Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ιστορικό σφάλμα η απόφαση του Γιουρογκρούπ…



Όπως ξέρετε, το πρωί είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω τηλεφωνικά με όλη την κυπριακή πολιτική ηγεσία. Και είπα μετά ότι η Ευρωζώνη, το Eurogroup, με την απόφαση αυτή έκανε ένα ιστορικό σφάλμα. Τώρα αυτό πρέπει να διορθωθεί το ταχύτερο γιατί πρέπει να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη, πρέπει να προστατευτεί η Κύπρος, πρέπει να αποτραπούν παρενέργειες. Κι εμείς ως Ελλάδα, έχουμε διπλό, μέγιστο ενδιαφέρον και εθνικό σε σχέση με την Κύπρο, αλλά και το δικό μας οικονομικό ενδιαφέρον γιατί πρέπει να μη θιγεί και η ελληνική
οικονομία που τώρα είναι στη φάση της σταθεροποίησής της.
Υπάρχουν τις επόμενες μέρες τα περιθώρια που πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο, ώστε να επέλθουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο σχήμα υποστήριξης της κυπριακής οικονομίας. Κι αυτό για εμάς είναι κάτι που έχει ενδιαφέρον, όπως είπα και προηγουμένως, όχι μόνο οικονομικό, αλλά και διεθνοπολιτικό.
Δεν δίνουμε καμία οδηγία στον κυπριακό λαό. Κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στους Κύπριους πολίτες τι επιλογή θα κάνουν. Ψάχνουν την καλύτερη επιλογή, την ασφαλέστερη, εντός ευρώ σίγουρα, αλλά η υποστήριξη προς την Κύπρο είναι δεδομένη για λόγους εθνικούς.
Δημοσιογράφος: Φοβάστε κάποια αντανάκλαση;
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, αντανάκλαση με την τεχνική έννοια του όρου δεν φοβάμαι διότι υπάρχουν μηχανισμοί στεγανοποίησης και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να κινήσουμε τους μηχανισμούς αυτούς. Ιδίως σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, κανένας φόβος. Οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως θωρακισμένο. Δεν υπάρχει όμως μόνο το τραπεζικό σύστημα. Υπάρχει η οικονομία γενικότερα, η πραγματική οικονομία, υπάρχει και ο συσχετισμός δυνάμεων στη Μεσόγειο που δεν πρέπει να τον ξεχνάμε.
Λοιπόν, μπορούν να βρεθούν λύσεις που αφορούν την Κύπρο, η οποία έχει ευελιξία και πολύ μικρά απόλυτα μεγέθη, μπορούν να παίξουν στη λύση αυτή ρόλο και κράτη εκτός Ευρώπης και εκτός Ευρωζώνης και μπορεί οι  λύσεις αυτές να είναι συμβατές με τις στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης και επίσης για εμάς, ως Ελλάδα, να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον στον ενιαίο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Δημοσιογράφος: Αναφέρεστε στη Ρωσία κύριε Πρόεδρε;
Eυ. Βενιζέλος: Αναφέρομαι σε αυτό που καταλαβαίνετε και το οποίο πρέπει να το συνεκτιμήσουμε από μια οπτική γωνία και εθνική και ευρωπαϊκή. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αυτά με φοβικότητα, αλλά με μια διορατικότητα. Βεβαίως, αυτά είναι εφικτά στην Κύπρο, επαναλαμβάνω , λόγω των πολύ μικρών μεγεθών και λόγω των προνομιακών σχέσεων που έχει με διάφορες χώρες. Δεν είναι το ίδιο η Ελλάδα η οποία έχει πολύ μεγαλύτερα μεγέθη και δεν έχει αυτήν την ευελιξία που έχει..

Δημοσιογράφος: Η άποψη σας ότι η απόφαση του Eurogroup ήταν ένα ιστορικό λάθος είναι και άποψη συνολικά της κυβέρνησης;
Eυ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, η κυβέρνηση, όταν εκπροσωπείται μία χώρα μέσα στο Eurogroup επηρεάζεται πάρα πολύ από τους συσχετισμούς και από τις λεπτές αποχρώσεις των συζητήσεων μέσα στο Eurogroup. Όταν κάνουμε μία πολιτική εκτίμηση, η οποία είναι, θα έλεγα, εκ των υστέρων και πιο ελεύθερη, η εκτίμηση είναι αυτή που σας λέω. Για να κάνουμε τοποθετήσεις οι οποίες είναι καθαρές και απλές. Έκανε κατά τη γνώμη μου μεγάλο λάθος η Ευρωζώνη, πιέζοντας τόσο πολύ την Κύπρο και παίρνοντας μία τόσο απόλυτα διατυπωμένη απόφαση σε σχέση με τις καταθέσεις.
Δημοσιογράφος: Το πρόγραμμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων το συζητήσατε;
Ευ.Βενιζέλος: Αυτό είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Το μεγάλο θέμα είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την τρόικα και να γίνει η εκταμίευση γιατί πρέπει το διεθνές κλίμα και το εσωτερικό κλίμα να διατηρηθεί αλώβητο. Να μη θιγεί. Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε το κλίμα γιατί η εικόνα για την Ελλάδα στο εξωτερικό είναι πολύ καλύτερη από ό,τι είναι στο εσωτερικό. Και η εικόνα στο εσωτερικό, ψυχολογικά, μπορεί να επηρεάσει θετικά τα πραγματικά μεγέθη, δηλαδή κυρίως  τις επιχειρήσεις και την ανεργία. Άρα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να κλείσουμε το θέμα αυτό. Όμως τώρα προέχει το στρατηγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε και αυτό επηρεάζεται από την Κύπρο. Όχι για μας, για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρωζώνη.
Δημοσιογράφος: Ωστόσο η κινητικότητα περιλαμβάνεται..
Ευ.Βενιζέλος: Όπως είπα προχθές, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, εμείς είμαστε υπέρ των μεταρρυθμιστικών τομών στη δημόσια διοίκηση και όλη η ελληνική κοινωνία. Δεν θέλει κανείς συντεχνιακές αγκυλώσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι αξιολόγηση, κινητικότητα, αξιοποίηση του προσωπικού και βεβαίως, θα αποχωρήσουν εάν χρειαστεί να αποχωρήσουν, αυτοί οι οποίο κρίνονται ακατάλληλοι . Δεν πρέπει αυτό να θεωρείται  ταμπού. Και κανείς υπάλληλος που είναι καλός στη δουλειά του, εχέφρων, νομιμόφρων δεν πρέπει να φοβάται. Μιλάμε για τη συντριπτικότατη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει θέμα απολύσεων;
Ευ.Βενιζέλος: Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων. Υπάρχει θέμα εφαρμογής της αρχής της νομιμότητας, όπως ούτως ή άλλως θα  έπρεπε να συμβαίνει σε μία χώρα η οποία είναι πολιτισμένη και θεσμικά ευρωπαϊκή. Για αυτό μιλάμε. Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι αναπτυξιακό μέτρο μεγάλης εμβέλειας. Διότι εάν δεν έχεις δημόσια διοίκηση δεν έχεις μοχλό ανάπτυξης. Εάν δεν έχει ανάπτυξη δεν έχεις απασχόληση. Το μεγάλο θέμα της χώρας είναι να κρατηθούν οι επιχειρήσεις όρθιες και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να προστατευθούν οι υφιστάμενες θέσεις και να δημιουργηθούν προσωρινές για αυτούς που είναι σε απόλυτη ανεργία.
Ένα λοιπόν στοιχείο που συζητήσαμε και που θέλω να πω γιατί αποδίδω μεγάλη σημασία σε αυτό, είναι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την απασχόληση και την ανεργία που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ: Στήριξη 500.000 υφισταμένων θέσεων εργασίας που μπορεί να κλονιστούν μέσα στην πραγματική οικονομία και δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας για απόλυτα άνεργους, που είναι 400.000 οικογένειες. Υπάρχουν οι πόροι και είπαμε αυτό κατά προτεραιότητα να το δουν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, σε συνεργασία φυσικά και με εμάς.
 Δημοσιογράφος: Για το «χαράτσι» μιλήσατε;

Ευ.Βενιζέλος: Δεν συζητήσαμε. Η θέση μας είναι γνωστή: Πρέπει να πάμε σε ένα ενιαίο φόρο ακινήτων και πρέπει όλοι να καταλάβουν σε ποιες συνθήκες βρισκόμασταν το Σεπτέμβριο του 2011 όταν με ένα ειδικό τέλος από το οποίο αντλήσαμε μόλις 2 δισ. ευρώ -ενώ τώρα τα μέτρα αυτής της περιόδου είναι 14,5 δισ. ευρώ- μπορέσαμε να πάμε σε ένα μεγάλο πρόγραμμα, να πάμε στο «κούρεμα» του χρέους και να κρατηθούμε όρθιοι ως εθνική οικονομία και ως προϋπολογισμός το 2011, το 2012 και το 2013. Γιατί με τη δυναμική αυτή έχουμε φτάσει στο 2013. Όμως, τώρα ήρθε η ώρα να πάμε σε μια οριστική, θεσμική λύση. Βεβαίως, αυτά θα τα συζητήσουμε όταν έρθει η στιγμή. Δεν είναι η στιγμή τώρα.  Σήμερα πρέπει να δούμε τί γίνεται στον εθνικό μας χώρο και τί γίνεται στην Ευρωζώνη συνολικά. -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου