Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Διαμαρτυρία στη γενική συνέλευση του ΟΛΘ για την παραχώρηση του λιμανιού


"Όχι" στην ολική παραχώρηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλά "ναι" σε συμπράξεις υπό προϋποθέσεις και με συγκεκριμένους στόχους, λένε οι εργαζόμενοι στον

 Οργανισμό Λιμένος (ΟΛΘ ΑΕ).
Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) Φανή Γουργούρη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ), θα αξιώσουν- κατά την σημερινή γενική συνέλευση της εταιρείας- να μην προχωρήσει η τροποποίηση καταστατικής διάταξης, βάσει της οποίας το 51% του μετοχικού
κεφαλαίου πρέπει να ανήκει στο δημόσιο.
Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι διεκδικούν την ανάπτυξη των υποδομών του λιμανιού με τη μετατροπή της κερδοφορίας της εταιρείας σε επενδύσεις και - εάν κριθεί απαραίτητο - μέσω συμπράξεων για συγκεκριμένα έργα, με συγκεκριμένους στόχους.
Σύμφωνα με όσα είπαν, κεφάλαια θα μπορούσαν να αντληθούν από τα αποθεματικά του ΟΛΘ, άνω των 100 εκατ. ευρώ, αλλά και μέσω δανεισμού.
Οι εργαζόμενοι θα συνεδριάσουν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τη Δευτέρα προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους απέναντι στον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ. Ερωτηθείσα, πάντως, αν θα ξαναδούμε τις μεγάλες απεργίες του 2007-2008, η κ. Γουργουρή δεν απάντησε ρητά, αλλά με ένα ρητό του Ηράκλειτου: "δεν μπορούμε να μπούμε δύο φορές στο ίδιο ποτάμι".
Σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου από το λιμάνι
"Λένε ότι θέλουν να δώσουν το λιμάνι για να εισπράξουν απευθείας χρήματα. Σήμερα, όμως, το δημόσιο παίρνει ετησίως από το λιμάνι σημαντικά ποσά από μερίσματα και από τη φορολόγησή του ως ΑΕ, ενώ λαμβάνει το 2% των εσόδων του" σημείωσε η κ. Γουργουρή.
Πρόσθεσε ότι τα έσοδα του δημοσίου από τα μερίσματα για το 2012 ανέρχονται σε 4,02 εκατ., συν άλλα 4,2 εκατ. ευρώ από φόρους και περίπου 1 εκατ. από το 2%.
Κατά την ίδια, εάν το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΘ περάσει σε στρατηγικό επενδυτή, τις αυξημένες ροές εσόδων από την αναδιάρθρωση των λιμενικών δραστηριοτήτων (και άρα αναλογικά όλα τα αυξημένα έσοδα) θα τις καρπωθεί ο ιδιώτης - όχι το δημόσιο.
Υποστήριξε ότι οι μέχρι στιγμής μνημονιακές δεσμεύσεις για τα ελληνικά λιμάνια αφορούν την εξεύρεση μοντέλου βέλτιστης ανάπτυξής τους και τη δημιουργία ρυθμιστικής αρχής, αλλά ουδέν εκ των δύο έχει προχωρήσει.
Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε μορφή παραχώρησης του ΟΛΘ, ολικής ή μερικής. Ισχυρίστηκε ότι, μετά το ναυάγιο με τη ΔΕΠΑ, το ΤΑΙΠΕΔ στράφηκε αλλού για να αντλήσει άμεσα έσοδα, με τη λογική τού "όπου κάτσει η μπίλια"
Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 13.00 στον ΟΛΘ και θα διαμαρτυρηθούν κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων του οργανισμού.
thestiva

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου