Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Καλοκαιρινή ανάσα με κοινωνικό τουρισμό





Καλοκαιρινή ανάσα με κοινωνικό τουρισμό  Επέστρεψε ο κοινωνικός τουρισμός, ο οποίος δίνει… ανάσα σε πολλούς εργαζομένους, ανέργους, αλλά κυρίως στους ίδιους τους ξενοδόχους. Περίπου 100.000 δικαιούχοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν πολύ φθηνές διακοπές από το Σεπτέμβριο του 2013 έως και τον Ιούλιο του 2014.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο εγχώριος τουρισμός βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση, καθώς οι Έλληνες αδυνατούν να κάνουν διακοπές, λόγω των περιορισμένων
οικονομικών. Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, λοιπόν, αναμένεται να δώσουν… ανάσα κυρίως στα μικρά ξενοδοχεία και τα καταλύματα μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Στόχοι του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2013-2014» είναι η παροχή διακοπών χαμηλού κόστους σε οικονομικά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, η βελτίωση της πληρότητας των τουριστικών καταλυμάτων σε μια ευρύτερη χρονική περίοδο και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας στην παρούσα φάση της οικονομικής ύφεσης. Η επαναφορά των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Στη συνεδρίαση, την πρώτη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του νέου διοικητή του οργανισμού, Θεόδωρου Αμπατζόγλου, παρευρέθηκε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος ενημερώθηκε για τις σχεδιαζόμενες νέες δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης και στήριξης των ανέργων.

Επανεκκίνηση

Στην ανάγκη να ενισχυθούν οι παρεμβάσεις του ΟΑΕΔ στην αγορά εργασίας και την κοινωνία αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Εργασίας, ενώ τόνισε ότι «η αναβίωση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και άλλες πρόσφατες παρεμβάσεις, όπως η παροχή οικογενειακών επιδομάτων από την Πρόνοια και τον ΟΓΑ, σηματοδοτούν την επανεκκίνηση και ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους» και αποτελούν «απαραίτητο στήριγμα και προϋπόθεση της ίδιας της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της οικονομίας».

Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για όλους»

Ξεκίνησε, λοιπόν, η πρώτη φάση του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού, που θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2013 και αφορά 43.000 δικαιούχους. Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2014 και θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2014. Η πρώτη φάση διαθέτει δύο προγράμματα. Ένα για εξαήμερες διακοπές και ένα για την τρίτη ηλικία. Δικαιούχοι είναι:

• Μόνιμοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ.

• Μισθωτοί ή συνταξιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, εφόσον δεν τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας και, συνεπώς, δεν είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων της.

• Εν ενεργεία ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, που ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες, ή επιχειρηματίες πρώην ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, πρώην ΤΑΕ οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της τέως Εργατικής Εστίας. Εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, του Ταμείου Νομικών.

• Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, το οποίο ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες, ή επιχειρηματίες πρώην ΤΕΒΕ, πρώην ΤΑΕ ΤΣΑ,ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, με την προϋπόθεση ότι η συνταξιοδότηση (βάσει αρχικής απόφασης συνταξιοδότησης) καλύπτεται από ένα από τα παραπάνω ταμεία, ακόμη και αν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτεται από το ΙΚΑ και οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της τέως Εργατικής Εστίας.

• Οι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ.

• Οι συνταξιούχοι ΤΑΠΟΤΕ (εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν από 1/1/1978 έως 31/12/2005.

• Άτομα τα οποία είναι ασφαλισμένα στην Πρόνοια, ή λαμβάνουν επίδομα απορίας ή αναπηρίας από την Πρόνοια, έστω και αν είναι ασφαλισμένα σε άλλο ασφαλιστικό φορέα ως προστατευόμενα μέλη.

• Άτομα τα οποία είναι αυτασφαλιζόμενα του ΙΚΑ προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από αυτό.

• Άτομα με αναπηρία 67% και άνω, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εφόσον ανήκουν σε μία από τις κατηγορίες δικαιούχων.

• Πολύτεκνοι (τέσσερα τέκνα και άνω): Οι πολύτεκνοι που ανήκουν σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες ασφαλισμένων δικαιούνται δελτίο για τον εαυτό τους και τα προστατευόμενα μέλη τους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, κάθε χρόνο για ένα από τα υποπρογράμματα του προγράμματος «Τουρισμός για όλους».
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Προκειμένου να λάβουν δελτία του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» για εξαήμερες διακοπές, οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν στα ΚΕΠ τα παρακάτω δικαιολογητικά:

• Φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος του έτους 2012, που αφορά εισοδήματα του 2011, ή φωτοαντίγραφο της φορολογικής δήλωσης του έτους 2013, που αφορά εισοδήματα του 2012, για όσους έκαναν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση το 2013. Δεν υποχρεούνται να προσκομίσουν εκκαθαριστικό σημείωμα τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω και οι πολύτεκνοι.

• Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.

• Φωτοαντίγραφα των βιβλιαρίων ασθενείας σε ισχύ, από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία του ασφαλισμένου και των προστατευόμενων μελών
του.

• Απόδειξη κράτησης μέσω τράπεζας σε ένα από τα καταλύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και αναφέρονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο καταλυμάτων του ΕΟΤ, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το κατάλυμα συμμετέχει στο πρόγραμμα. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποιο υποκατάστημα τράπεζας στην περιοχή του δικαιούχου, μπορεί να υποβληθεί απόδειξη κράτησης μέσω ΕΛΤΑ, η οποία όμως θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου ότι πρόκειται για κράτηση σε συγκεκριμένο κατάλυμα, καθώς και απόδειξη καταβολής μέσω e-banking.

Όλες οι πληροφορίες του προγράμματος, τα συμμετέχοντα καταλύματα, οι τιμές των καταλυμάτων και κάθε άλλη λεπτομέρεια θα διατίθενται ηλεκτρονικά από τα ΚΕΠ, από το site του ΕΟΤ (www.gnto.gov.gr ή www.visitgreece.gr) και από τον ειδικό τετραψήφιο αριθμό του ΕΟΤ (1752).

karfi


                Ρεπορτάζ: Μαρία Καστρινάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου