Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Γιώργος Παπαχρήστος [Στίγμα] «Οχι απολύσεις, όχι δόση»


Παπαχρήστος Γιώργος Χρ.


Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα τελεσφορήσουν ως μεθαύριο το βράδυ. Αν δε είναι και σωστές οι πληροφορίες μου, τα παλικάρια της τρόικας θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα την Πέμπτη, επιστρέφοντας στη βάση τους. Και ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία «σε όλα», όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, τότε τα πάντα μετακινούνται για μετά το Πάσχα...
Εκ των πραγμάτων, αναζήτησα ενημέρωση από την πιο έγκυρη πηγή - πιο έγκυρη δεν γίνεται -, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
«Σε τεντωμένο σκοινί κινούμαστε», μου ανέφερε ο υπουργός.
- Δηλαδή, μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία; ρώτησα.
Μπορεί και να μην υπάρξει συμφωνία.
- Και τότε πώς θα πάτε στο Eurogroup της Παρασκευής; επέμεινα.
- Μα το Eurogroup της Παρασκευής δεν πρόκειται να αποφασίσει για τη δόση, μου ανέφερε. Αλλά αν τα βρούμε μαζί τους, μπορεί η καταβολή της δόσης να γίνει με τηλεδιάσκεψη τις επόμενες ημέρες. Δεν είναι αυτό πρόβλημα.

Στη συνέχεια μιλήσαμε για τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, και ειδικότερα για το θέμα της απόλυσης από το Δημόσιο των επιόρκων. Αντελήφθην ότι το πρόβλημα της τρόικας δεν είναι να φύγουν οι χίλιοι επτακόσιοι τόσοι από το Δημόσιο, όσο να σταλεί ένα (ισχυρό θα έλεγα) μήνυμα σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ότι «αυτοί δεν παίζουν». Γι' αυτό και επιμένουν. Οπως πληροφορήθηκα από άλλη πηγή, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη (μικρή φωτογραφία) του είπαν ξεκάθαρα:
- Οχι απολύσεις, όχι δόση...
Συνομιλώντας με τον Γιάννη Στουρνάρα χθες το πρωί, του παρατήρησα: «Οικονομικό όφελος, φαντάζομαι, δεν υπάρχει, αφού, όπως λένε, δεν έχουν πρόβλημα να προσληφθούν στη θέση των επιόρκων ισάριθμοι νέοι υπάλληλοι».

Με επανέφερε στην πραγματικότητα:
- Πώς δεν υπάρχει. Αυτοί που θα φύγουν είναι κατά κανόνα υψηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι νεοπροσληφθέντες θα λάβουν τον μισθό του νεοπροσλαμβανομένου, ο οποίος είναι στο μισό των αμοιβών όσων απολυθούν...
Κατάλαβα. Από τη μύγα ξίγκι το λένε αυτό...
Η μεγάλη «κονόμα»
Αργότερα στη διάρκεια της ημέρας, κάνοντας βόλτα στο Κολωνάκι, άκουσα να ψιθυρίζουν εδώ κι εκεί στα καφενεία της «μικρής πλατείας» ότι από το ναυάγιο του γάμου Εθνικής - Eurobank «κονόμησε κόσμος».
- Πώς, ρε παιδιά; ρώτησα κάποιον ο οποίος υποδυόταν τον ειδήμονα περί αυτά - τραπεζικά, χρηματιστηριακά και άλλα.
- Α, με πολύ απλό τρόπο. Κάποιος ενημερώνεται εγκύρως ότι η τρόικα δεν πρόκειται να εγκρίνει τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Τι κάνει την επομένη, πρωί πρωί; Ως μέτοχος μιας από τις δύο τράπεζες, ή και των δύο, σπεύδει να ξεφορτωθεί τις μετοχές του. Και αφού τις ξεφορτωθεί το λέει και στους φίλους του, που κάνουν το ίδιο. Στο μεταξύ διάφορα θύματα που ακούν ότι όπου να 'ναι επικυρώνεται ο γάμος αγοράζουν όπως όπως. Απλό δεν είναι;

Είναι! Οπως είναι και αρμοδιότητας του κ. Πεπόνη, του φίλου μου, ο οποίος προφανώς θα ενδιαφέρεται να μάθει ποιος «έσπρωξε» στο Χρηματιστήριο Αθηνών Πέμπτη και Παρασκευή, πόσες μετοχές και σε ποια τιμή - ίσως ανακαλύψει και ποιος είχε εσωτερική πληροφόρηση. Ε;
Η δίωξη για τα οικονομικά των κομμάτων
Αναφέρθηκα στον κύριο Πεπόνη (μεγάλη φωτογραφία) και θυμήθηκα την πολυαναμενόμενη δίωξη που θα ασκήσει για τα οικονομικά των κομμάτων. Οπως ήταν φυσικό, τηλεφώνησα στον Προκόπη, Πάκη για τους φίλους, Παυλόπουλο προκειμένου να αναζητήσω τα φώτα του, δεδομένης της καθηγητικής του ιδιότητας στη Νομική.
Μου εξήγησε ότι δεν υφίσταται θέμα για την περίοδο που διερευνά ο οικονομικός εισαγγελέας, διότι η δανειοδότηση των κομμάτων από τις τράπεζες είναι καθ' όλα νομότυπη και έγινε με υποθήκευση της κρατικής επιχορήγησης η οποία βάσει νόμου δίνεται στα κόμματα.
- Είναι δυνατόν να το αγνοεί αυτό ο οικονομικός εισαγγελέας; ρώτησα.
- Προφανώς δεν το αγνοεί. Κατά τη γνώμη μου, πρόβλημα μπορεί να προκύψει μόνο έπειτα από διασταλτική ερμηνεία του νόμου, και μόνο για την περίοδο μετά τον Ιούνιο του 2010.
- Και γιατί για το συγκεκριμένο διάστημα;
- Διότι μπορεί να υποστηρίξει ότι μετά την εφαρμογή του Μνημονίου ενδεχομένως άλλαξαν τα δεδομένα της δύναμης των κομμάτων, όπως αυτά είχαν προκύψει από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Και άρα κακώς οι τράπεζες δέχονταν ως ενέχυρο την οικονομική επιχορήγηση των κομμάτων για επόμενα χρόνια.

Μου ανέφερε ακόμη ότι δύσκολα κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σταθεί σε δικαστήριο, αλλά, κατά τη γνώμη μου, στους καιρούς που ζούμε και με αυτά που έχουμε δει όλο αυτό το διάστημα μικρή σημασία έχουν κάτι τέτοια δεδομένα. Μικρολεπτομέρειες, θα έλεγα...
Εποίησε την νήσσαν
Αντιπαρέρχομαι, για ακόμη μία φορά, τον πειρασμό να ασχοληθώ με τα «πρωτότυπα» ελληνικά του αριστερού αγοριού Αλέξη, και κρατώ από το χθεσινό άρθρο του (στην «Εφημερίδα των Συντακτών») την ακόλουθη, υπερφίαλη όσο και αλαζονική, θα τη χαρακτήριζα, αναφορά του:
«...ο Πρωθυπουργός θα αναγκαστεί - έχοντας όμως κάνει ανεπίστρεπτες υποχωρήσεις προς την τρόικα - να παραδώσει τα κλειδιά στον ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει το φίδι από την τρύπα».

Δεν είχα αντιληφθεί ότι υπάρχει κλειδωμένο κάπου κάποιο φίδι, το οποίο αναμένει από τον πρόεδρο Τσίπρα να το ξεκλειδώσει. Γνωρίζω όμως, επειδή το αναζήτησα και δεν το βρήκα, ότι το κόμμα της χαράς, τόσο ευαίσθητο σε θέματα διαπλοκής, σιώπησε αιδημόνως σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΠΑΠ για την προμήθεια νέου λειτουργικού συστήματος ύψους 108 εκατ. ευρώ.
Να υποθέσω ότι τους διέφυγε επειδή ελήφθη Σάββατο μεσημέρι;

Το επισημαίνω, πάντως, διότι αν συνεχιστεί αυτό στο τέλος το αριστερό αγόρι θα παραλάβει τα κλειδιά, αλλά από το σπίτι θα λείπουν όλα τα ασημικά...
Θα του φάει τη θέση
Παρότι πιέζομαι ασφυκτικά από τη δημοκρατική μου συνείδηση να ασχοληθώ με το σόου της Χρυσής Αυγής στην εκπομπή του Τράγκα επί δίωρο, από τον «ενημερωτικό» σταθμό Σκάι (για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες - είχε κάνει την αρχή με τον Μιχαλολιάκο), δεν θα το κάνω. Απαξιώ. Θα αναφέρω μόνο ότι, παρατηρώντας τους συνεντευξιαζομένους, είμαι πλέον βέβαιος ότι σύντομα, πολύ σύντομα, αυτό το λεβεντόπαιδο ο Κασιδιάρης θα τον εκθρονίσει τον μπαρμπα Νίκο, τον αρχηγό. Θυμηθείτε με...
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου