Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Η Εθνική κοντά στην κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου Τέλη Μαΐου θα έχουμε νέο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα


Η Εθνική κοντά στην κάλυψη της αύξησης κεφαλαίουΠυρετός ανακεφαλαιοποίησης έχει καταλάβει τις ελληνικές τράπεζες. Μετά τις ανακοινώσεις της Eurobank ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια συγκέντρωσης του 10% της ανακεφαλαιοποίησης από ιδιώτες μετόχους και τη διαβεβαίωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ότι αναλαμβάνει πλήρως την κάλυψη των απαιτούμενων κεφαλαίων, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, και συγκεκριμένα στην Εθνική, στην Alpha Bank και στην Πειραιώς. Για τις δύο τελευταίες κοινή είναι η πεποίθηση ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια συγκεντρώνονται. Κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί εντός της εβδομάδας. Οπότε το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην προσπάθεια της Εθνικής Τράπεζας, η διοίκηση της οποία ανεπισήμως μεταδίδει αισιόδοξα μηνύματα. Αν και αποφεύγεται οποιαδήποτε δέσμευση, συνεργάτες του διευθύνοντος συμβούλου κ. Αλ. Τουρκολιά υποστηρίζουν ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» και ότι «οδεύουμε προς την κάλυψη του 10% της ανακεφαλαιοποίησης».


Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι η παραπάνω εκτίμηση στηρίζεται σε διαβεβαιώσεις και επιστολές επενδυτών. Στη βάση λοιπόν αυτών των εκτιμήσεων συνέρχεται την Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να αξιολογήσει τις δυνατότητες συγκέντρωσης κεφαλαίων που να υπερκαλύπτουν το 10% και να προσεγγίζουν το 12%. Οι ίδιες πηγές της Εθνικής Τράπεζας σημείωναν ότι, στον βαθμό που θα επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, μόνη εκκρεμότητα γι' αυτούς θα αποτελεί η τύχη της συγχώνευσης με τη Eurobank. Η διοίκηση της Εθνικής επιθυμεί την αναβίωσή της, αλλά αντιλαμβάνεται πλέον ότι στην περίπτωση αυτή θα μείνουν στα αζήτητα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank, πιθανώς και άλλες μικρότερες τράπεζες, όπως η Probank, η FBB και η Τράπεζα Αττικής, στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς τις αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν αναγγείλει και ήδη «τρέχουν».

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θεωρεί τη Εurobank ιδανικό υποδοχέα αυτών των τραπεζών, καθώς κρίνει ότι η Πειραιώς είναι ήδη πολύ φορτωμένη, η Alpha Bank δεν θέλει και η Εθνική είναι πολύ μεγάλη για να μεγαλώσει κι άλλο. Οπως και αν έχει, οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για τη νέα μορφή που θα πάρει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οπως εξελίσσονται τα πράγματα, στα τέλη Μαΐου θα έχουμε άλλη δομή στην τραπεζική αγορά.


Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 23/4/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου