Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:
«Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», διάφορα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν επιτέλους με τις μεγάλες κινήσεις κατά της φοροδιαφυγής στις οποίες αναφέρεται συνεχώς τα δύο τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, υπενθυμίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η διερεύνηση αυτών έγινε δυνατή και αποδίδει καρπούς χάρη στην καθολική
και αποτελεσματική άρση του τραπεζικού απορρήτου που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου και με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζει δύο φορές τη σχετική διάταξη στη Βουλή.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι κατά την περίοδο της θητείας Βενιζέλου στο Υπουργείο Οικονομικών:
- Συγκεντρώθηκαν από τις τράπεζες, χάρις στην άρση του απορρήτου των καταθέσεων, όλα τα στοιχεία για τα εμβάσματα εξωτερικού («λίστα» των 54.000) και άρχισαν οι σχετικοί έλεγχοι. Ο κατάλογος των μεγάλων εμβασμάτων διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Συγκροτήθηκε η «λίστα» αυτών που απέκτησαν ακίνητα στο Λονδίνο.
Εστιάσθηκαν οι υπηρεσίες, σε συνεννόηση με την τρόικα, στον έλεγχο όσων περιλαμβάνονται στη «λίστα» των 1700 μεγάλων φορολογουμένων με ακίνητη περιουσία.
- Αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο τα ονόματα των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου
- Άρχισε να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία κατά των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου.
- Εντάθηκαν οι διασταυρώσεις με βάση δείγματα επιλεγμένα αυτόματα από τη ΓΓΠΣ.
- Εντάθηκαν και ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για διακρατική σύμβαση για τη φορολόγηση του συνόλου των ελληνικών καταθέσεων.
- Έγιναν σημαντικά βήματα οργανωτικής ανασύνταξης της φορολογικής διοίκησης (μετατροπή της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων σε Γενικη Διεύθυνση Ελέγχων και Εισπράξεων, συγχωνεύσεις ΔΟΥ, ίδρυση μονάδας μεγάλων φορολογουμένων, εισαγωγή κριτηρίων απόδοσης των προϊσταμένων των κρίσιμων υπηρεσιών, φορολογική διαιτησία, φορολογικό πιστοποιητικό, θέσπιση της δυνατότητας χρήσης υπηρεσιών δικηγόρων και ιδιωτών λογιστών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, κ.ο.κ.).
Υπενθυμίζουμε ξανά λοιπόν ότι οι κρίσιμοι έλεγχοι, που αφορούν συνολικά ποσά περίπου 90 δισ. ευρώ τα όποια βγήκαν από τις ελληνικές τράπεζες, είναι οι παραπάνω έλεγχοι για αδικαιολόγητο πλουτισμό, αδικαιολόγητα εμβάσματα στο εξωτερικό, ακίνητα στο Λονδίνο κ.τ.λ.
Το ίδιο σημαντικές είναι και οι διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων με τις καταθέσεις που υπήρχαν, έφυγαν ή έμειναν στις ελληνικές τράπεζες, διασταυρώσεις που κατέστησαν εφικτές ακριβώς λόγω της καθολικής άρσης του απορρήτου.»