Το ποτήρι ξεχείλισε χθες, όταν στην συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ (Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Πρωτόπαπας) με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αντελήφθησαν περίπου ότι τους φώναξε για να τους πει πως δεν έχει έτοιμο νομοσχέδιο, αποφεύγοντας να τους δώσει σαφείς διατυπώσεις και προκαλώντας τον φόβο ότι θα επαναληφθεί η τακτική του …αιφνιδιασμού στην ψήφισή του. Είχε προηγηθεί η πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά να αυξήσει τις κυβερνητικές θέσεις, χωρίς να συνεννοηθεί προηγουμένως με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πλήθος τροπολογιών της τελευταίας στιγμής που αιφνιδίαζαν τους βουλευτές στην
ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων, νέος αιφνιδιασμός για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και προσπάθεια εκδίωξης του διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια, επειδή αντέδρασε στην εκπαραθύρωση άξιων στελεχών υπέρ …ημετέρων (εν προκειμένω ΔΑΚιτών) όπως καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ. Σε όλα αυτά, προστίθεται και η πάγια προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να καρπωθεί η ΝΔ κάθε θετική και να φορτωθεί το ΠΑΣΟΚ κάθε αρνητική επίπτωση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, αλλά και οι …καθυστερήσεις στον ανασχηματισμό που ζητά επιτακτικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πράγματα που έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ιπποκράτους.
Στην πραγματικότητα, στο ΠΑΣΟΚ μιλούν για προσπάθεια «επέλασης της Δεξιάς», προειδοποιώντας πως «δεν θα περάσει». Είναι άλλωστε αποφασισμένοι στο εξής να μην αφήνουν  τίποτα να πέσει κάτω. Ετοιμάζονται λοιπόν για …σκληρό πρέσινγκ στην κυβέρνηση. Πρώτο δείγμα μόνο θεωρείται η χθεσινή απαίτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%, την οποία μάλιστα ζήτησε τηλεφωνικά από τον Φίλιππο Σαχινίδη να την θέσει στην συζήτηση της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα χθες, διακόπτοντάς την. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η τελική εκτίμηση της τρόικας για τα δημοσιονομικά δεδομένα, επιτρέπει έναν τέτοιο χειρισμό, θα πιέσουν για μεγαλύτερη διαπραγμάτευση με την τρόικα (σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει άμεσα, αλλά παραπεμφθεί για τον Ιούνιο) και δεν εννοούν να αφήσουν και αυτό να το …καρπωθεί ως δική της πρωτοβουλία η ΝΔ. Κάνουν άλλωστε λόγο για επιτυχία που οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και σε αυτούς που σήκωσαν το βάρος των δύσκολων αποφάσεων και πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια, ευλογώντας έτσι τα γένια τους. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία …δυνατότητα που θεωρείται ότι άφησε να εννοηθεί με παρέμβασή του ο Χρήστος Σταϊκούρας, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του ΠΑΣΟΚ που εκτιμά ότι «δικαιούται» να είναι εκείνο που θα θέσει το ζήτημα και θα καρπωθεί τις θετικές επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου, δεδομένου ότι ένοιωσε στο πετσί του το κόστος της «αναγκαίας» κατά το ίδιο αύξησής του το 2011.
Η Ιπποκράτους ζήτησε ακόμα να προχωρήσει η συζήτηση για την μείωση του φόρου στα καύσιμα, ώστε να υπάρξει θετική κατάληξη πριν από την έλευση της  τρόικας, ενώ επέμεινε στην ανάγκη να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την απασχόληση και η διάταξη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, καθώς και να ισχύσουν οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και για τις οφειλές του 2013 και για οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε παλιότερες, δυσμενέστερες ρυθμίσεις.
Και αν η όλη συζήτηση έγινε σε φορτισμένο κλίμα και διεκόπη απότομα, με τους συμμετέχοντες να μεταφέρουν την απαισιοδοξία τους για τις κινήσεις καλής θέλησης που επιδιώκουν εκ μέρους της κυβέρνησης, η στάση του ΠΑΣΟΚ στο πολυνομοσχέδιο παραπέμπεται για την συζήτηση που θα γίνει στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και του Πολιτικού Συμβουλίου πιθανότατα αύριο, Πέμπτη. Από το ΠΑΣΟΚ βεβαίως, δεν υπάρχει η διάθεση να μην το ψηφίσουν, θέτοντας σε κίνδυνο την κυβέρνηση, απαιτούν όμως να ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις τους. «Δεν είμαστε υπάλληλοί τους», διαμηνύουν με νόημα…