Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΧΡΟΝΙΑ ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΙΩΝ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ ΤΟ 4% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ...


Ο σχεδιασµός και η άµεση υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου ∆ράσης για την καταπολέµηση των ιογενών ηπατιτίδων είναι άµεση προτεραιότητα για την Ελλάδα, καθώς η ηπατίτιδα  αναγνωρίζεται ως ένα σηµαντικότατο πρόβληµα δηµόσιας υγείας, το οποίο απαιτεί µια ολοκληρωµένη προσέγγιση για την καταπολέµησή του και όχι µόνο προσπάθειες από µεµονωµένους φορείς.
Αυτό ήταν και το κεντρικό µήνυµα ηµερίδας που πραγματοποιήθηκε µε θέµα  «Ηπατίτιδα: ένα σηµαντικό  πρόβληµα υγείας και στην
Ελλάδα. Από την ενηµέρωση στην αντιµετώπιση».

Βασικό στόχο της ηµερίδας αποτέλεσε η επικοινωνία,  ενηµέρωση και συζήτηση των βασικών  θεµάτων-προβληµάτων αλλά και των πρακτικών που εφαρµόζει η χώρα µας στην αντιµετώπιση του συνεχώς αυξανόµενου προβλήµατος των ιογενών ηπατιτίδων.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ελλάδα τα ποσοστά λοίµωξης είναι ανησυχητικά καθώς περίπου το 4% του συνολικού πληθυσµού είναι χρόνιοι φορείς των ιών ηπατίτιδας Β και C.  Ένα σηµαντικό ποσοστό των ασθενών, περίπου το  50-80%, που µολύνονται από τον ιό της ηπατίτιδας C θα αναπτύξει χρόνια λοίµωξη και το 30-50% από αυτούς θα αναπτύξει κίρρωση ήπατος και 1-5% ηπατοκυτταρικό καρκίνωµα σε 20-30 έτη. Επίσης ο ιός της ηπατίτιδας Β είναι ο σηµαντικότερος καρκινογόνος παράγοντας µετά το κάπνισµα και είναι 50-100 φορές πιο µεταδοτικός από τον HIV.

Στην  ανάγκη άµεσης δράσης για την αντιµετώπιση της επιδηµίας αναφέρθηκε στην παρουσίασή του ο Καθηγητής Επιδηµιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και ∆ιευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδηµιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του  Πανεπιστηµίου Αθηνών κ.  Άγγελος Χατζάκης. Συγκεκριµένα τόνισε ότι στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 2,3% και 1,9% του ενήλικου πληθυσµού είναι χρόνιοι φορείς της ηπατίτιδας Β και C, αντιστοίχως το 47% και 79% του πληθυσµού δεν έχει εξεταστεί ποτέ για ηπατίτιδα Β ή C µε αποτέλεσµα οι χρόνιες επιπλοκές όπως κίρρωση και καρκίνος του ήπατος να αυξηθούν σηµαντικά στο µέλλον. 

Στις αναποτελεσµατικές πρακτικές που εφαρµόζει η χώρα µας στην καταπολέµηση των ιογενών ηπατιτίδων αναφέρθηκε o αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ασθενών Ήπατος  (ELPA) Achim Kautz στην παρουσίαση του European Hepatitis Index Report (έρευνα σχετικά µε την ποιότητα παροχής υπηρεσιών σε αυτούς που ζουν µε ηπατίτιδα C και B) καθώς και στην ανάγκη επαναπροσδιορισµού των κονδυλίων που δαπανώνται για την αντιµετώπιση της επιδηµίας. Συγκεκριµένα τόνισε ότι η Ελλάδα είναι µια χώρα που δαπανά αρκετά εκατοµµύρια ευρώ για την αντιµετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων αλλά παρόλα αυτά βρίσκεται µόλις στην εικοστή δεύτερη θέση από τις τριάντα χώρες που συµµετέχουν στην σχετική έρευνα.


Στην ανάγκη µιας ολιστικής αντιµετώπισης και στην δηµιουργία και άµεση υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου ∆ράσης για την καταπολέµηση των ιογενών ηπατιτίδων αναφέρθηκαν στην τοποθέτησή τους ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος  Γιώργος Καλαµίτσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος κ. Γιάννης Κοσκίνας καθώς και ο ∆ιοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Παναγιώτης Ευσταθίου.


Συγκεκριµένα οι τρείς οµιλητές συµφώνησαν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη συνεργασίας από όλους τους φορείς καθώς οι µεµονωµένες φιλότιµες προσπάθειες δεν έχουν φέρει τα προσδοκώµενα   αποτελέσµατα καθώς η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επιπολασµού ηπατίτιδας Β και C στην Ευρώπη, κοντά στο 4,5% του συνολικού πληθυσµού.
Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου