδρο να κάνει κάτι ανάλογο, παρατήρησα.
- Γιατί το λες αυτό; Ο Σημίτης έγραφε.
- Ο Γιώργος; ρώτησα.

ΕΠΕΣΕ ένα ψιλογέλιο, με το οποίο απαξίωσα να ασχοληθώ, καθώς το βρήκα εξαιρετικά κακό.
... και η στάση της ΔΗΜΑΡ
ΕΜΕΙΝΑ στο ότι ο «πρόεδρος γράφει», αλλά παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα όσα διαδραματίζονται στην Αθήνα. Και μπορώ εδώ να αποκαλύψω εγκύρως ότι πλην του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον έχει στείλει στα κάγκελα, τα έχει ψιλοπάρει και με τη ΔΗΜΑΡ, η οποία κρατάει - μου είπε ο  άνθρωπός του - «μια πολύ περίεργη στάση για το θέμα της λίστας».

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΩ πιο αναλυτικός, ο πρόεδρος «είμαι μόνος» κ.λπ. κ.λπ. Βαγγέλης είναι εξαιρετικά ενοχλημένος με τα ανοίγματα που κάνει στην Κουμουνδούρου για το συγκεκριμένο θέμα (που δεν αποκλείεται να αποτελέσει γέφυρα και για άλλα) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης (μικρή φωτογραφία).

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ έχει δηλώσει την προθυμία της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.

ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν το έχετε καταλάβει, αλλά αυτή η λίστα στο τέλος θα αποδειχθεί ότι δεν είναι της Λαγκάρντ αλλά του... Μολότοφ!   
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου