Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΕΥΝΑ Γενετικά τροποποιημένος ιός καταπολεμά τον καρκίνο


Μια νέα μέθοδος αντιμετώπισης του καρκίνου, χρησιμοποιώντας έναν γενετικά τροποποιημένο ιό, δοκιμάστηκε σε τριάντα άρρωστους ασθενείς, παρατείνοντας σημαντικά τη ζωή τους.

Όπως ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης Ντέιβιντ Κερν (David Kern) o οποίος εργάζεται στην Καλιφόρνια: "Για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής καταδεικνύεται ότι ένα γενετικά τροποποιημένος ιός μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο".

Οι δέκα έξι ασθενείς με καρκίνο του ήπατος σε τελικό στάδιο, στους οποίους χορηγήθηκε υψηλή δόση της θεραπείας κατάφεραν να επιβιώσουν για 14,1 μήνες κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 6,7 μήνες σε δέκα τέσσερις ασθενείς που πήραν χαμηλή δόση.

Η θεραπεία τεσσάρων εβδομάδων καταφέρνει να σκοτώνει όγκους και αναστέλλει την ανάπτυξη νέων, με το καινούριο εμβόλιο που ονομάζεται "Pexa-Vec" ή "JX-594", όπως αναφέρεται στο περιοδικό "Nature Medicine", αφήνει υποσχέσεις για τη θεραπεία προχωρημένων συμπαγών όγκων.

"Παρά τις προόδους στη θεραπεία του καρκίνου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών με χημειοθεραπεία ή βιολογική θεραπεία η πλειονότητα των συμπαγών όγκων παραμένει ανίατη τη στιγμή που είναι μεταστατική, δηλαδή που έχει κατορθωσει να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα" αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

"Έτσι υπήρχε ανάγκη για την ανάπτυξη μιας πιο ισχυρής ενεργούς ανοσοθεραπείας", σημειώνουν.

Το εμβόλιο Pexa-Vec "έχει σχεδιαστεί για να πολλαπλασιάζεται και στη συνέχεια να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ την ίδια στιγμή κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να επιτίθεται στον καρκίνο" δήλωσε ο Kερν, ενώ δοκιμάζεται και σε άλλους τύπους των καρκινικών όγκων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζεται μεγαλύτερο δοκιμαστική περίοδος για να επιβεβαιώσει τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Μια νέα φάση παρακολούθησης με περίπου 120 ασθενείς αυτή τη φορά είναι ήδη σε εξέλιξη...


radar.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου