Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Στο «κόκκινο» η ακρίβεια στην Ελλάδα


Ανάμεσα στις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης παρέμεινε και το 2012 η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στις περισσότερες κατηγορίες αγαθών που συνθέτουν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατέγραψαν μικρή αποκλιμάκωση.
Οι τιμές των ελληνικών προϊόντων στα ράφια παρουσιάζουν, στην καλύτερη περίπτωση, οριακές μειώσεις, την ώρα που τα εισοδήματα των καταναλωτών έχουν μειωθεί σημαντικά και η ανεργία αυξάνεται.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 οι τιμές σε είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά μειώθηκαν μόλις 0,54%, στο ψωμί και τα δημητριακά 1,62%, στα γαλακτοκομικά 1% και στα φρούτα 0,47%, ενώ αυξήσεις σημειώθηκαν στα κρέατα 1,81% και στα ψάρια 0,2%.
Τα στοιχεία αυτά τα οποία προκύπτουν από έρευνα της Eurostat και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, την οποία παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, ο οποίος υποστήριξε πάντως ότι πρώτη φορά καταγράφεται έστω και μικρή πτώση των τιμών βασικών ειδών και υπηρεσιών.
«Oύτε εγώ είμαι ικανοποιημένος με την ακρίβεια που υπάρχει, αλλά οι τιμές άρχισαν να μειώνονται», είπε ο κ. Σκορδάς, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα ανάμεσα στις 27 της ΕΕ όπου οι τιμές εμφανίζουν κάμψη το 2012.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλέον θετικό στοιχείο, είναι η κατά 0,54% μεσοσταθμική μείωση των τιμών στην κατηγορία «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», καθιστώντας την Ελλάδα τη μοναδική χώρα στην Ε.Ε., με αρνητική μεταβολή κατά το 2012.
Πτωτικά, πάλι σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. 27, κινήθηκαν και οι τιμές των αλκοολούχων ποτών, του καπνού, των επίπλων χαλιών, της υγείας, της αναψυχής και των πολιτισμικών δραστηριοτήτων, του οπτικοακουστικού εξοπλισμού, της εκπαίδευσης, των ξενοδοχείων και εστιατορίων, των ειδών προσωπικής φροντίδας και των επικοινωνιών.
Αντίθετα ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές στην κατηγορία ένδυσης και υπόδηση, κατά 0,32%, τον ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα κατά 27,01% και τις μεταφορές κατά 1,69%.

news.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου