Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΟΛΘ: Ανταγωνιστικότερα λιμάνια στη Μεσόγειο μέσω FUTUREMED

Το έργο FUTUREMED, που ενώνει υπό τη σκέπη του έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η
Ελλάδα, φιλοδοξεί να "δώσει" στη Μεσόγειο ισχυρότερα λιμάνια, επιστρατεύοντας τις νέες καινοτόμες τεχνολογίες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση των συνδυασμένων μεταφορών και την αναβάθμιση της επιβατικής και εμπορευματικής κίνησης. Στο έργο μετέχουν, από ελληνικής πλευράς, το Ινστιτούτο
Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Μεταφορών, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).
Οι τελευταίες εξελίξεις στο έργο, συζητήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στις 18-19 Δεκεμβρίου, κατά τη δεύτερη συνάντηση της οργανωτικής και τεχνικής επιτροπής του FUTUREMED. Το εν λόγω έργο είναι ένα από τα δύο στρατηγικά, που πρόσφατα εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διακρατικής συνεργασίας MED. Όπως διευκρίνισε η κα. Γαγάτση στο ΑΜΠΕ, το FUTUREMED βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και άρα δεν υπάρχουν προς το παρόν ανακοινώσιμα αποτελέσματα.
Οι τεχνολογίες που θα αξιοποιηθούν στα μεσογειακά λιμάνια περιλαμβάνουν την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων, ενώ στόχος είναι να αναπτυχθούν συστήματα πληροφόρησης κινητικότητας για τις επιβατικές μεταφορές, αλλά και να εκπονηθούν μελέτες βελτίωσης της συνδεσιμότητας λιμένων και σιδηροδρόμου.
Στο πλαίσιο της συνάντησης οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων στο έργο φορέων από έξι χώρες της Μεσογείου (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Σλοβενία, Κύπρος και Ελλάδα) είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σχετικά με την οργάνωση του τεχνικού αντικειμένου του έργου και την πρόοδο των δραστηριοτήτων του.
Το ΙΜΕΤ, στο πλαίσιο της συνάντησης, παρουσίασε σειρά προτάσεων για την ανάπτυξη συγκεκριμένων τεχνολογικών εφαρμογών, με στόχο αφενός την βελτίωση των χρονοβόρων διοικητικών διαδικασιών στους μεσογειακούς λιμένες και αφετέρου την ενίσχυση της «ορατότητας» της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι στόχοι του έργου και τα πρώτα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων του πρόκειται να παρουσιασθούν σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Ρώμη τον Μάιο του 2013.
thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου